Den ultimative katastrofehjælp

Er Windows gået kold, eller kan du ikke komme ind i din pc? Gå ikke i panik. Datatid TechLife giver dig her de stærkeste redskaber og de bedste råd, så du atter får din pc på ret køl.

Artiklens øverste billede
Hvis din pc er gået kold, kan Datatid TechLife give dig de bedste redskaber og råd til at genoprette den.

Et af de mest skræmmende øjeblikke for enhver Windows-bruger er, når man pludselig opdager, at pc’en ikke vil starte. Du kan være heldig, at problemerne med et snuptag løses med Windows egne reparationsværktøjer, men det kan også være noget meget værre.

Er sidstnævnte tilfældet, kan du ende med at være låst ude af din pc, dine programmer og dyrebare filer. Uanset, om det er et relativt simpelt problem i form af en ødelagt fil, en malware-infektion eller manglende hardware, befinder du dig nu i en situation, hvor du er ude af stand til selv at starte op i fejlsikret tilstand.

I denne guide viser vi, hvordan du bevæbnet med en genopretningsdisk eller et USB-drev får adgang til din computer, når Windows ikke vil starte. Udstyret giver dig samtidig en nem og overskuelig brugerflade samt en række værktøjer, som hjælper dig med at genoprette data, fjerne malware og forhåbentlig diagnosticere og løse forskellige problemer. Værktøjerne fungerer på alle pc’er, fra Windows 8 og ned til Windows XP.

Vores guide viser dig også, hvordan du laver genopretningsmedier, og vi løfter sløret for, hvordan du bruger dem til at bekæmpe malware-infektioner og gendanne eller sikkerhedskopiere data. Så uanset, hvad der sker, om du skal reparere eller geninstallere, så mister du ikke alle dokumenter, elskede fotos og vigtige filer.

Ikke alle tipsene er for nybegyndere, men brug de muligheder, du føler dig tryg ved og kan få til at fungere. Når du har fået mere rutine med din pc, kan du eventuelt vende tilbage til de mere avancerede muligheder.

Opret og test din genoprettelsesdisk

Det første, du skal gøre, er at lave et genopretnings-medie. Det vigtigste redskab i dit arsenal er Hirens BootCD, som indeholder næsten alt, hvad du behøver. Herunder adgang til et Windows-lignende miljø, muligheden for at komme online og surfe på nettet for at få hjælp samt en række nyttige værktøjer, som hjælper dig i gang.

Skulle Windows på et tidspunkt nægte at starte, behøver du fremover blot at indsætte din cd-skive eller stoppe USB-drevet i USB-porten, og du er klar.
Logisk nok er det smartest at lave dit genopretnings-medie, når computeren arbejder korrekt.

Gør den ikke det, må du skaffe dig adgang til en pc, som kører Windows XP eller nyere, er tilkoblet en bredbåndsforbindelse og har en dvd-brænder eller en ledig USB 2.0-port.

Vi anbefaler, at du opretter to kopier af dine opstarts-medier, hvad enten det er en cd eller et USB-drev. Et USB-drev starter hurtigere og kan nemt tilpasses med yderligere værktøjer, men visse ældre pc’er er ikke i stand til at genkende dem som opstarts-medier.

Opret en disk

Første opgave er at få fat i filerne, som du skal bruge til at oprette Hirens BootCD. Du finder dem på www.hirensbootcd.org/download. Rul ned forbi de andre links indtil du ser ”Filename: Hirens.BootCD.15.2.zip”. Klik på linket for at begynde overførslen. Bemærk filstørrelsen på 592 MB.
Når filen er gemt i mappen Overførsler, højreklikker du på ”Hirens.BootCD.15.2.zip” og vælger ”Udpak alle”. Lad placeringen være standard og klik på ”Udpak”. Når du er færdig, vil en ny ”Hirens.BootCD.15.2”-mappe vises.

Heri finder du programmet BurnCDCC.exe, som brænder din genopretnings-cd. Dobbeltklik på .exe-filen og derefter på ”Browse” for at vælge ”Hirens.BootCD.15.2.iso”-filen fra samme mappe. Sæt nu en tom cd eller dvd i diskdrevet og markér ”Read Verify”, før du klikker ”Start”.
Når din kopi er brændt og kontrolleret, skal den fjernes fra drevet. Sæt en mærkat på, og gem den et sikkert sted.

