Annonce
Computer

Derfor bør du have antivirusprogram – også på en Mac

Sikkerhedsprogrammer beskytter ikke bare mod virus, men også andre cyberangreb. Og man kan ikke længere vide sig sikker, bare fordi man har Mac.

Sikkerhedprogrammer skal beskytte din computer mod alle slags angreb. Foto: Colourbox

Det er katten efter musen, når der skal luges ud i svindel, it-virus og skadeligt indhold på nettet.

Og mens it-producenterne løbende slår ned på et problem, finder og udnytter it-kriminelle nye svindelmetoder.

Derfor gælder det om at sikre sin computer bedst muligt.

Det gør du ikke alene ved at klikke ja til de seneste opdateringer, men også med et sikkerhedsprogram – det man tidligere kaldte et antivirusprogram, siger John G. Pedersen, der er chefredaktør på tech-mediet meremobil.dk.

Sikkerhed på computeren
  • Sørg for, at computerens programmer og styresystemer altid er opdaterede, opfordrer Center for Cybersikkerhed. På den måde lukker du løbende de sikkerhedshuller, som måtte dukke op.
  • Installér et sikkerheds- eller antivirusprogram fra en troværdig udbyder.
  • Styr uden om de første og billigste, som kan hentes gratis på nettet. Det er lidt som at overlade sine husnøgler til én, man hverken kender eller stoler på.
  • Danske virksomheder er dagligt udsat for forstyrrende eller skadelige aktiviteter fra forskellige aktører.
Kilder: Center for Cybersikkerhed, John G. Pedersen, Mikkel William Nielsen.

- Det er efter min overbevisning givet godt ud, siger han.

Samme opfordring lyder fra Forbrugerrådet Tænk, som har testet en række sikkerheds- og antivirusprogrammer.

- Du får et større sikkerhedsnet ved at vælge et antivirusprogram, siger Mikkel William Nielsen, der er projektleder ved Test og Analyse hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det vil være med til at minimere risikoen for, at du bliver ramt af eksempelvis malware eller et ransomware-angreb, siger han.

Malware er ondsindet og skadelig software, mens ransomware-angreb er en metode, hvor hackere får adgang til din computer, private filer og billeder, hvorefter de låser hele molevitten. På den måde afpresser de dig penge for at låse computeren op igen, oplyser it-sikkerhedsfirmaet F-Secure.

Derfor er det lidt misvisende at kalde det et "antivirusprogram" og tro, at det kun handler om virusbekæmpelse, forklarer John G. Pedersen.

- Antivirus-program er sådan et old school ord, man brugte engang i 90’erne. I dag handler det om meget, meget mere end virus. Selvfølgelig findes der stadig virus, men der findes ting derude, som er meget farligere end det, siger han.

Så få hentet et sikkerhedsprogram, hvis du vil beskytte din computer bedst muligt, siger eksperterne.

Men hav øjnene med dig, så du undgår at købe katten i sækken og hente et program, som gør mere skade end gavn.

- Der er nogle programmer, som er dårligere end Windows og forringer sikkerheden. Så det er helt tåbeligt at bruge penge på dem. Og hvis du køber dem, bliver du faktisk mere udsat, end hvis du bare kørte med Windows, siger Mikkel William Nielsen om Tænks test.

Samme advarsel lyder fra John G. Pedersen, der opfordrer til, at du styrer uden om små, skumle gratisprogrammer.

- Der findes masser af programmer derude, som udgiver sig for at være sikkerhedsprogrammer, men er det absolut modsatte, siger han.

Han opfordrer i stedet til, at du får nogle mønter op ad lommen og køber et sikkerhedsprogram gennem din internetudbyder eller anerkendte firmaer som Symantec, F-Secure eller Kaspersky.

- Lad være med at vælge et eller andet, der hedder myantivirus.com eller sådan noget. Det er simpelthen for risikabelt, siger John G. Pedersen.

Og her skal man huske, at man ikke længere bare kan vide sig sikker, fordi man har en Mac, siger Mikkel William Nielsen. For det er rigtigt, at der er færre virusser og malware-programmer, som er målrettet Mac.

- Men det er ikke sådan, at der ikke findes malware og virus, som kan ramme Apple. Det gør der. Derfor kan det også være en idé at have et antivirusprogram på en Mac, siger han.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her