Test: Fire gaming-tastaturer
Få fingerspidsfornemmelse for din gaming. Vi har lagt hånd på fire mekaniske tastaturer til spil.
Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og gaming-skærme. Og nu er turen kommet til tastaturer til spilbrug.
Spillerne stiller høje krav til kvaliteten af hardwaren. Det handler først og fremmest om hastighed, præcision og stabilitet.
De fleste almindelige computertastaturer er såkaldte membrantastaturer. Under hver tast sidder en plasticboble, og når tasten trykkes i bund, skabes der kontakt med printet under boblen. Du finder samme slags taster i en lommeregner eller en fjernbetjening. Den slags tastaturer er billige at masseproducere, og det er muligt at lave dem med kort vandring (altså hvor langt tasten bevæger sig lodret), hvilket er afgørende på bærbare computere. Men præcisionen er ikke så høj som på såkaldte mekaniske tastaturer.
Læs den fulde test på lydogbillede.dk
Logitech G613
Logitech G613
Taster: Logitech Romer-G
Aktiveringskraft: 45 g
Vandring: 3,5 mm
Karakteristik: Lineær, klikfri
Holdbarhed: 70 mio. tryk
Software: Logitech Gaming Software
Lys: RGB – individuelt for hver tast
Forbindelse: Trådløs m. USB-adapter eller Bluetooth
Mål og vægt: 478 x 35 x 216 mm / 1,4 kg
Web: logitechg.com
Pris: 1249
Plus: Trådløs forbindelse. Kan bruges sammen med flere enheder på samme tid. God ergonomi.
Minus: Har et billigt og plasticagtigt feel. Det ser ikke den mindste smule sejt ud. Ingen belysning.
Logitech G613 er det mest “civile” tastatur i testen. Det er matgråt med sorte taster og sort håndledsstøtte. Det hele ser pænt og nobelt ud, men er ikke det mindste sejt og ligner nærmest et kontortastatur, der er gået forkert. Det betyder på den anden side, at du kan have det stående fremme ved pc’en, uden at det skriger “gaming”.
Der, hvor G613 kommer til sin ret, er de steder, hvor USB-kablet ikke rækker. Spiller du på stuens kæmpefjernsyn, giver trådløs forbindelse god mening.
Konklusion
Logitech G613 er et gaming-tastatur i nogenlunde kvalitet med trådløs forbindelse som den dominerende fordel. Det gør det egnet til sofa-gaming på storskærm, hvor du slipper for at have et tykt USB-kabel og forlængerkabler hen over stuegulvet.
Romer-G-tasterne er de samme, som bruges i Logitechs andre spiltastaturer, så de skal nok levere varen. På minussiden er total mangel på lys, et noget kedeligt udsende og en byggekvalitet, der ikke føles nær så lækker som på de øvrige i testen.
Læs den fulde test af Logitech G613 på lydogbillede.dk
SteelSeries Apex M750 TKL
SteelSeries Apex M750 TKL
Taster: SteelSeries QX2
Aktiveringskraft: 45 g
Vandring: 4 mm
Karakteristik: Lineær, klikfri
Holdbarhed: 50 mio. tryk
Software: SteelSeries Engine
Lys: RGB – individuelt for hver tast
Forbindelse: USB
Mål og vægt: 370 x 35 x 160 mm / 860 g
Web: steelseries.com
Pris: 1099
Plus: Fylder ikke meget på bordet eller i tasken. Det ser virkelig råt ud.
Minus: Ergonomien er ikke den bedste. Tasterne føles ekstra høje, når alle kanter er væk.
Der er dømt fuld frontal nøgenhed på SteelSeries turneringstastatur Apex M750 TKL. Endelsen TKL står for “tenkeyless”, altså uden taltasterne yderst til højre.
I det hele taget ser Apex-tastaturet ud til at være strippet for alt, hvad der kunne tages væk. Herunder kabinettet. Tasterne stikker højt op fra bundpladen, og enhver antydning af pynt er borte. Det giver et barskt og hot rod-agtigt udtryk.
Konklusion
SteelSeries Apex M750 TKL er, som vi er vant til fra SteelSeries, skåret helt ind til benet i enkelhed. Alt lir er pillet af – hvilket i sig selv er lir. Tastaturet er skabt til LAN-parties, hvor pladsen er begrænset, musemåtten stor og musen tæt på.