Følg vores trin-for-trin-guide for at oprette dit opstarts-USB-drev. Vær opmærksom på, at drevet skal være mindst 1 GB i størrelse, og at du vil miste alle eventuelle data på det.

Når cd’en eller USB-drevet med Hirens BootCD er lavet, er det vigtigt at teste, at det virker korrekt. Lad opstarts-mediet forblive i computeren, mens du genstarter.

Kig under opstart efter oplysninger, som giver dig adgang til opstarts-menu eller -muligheder. Ofte er det tasten F11.

Hold tasten nede til du ser startmenuen. Derefter vælger du enten dit cd-drev eller USB-drevet fra listen og trykker på Enter.
Du ser menuen i Hirens BootCD. Vælg ”Mini Windows XP”. Tryk på Enter. Efter en kort pause ser du det velkendte Windows XP-logo, og du vil til sidst befinde dig i den vigtigste del af Mini XP-interfacet, der, som navnet antyder, er baseret på XP.

Herfra er det muligt sikkert at lukke computeren på normal vis og genstarte korrekt i Windows. Hvis menuen i BootCD vises igen, lader du ”Boot fra harddisk” være valgt og trykker på Enter.

Er det ikke muligt at få adgang til opstarts-menuen, og computeren ikke automatisk registrerer dine Hiren BoootCD-medier, går du direkte tilbage til Windows.

Hvis du kører en ældre pc, er det muligt, at den bare ikke kan starte fra USB-enheder. Så gentages testen med din cd i stedet.

Fungerer det heller ikke, eller hvis du mener, din maskine bør understøtte opstart fra USB-medier, genstarter du en gang til. Denne gang skal du dog trykke på en bestemt angivet tast, typisk tasten Del eller F2, for at få adgang til din pc’s BIOS. Kig efter sektionen, hvor du kan indstille prioriteten for dine boot-enheder. Sørg for, at dit cd-drev eller dit USB-drev er placeret højere på listen end din harddisk. Gem ændringerne, og prøv igen.

I nyere pc’er får du muligvis et problem med Secure Boot. Blev din pc leveret med Windows 8 installeret, vil Secure Boot sandsynligvis være akti-veret, hvilket som standard forhindrer dig i at starte andre steder fra end den interne harddisk.Er du i den situation, skal du ved opstart i BIOS åbne din pc's UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) for at indstille opsætnings-værktøjet til ”Disabled”. Når det er gjort, bør du kunne få adgang til opstarts-menuen og til dine Hiren-medier.

Har din pc nyere SATA-harddiske, vil du måske opdage, at de ikke kan tilgås i Hirens BootCD. Det er fordi, XP ikke kan detektere disse drev-typer. Se side 55 for en vejledning i, hvordan du fixer dette problem. Ellers risikerer du, at din pc fryser, når Skrivebordet dukker op.

Eliminer problemer

Selv om det lykkes dig at indlæse Mini Windows XP, kan du komme ud for andre problemer, som kræver en løsning. Virker skærmbilledet noget klemt, skal du højreklikke på Skrivebordet og vælge Personlige indstillinger --> Skærm --> Skift størrelse… og derefter skubbe skyderen op et hak eller to for til sidst at klikke ”Anvend”.

Måske vil en trådløs mus eller tastatur heller ikke virke efter genstart i Mini Windows XP. Så bliver du nødt til at købe kablede alternativer, eller i BIOS kontrollere USB-indstillinger for kompatibilitetsproblemer.

Når dine genopretnings-medier er lavet og testet, sætter du en label på og gemmer dem et sikkert sted. Nu er du klar til at finde ud af, hvordan du bruger dine medier til at desinficere din computer, gendanne data og reparere din Windows-installation.

