Annonce
Computer

Guide: 7 stærke råd før du køber tablet

En tablet i den heftige ende er ikke billig, og så er det jo ekstra vigtigt at vælge den helt rigtige model fra starten.

En tablet kan bruges til lidt af hvert, og det bør man tage hensyn til ved anskaffelsen. Foto: Mark Lennihan/AP

1. Vælg mellem tre systemer

Du kan vælge mellem tre forskellige styre-systemer til tablets. Apples system iOS samt Android minder ret meget om hinanden. Her er det mest smag og behag, hvad du foretrækker. De to systemer arbejder hurtigt, og de mange apps, du kan få – herunder også Office-pakken – fungerer efterhånden fremragende.

Alligevel skal du vælge en tablet med Windows, hvis det primært er praktiske, jobrelateret arbejde, du skal bruge tabletten til. Windows-tablets er typisk hybrid-pc’er, hvor der medfølger tastatur – altså nærmest en mellemting mellem en tablet og en bærbar pc.

2. Den rette skærmstørrelse betyder noget

En tabletskærm på 9,7” og 12” – kan det ikke komme ud på ét? Nej, faktisk ikke. Her gør den lille forskel stor forskel. Bare springet fra 9,7” til 10,5” giver et overraskende større billede. De små skærme er fine til de fleste formål, men skal du bruge tabletten til job-opgaver, bør du vælge en større type, gerne 12-12,5”. Så bliver tabletten godt nok noget tungere, men du kan bruge den til noget seriøst.

3. De særlige krav på jobbet

Hvis du har tænkt dig at bruge tabletten på jobbet, kan der være særlige krav, den skal opfylde. Er det blot at kunne tilslutte kablet netværk, kan dette dog ofte klares med en adapter. Men det er sjældent, at du for eksempel kan tilslutte en ekstern skærm.

4. Tilstrækkelig med gemmeplads

En tablet fås oftest med en fast mængde hukommelse, som du sjældent kan udvide. Ligesom en smartphone. Nogle tablets har dog en kortlæser, så du kan indsætte for eksempel et SD-kort og få ekstra lagerplads, ligesom du kan tilslutte trådløse harddiske.

Læs også: Stortest af tablets: Tablets for sjov og for alvor

Men det er en noget besværlig løsning, hvorfor du bør købe en tablet, der er stor nok til at dække dine behov fra starten. Eller lille nok. For ekstra hukommelse i en tablet er pænt fordyrende.

5 Også for sjov

En tablet er også et underholdningscenter. Og køber du eksternt tastatur eller en hybridcomputer, skal du tjekke, om der er en støttefod til skærmen. Så er det uendelig meget lettere, når flere personer vil se film sammen (det kunne være i sommerhuset).

Tjek også, om der er indbyggede stereohøjttalere med god lyd. Selvom højttalerne er små, er der kæmpe forskel på mono- og stereogengivelse, når du ser film.

6 Med eller uden tilbehør

Vælger du en Apple iPad – som stadig er den mest populære – er det ret begrænset, hvad du kan få af tilbehør, for eksempel eksterne tastaturer. Det samme gælder for nogle Android-modeller. Så inden du køber, bør du undersøge, om der findes et ordentligt tastatur eller andet nødvendigt tilbehør til den valgte model.

Læs også: Dell Latitude 7285: Hybrid for feinschmeckere

Hvis tastatur er vigtigt, skal du overveje en hybridløsning med Windows – eller en løsning, hvor producenten selv har et tastatur, man kan tilkøbe (så passer tingene sammen).

7 Den samlede kampvægt

En tablet er ofte let, ned under 500 gram. Men skal du have tastatur og beskyttelse på, ryger vægten let over de 1-1,5 kilo. Du kan få en ultrabærbar pc med denne kampvægt. Hvis du bærer meget rundt på tabletten, bør du undersøge i en forretning, om den ligger godt i hånden og ikke nemt glider ud mellem fingrene.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Test: Bærbare der virkelig er bærbare
Bærbare computere er mere eller mindre bærbare. Til denne test har vi bedt producenterne vælge laptops, som er særlig transportvenlige, men uden at du skal give køb på ydelsen. Priserne går fra 6666 kroner til næsten det dobbelte.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her