Lyseffekterne er gode og klare, og har du flere enheder fra SteelSeries, kan de lyse i takt. Til gengæld er manglen på et tydeligt kontaktpunkt en tilvænningssag – og en mulig kilde til fejltastninger.
Læs den fulde test af SteelSeries Apex M750 TKL på lydogbillede.dk
Razer BlackWidow Chroma V2
Razer BlackWidow Chroma V2
Taster: Razer Green/Orange/Yellow
Aktiveringskraft: 45-50 g
Vandring: 3,5-4 mm
Karakteristik: Valgfri
Holdbarhed: 80 mio. tryk
Software: Razer Synapse
Lys: RGB – individuelt for hver tast
Forbindelse: 2 x USB, 3,5 mm 4-pol minijack
Mål og vægt: 475 x 39 x 171 mm / 1,5 kg
Web: razerzone.com
Pris: 990
Plus: Lækkert design, præcis kontrol og fremragende ergonomi. Valgfrihed mellem tastetyper.
Minus: Softwaren er god, men tung.
Hvis SteelSeries’ tastatur er en hot rod, må Razers BlackWidow Chroma V2 være en matsort Mercedes AMG. Med sit kulsorte design og sine rene, skarpe linjer oser det af eksklusiv elegance. Og det er så tilpas diskret, at det ligner noget, man kunne have stående til daglig brug.
Det eneste, der afslører, at der er tale om et stykke gaming-udstyr, er Razer-logoet – og det pulserende lys mellem tasterne. Og logoet skjules, hvis man monterer den bløde, lækre håndledsstøtte.
Konklusion
Razer BlackWidow Chroma V2 er en vellykket opdatering af en i forvejen god opskrift. Det er perfekt til det, som det er bygget til, og det kan sagtens gøre tjeneste som “civilt” tastatur, når spillet er slut.
Teknikken virker overbevisende og præcis, og med de programmérbare makrotaster kan det trimmes til et ekstra forspring. Lyset er lækkert, og det er svært at komme i tanke om noget negativt at sige om BlackWidow, bortset fra at det fylder og vejer godt bagagen, når man skal have det med til et spil.
Læs den fulde test af Razer BlackWidow Chroma V2 på lydogbillede.dk
Kingston HyperX Alloy Elite RGB
Kingston HyperX Alloy Elite RGB
Taster: Cherry MX Blue/Brown/Red
Aktiveringskraft: 45-50 g
Vandring: 3,5-4 mm
Karakteristik: Valgfri
Holdbarhed: 50 mio. tryk
Software: HyperX NGenuity
Lys: RGB – individuelt for hver tast
Forbindelse: 2 x USB
Mål og vægt: 440 x 39 x 169 mm / 1,5 kg
Web: hyperxgaming.com
Pris: 1299
Plus: God og nem software. Ægte Cherry-kontakter i tre varianter. Gode ekstrafunktioner og rapt design. Metaltaster.
Minus: Det rappe design er en smagssag. Fjedrene ringer, når man taster
Hvis vi skal blive i bilsammenligningerne, er HyperX Alloy Elite RGB en BMW med tonede ruder og eftermonteret hækspoiler og tuningsudstyr.
Tastaturet i sig selv er en lavprofilmodel med fritstående mekaniske taster i en stil, der minder om SteelSeries. Men hvor det er enkelheden, der præger konkurrenten, er det de finurlige detaljer og funktioner, der præger billeder på Alloy Elite RGB.
Konklusion
HyperX Alloy Elite RGB er både vellavet og sjovt at have stående ved computeren. Muligheden for at vælge typen af taster efter behov tæller på positivsiden, og det funky design med ekstra metaltaster og en animeret lysstribe foroven gør det til et sjovt legetøj. Og ordet legetøj skal forstås i den bedste forstand.
Softwaren er forholdsvis overskuelig at bruge, og lysprofilerne er fleksible. Ergonomien er næsten lige så god som hos Razer. Men også kun næsten.
Læs den fulde test af Kingston HyperX Alloy Elite RGB på lydogbillede.dk