Trin for trin: USB-genopretningsdrev

1. De første skridt

Hent Rufus fra http://rufus.akeo.ie. Efter download skal du sørge for, at dit USB-drev er tilsluttet. Dobbeltklik på filen for at starte programmet. Klik på ”Yes”, når du bliver spurgt. Vælg derefter dit drev under "Device"

br/

2. Disken klargøres

Kontroller, at ”MBR partition scheme for BIOS or UEFI computers” er valgt. Indstil filsystemet til FAT32. Under ”Format options” vælges ”Create a boot-able disk using”. Vælg her “ISO image” og klik på disk-ikonet.

br/

3. Disken oprettes

Søg efter ”Hirens.BootCD.15.2.iso”-filen. Klik på ”Åbn”. Til sidst klikker du på knappen ”Start” og venter, mens disken gøres klar, og ISO-filens indhold overføres. Klik til sidst på ”Close”.

br/

Trin for trin: Godt ekstraudstyr

1. Backup-drev

Genskabelse af data og ”imaging” af din harddisk (et øjebliksbillede) kræver et backup-diskdrev. Et 32 GB eller 64 GB drev er nok tilstrækkeligt under visse omstændigheder, men en USB-harddisk er den bedste løsning for de fleste pc-brugere.

br/

2. Ældre udstyr

Opdager Mini Windows XP ikke dine netværksenheder, kan du overveje en ældre Wi-Fi- eller netværksadapter (internt eller USB), som kan arbejde med Windows XP. Test for at kontrollere, at det fungerer i Mini Windows XP.

br/

4. Cd med anti-malware

På de kommende sider viser vi, hvordan du opretter en Kaspersky Rescue Disk. Tjek også hjemmesiden for din sikkerhedssoftware for at finde et program til at oprette en genopretnings-disk ved brænding på cd eller USB-drev.

br/

Mere i værktøjskassen

Hirens BootCD indeholder masser af nyttige værktøjer til fejlfinding. Men du kan også tilføje andre programmer. De fleste vil kunne arbejde i Mini Windows XP-miljøet, så længe de er XP-kompatible. At tilføje dem dit Hiren USB-drev er lige så simpelt som at skabe en passende mappe på drevet, når du har oprettet det og kopieret filer til det.

br/

Rutinerede brugere kan benytte programmet HBCDCustomizer.exe fra mappen Hirens.BootCD.15.2 og trække ISO-filen til en mappe. Derefter kan man tilføje egne programmer til mappen og oprette en ny ISO-fil, som brændes på en cd. Alternativt lægges dine programmer på et andet USB-drev, som sættes i, når du kører Mini Windows XP.

Slip af med malware

Hvis en malware-infektion formår at tage styringen over din pc, kan det blive umuligt at fjerne den indefra selve Windows. Selv fejlsikret i tilstand, hvor malware normalt bliver lammet, er det ikke længere den universelle løsning.

At fjerne alle spor fra en infektion kan være en kamp. Malware kan låse dig ud af centrale dele af din computer, mens din sikkerhedssoftware ligger forkrøblet i baggrunden. Det er i sådanne situationer, at dit genopretnings-medie skal rykke i felten.

Selv om Hirens BootCD indeholder en række antivirus-værktøjer, er mange af dem forældede og vil ikke fungere korrekt. Heldigvis, som vores guide afslører, bør du være i stand til at bruge genopretnings-mediet til at starte op i Mini Windows XP og derefter downloade og oprette en Kaspersky Rescue på et USB-drev. Dette drev vil være up-to-date og indeholde stort set de værktøjer, du har brug for, for at udrydde og desinficere din pc.

Problemknusere

Kaspersky Rescue Disk giver gode resultater, men hvis du ikke kan oprette en, kan du stadig gøre brug af et par værktøjer på Hirens BootCD. Start op i Mini Windows XP og dobbeltklik på ”1024 x 768”-genvejen for at øge skærmopløsningen. Dobbeltklik på genvejen ”Network” (for kablede forbindelser) eller ”Wireless Network” for at komme på internettet.

Når det er gjort, åbner du Hirens Program Launcher via ikonet System Tray. Udvid sektionen AntiVirus/Spyware og vælg Malwarebytes Anti-Malware. Skift til fanen ”Opdater” for at se og hente den nyeste opdatering. Skift tilbage til fanen ”Scanner” for at udføre en fuld diskscanning.

Du må ikke automatisk gå ud fra, at alle resultaterne er malware: Visse henvisninger til dit B- eller X-drev og til Registreringsdatabasen er falsk positiv. Alle andre resultater er vejledende, så sørg for at de er afkrydset på ”Remove Selected”.

Vil du gerne have en ekstra vurdering, vælger du ClamWin Free Antivirus fra samme menu. Et kommandovindue åbnes med en liste over muligheder: Tryk 2 for at opdatere definitionerne, før du åbner hovedprogrammet. Hold Ctrl nede og klik på bogstaverne for dine lokale harddiske. Har du brug for hjælp til at identificere dem, skal du klikke på ”Start > Programmer > Windows Stifinder”. Lad drevene B, X og dit cd-drev være markeret og klik derefter på ”Scan”.

ClamWin scanner for potentielt malware, men vil ikke fjerne det. Hvis den finder noget, åbner du ”Tools --> Preferences --> General”. Vælg ”Remove” og gentag scanningen. Dette kan ende med at slette vigtige systemfiler, så brug muligheden med omhu. Tjek boksen herunder for yderligere skridt, hvis nogle dele af dit system stadig er utilgængeligt.

Yderligere skridt mod malware

Infektionen er overvundet, men efter opstart i Windows opdager du måske, at du stadig ikke kan få adgang til de vigtige dele af dit system, såsom Registreringseditoren eller andre systemværktøjer. Men ingen panik! Besøg www.tweaking.com, klik på ”Tweaking.com – Windows Repair”, og hent den bærbare version.

br/

Når filerne er udpakkede, skal du dobbeltklikke på programmet og arbejde dig gennem de indledende skridt for at reparere beskadigede systemfiler samt sikkerhedskopiere Registreringsdatabasen.
 

Når du kommer til sektionen ”Start Repairs”, ser du en liste over 28 kategorier for reparationer, hvoraf mange dækker skader fra malware-infektion. Klik på dem for at få en detaljeret beskrivelse og sæt kryds ved dem, du tror, vil hjælpe med at genvinde kontrollen over din pc. Det kan være ”Remove Policies Set By Infections” og ”Repair Windows Safe Mode”. Klik på ”Start” for at at afslutte reparationen. Du skal genstarte, når reparationerne er udført.

Trin for trin: Fjern pc’ens malware med hjælpeprogram

1. Opret forbindelse til nettet

Boot til Mini Windows XP med Hirens genopretnings-medie, og dobbeltklik på ”1024 x 768”. Dobbeltklik på Skrivebordets internetgenvej, så Opera-browseren åbnes, og du kan hente de filer, du har brug for. Vi vil nu fjerne Malware med software fra Kaspersky.

br/

2. Hent filerne

Gå ind på http://support.kaspersky.co.uk/4162 og klik på linket ”Kaspersky Rescue Disk 10”. Gem ISO-filen (388 MB) på dit B-drev. Gå til http://support.kaspersky.co.uk/8092 og download værktøjet til en opstartsklar Kaspersky Rescue Disk til samme drev.

br/

3. Opret USB-genopretningsdrev

Tilslut et USB-drev på mindst 512 MB. Vær opmærksom på, at du mister alle data på drevet. Dobbeltklik på den downloadede rescue2usb.exe-fil for at starte hjælpeprogrammet. Klik på ”Install” og derefter på ”Browse” for at finde og flytte filen kav_rescue_10.iso fra drev B. Klik på ”Start” for at oprette genopretnings-mediet.

br/

4. Boot i Kaspersky

Fjern Hirens genopretnings-mediet, og genstart pc’en med Kaspersky-drevet indsat. Tryk på en tast, når du bliver bedt om det. Tryk Enter efterfulgt af tasten 1 for at acceptere bruger-aftalen. Vælg ”Graphical Mode”. Når hovedskærmen vises, skal du gå til fanen ”My Update Center” og klikke på ”Start Update”.

br/

5. Scan og rens

Gå til fanen ”Objects Scan”. Lad alle muligheder være markeret. Klik på ”Start Objects Scan”. Finder scanningen trusler, får du løbende advarsler. Vælg den anbefalede indstilling, når du bliver bedt om det, typisk ”Disinfect” og ”Delete”. Marker ”Apply to all objects” for at sætte fart på scanningen.

br/

6. De afsluttende trin

Når scanningen er færdig, klikker du på ”Report” for at få en liste over fundne objekter. Vælg fanen ”Detected threats”, og udvid sektionen, hvis det er muligt. Disse trusler skal fjernes manuelt ved at højreklikke og vælge ”Proces”. Slet truslerne, når du bliver bedt om det, og klik til slut på ”Close”.

br/

Genskab data og dokumenter

Vil din pc ikke starte, kan årsagen være alt fra korrupte opdateringer til skader efter en malware-infektion. Værktøjerne fra forrige side fjerner malware udenom Windows, mens ”Tweaking.com – Windows Repair” kun arbejder inde i selve Windows. Derfor, hvis du stadig er ude af stand til at starte op i Windows (eller hvis dit problem ikke er relateret til en infektion), bliver du nødt til at sende dit Hiren genopretnings-medie i aktion.

Før du forsøger at diagnosticere og fixe problemet, bør du beskytte dine data. I værste tilfælde geninstallerer du nemt programmer og Windows, men personlige dokumenter, fotos og andre data kan ikke genskabes så let. Måske du er en af dem, som jævnligt tager backup af mapper og filer eller pligtskyldigt gemmer på forskellige harddiske og partitioner.

Ikke desto mindre er det afgørende at vide, om dine filer overlevede, hvad der end skete med din computer, mens redningsaktionen stod på.

Start med at boote fra dit Hiren genopretnings-medie. Hvis din pc er af nyere model med SATA-harddiske, er Hiren måske ikke i stand til at finde dem. Dukker drevene ikke op i Mini Windows XP, når du dobbeltklikker på ”Denne pc”, eller fryser styresystemet forinden og forhindrer brug af mus eller tastatur, genstarter du din pc. Tryk på den tast, du bliver bedt om, for at åbne ”Setup, BIOS or UEFI utility”.

Udforsk de forskellige sektioner for at finde en henvisning til lagre. Vælg denne og check for at se, hvilken tilstand dine harddiske er i: Er de indstillet til ”AHCI”, er Hiren ikke i stand til at få adgang til dine drev. Skift i stedet til ”IDE” for at opnå kompatibilitet, men skift tilbage til ”AHCI”, før du næste gang booter til Windows.

Find filerne

Når du er på Skrivebordet, dobbeltklikker du ”1024 x 768” for at ændre Skrivebordets størrelse.

Åbn derefter ”Denne pc”. Herfra bør du være i stand til at se alle de drev, som er tilsluttet din pc, og frit gå dem igennem, som hvis du var i selve Windows. Et af disse drev bør være dit backup-drev, hvorfra du kan gendanne enhver fil. Har du kun brug for at gendanne enkelte filer, dobbeltklikker du igen på ”Denne pc” for at åbne et sekundært vindue, som viser vej til en mappe på dit backup-drev.

Den kan for eksempel hedde ”Gendannede filer”. Gå til den mappe, som indeholder dine personlige data. Med mindre du manuelt har ændret i placeringen, bør det være: ”C:\Brugere (Windows Vista eller nyere) eller C:\Dokumenter og indstillinger”. Her finder du alle de personlige brugermapper. Er du i tvivl om, hvad der skal genskabes, kopierer du hele mappen til dit backup-drev, såfremt der er plads. Ellers må du åbne hver mappe for at tjekke mappen Dokumenter (Windows XP) eller Dokumenter, Billeder, Musik med mere.

Tag en sikkerhedskopi

En anden måde at genoprette filer, som stadig er til stede og synlige, er at tage en backup – en sikkerhedskopi. Klik på ”Program Launcher”-knappen for at se backup-sektionen. Du får ingen praktiske værktøjer, så brug i stedet vores guide til programmet Toucan. Et gratis program, du kan køre indefra Mini Windows XP. Er du erfaren bruger, kan du eksperimentere med indstillingerne under fanerne ”Rules”, ”Variables” og ”Script” samt indstillingerne for komprimering, hvis pladsen er trang på dit backup-drev.

Under Program Launchers ”Backup”-sektion findes en række nyttige drev-”imaging” værktøjer. Med dem kan du tage en nøjagtig kopi af dit Windows-drev på et givent tidspunkt. En bundsolid backup, hvis dine reparationer viser sig katastrofale. Vores favorit er Macrium Reflect.

Versionen her er lidt forældet, men nem at bruge. Klik på ”Create an Image” og følg anvisningerne med at vælge din primære harddisk under partitions-skærmbilledet og derefter den relevante mappe, når du bliver spurgt om en destination. Før du klikker ”Finish”, klikker du ”Advanced --> Auto Verify Image”. Ved at markere ”Verify Image or backup file directly after creation” sikrer du dig, at din kopi er i orden.

Er der masser af plads tilbage på dit backup-drev, bør du overveje at tage en ”kirurgisk”-backup, som sikrer, at alle tidligere slettede eller tabte data er understøttet af de faktiske filer, du kan se. Det betyder, at du kan udskyde datagenskabelse med henblik på reparation eller geninstallation af selve Windows, men det giver dig også endnu en fejlsikker backup, hvis dit forsøg på at genskabe data går skævt. Vil du oprette sådan et ”billede”, følger du blot de nævnte trin, men vælger ”Advanced --> Make an exact copy (clone) of the partition(s) --> OK --> Finish”.

Bliver du nødt til det, kan du gendanne hele ”billedet” med programmet Macrium Reflect ved at klikke på ”Restore an image”.

Manglende filer

Vær ikke urolig, hvis de filer, du har brug for at gendanne, synes at mangle, selv når drev og partitioner er tilgængelige. Hirens BootCD indeholder en række datagenskabelsesværktøjer, herunder Recuva.
Versionen er måske en smule forældet, men arbejder perfekt med at gendanne dine data.

br/

Alternativt henter du den seneste version på www.piriform.com/recuva/builds. Vælg at åbne filen direkte, og når 7z File Manager åbnes, vælger du zip-filen (som ved redaktionens slutning hed rcsetup150.zip) og klik på ”Extract”. Vælg en mappe på backup-drevet og klik ”OK”.

Når filerne er udpakkede, finder du og dobbeltklikker på recuva.exe. Det kan tage lidt tid. Du kan søge på filer eller klikke ”Cancel” for manuel søgning. Recuva er nu i gang med at finde spor efter dine manglende filer. Husk at gemme alle genfundne sager på backup-drevet.

Besøg www.piriform.com/docs/recuva for en online-brugervejledning.
Hvis Recuva ikke finder, hvad du leder efter, findes der andre programmer på samme sted, som Recuva ligger.
Du finder dem under ”Program Launcher --> Recovery”.
 

Hey – hvor er drevet?

Hvad sker der, hvis dit drev ikke registreres i Mini Windows XP, selv efter det er blevet sat til IDE-mode i BIOS? Kontroller først, at drevet er fysisk opdaget ved at åbne Program Launcher og vælge ”Testing --> HDD Scan”. Herefter udføres forskellige tests på drevet for at sikre, at det er fysisk sundt.

br/

Er det i topform, men fremviser ikke partitioner, åbner du Program Launcher og vælger ”Partition Wizard Home Edition”. Ignorér prompten med en ny version, vælg det tomme drev, og klik på ”Partition Recovery Wizard”. Følg instruktionerne for at genskabe den tabte partition. Når guiden lukkes, højreklikker du på den gendannede partition og vælger ”Change Letter” for at tildele det drev C. Klik derefter på ”Apply”.
 

Trin for trin: Backup med Toucan

1. Installer Toucan

Du kan også tage en online-backup med Touran. Gå ind på http://portableapps.com/toucan. Klik “Download Now”. Vælg ”Run”. Klik OK --> Next. Vælg dit backup-drev og klik ”Install”, mens ”Run Toucan” er markeret. Klik på ”Finish”.

br/

2. Opret sikkerhedskopi

Skift til fanen ”Backup” og vælg i ruden ”Computer” hvilken mappe eller fil, som skal kopieres. Klik på knappen ”+” for at tilføje en fil eller mappe listen ”Files to Backup”. Gentag for alle mapper, du vil føje til backup-listen.

br/

3. Angiv destination

Klik på ”...”-knappen under Backup Location for at vælge mappe på backup-drevet. Under ”File-name” navngiver du den, for eksempel ”Gendannede filer”, og klik på ”Gem”. Husk kryds i ”Test After Creation”. Klik på ”Run”.

br/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.