Guide: De bedste kabelløsninger

Kabler og stik er i en evig forandringsproces – de bliver mindre og nemmere at have med at gøre. Men det er stadig lidt af en opgave at finde ud af, hvad man med størst fordel kan bruge, når computeren og anden elektronik skal forbindes. Her giver vi dig det aktuelle overblik.

Artiklens øverste billede

Læser du med fra mobilen, så klik her

HDMI og andre: Billeder og lyd

HDMI-standarden (High-Definition Multimedia Interface) overfører lyd- og billedsignaler i høj, ukomprimeret kvalitet i ét kabel. Den moderne afløser for scart-stikket. Der findes fem forskellige typer HDMI-stik – kaldet type A-E – men almindeligvis har du kun brug for tre. Der findes også andre kabler til billede og lyd, som du ser her. HDMI 1.4 understøtter også 3D og UHD

Type A

Dette er det traditionelle 19-bens HDMI-kabel type A med både han- og hunstik, hvormed du kan forbinde HDMI-enheder som en pc, en Blu-ray-afspiller eller en spillekonsol til et moderne tv.

br/

Type C

MiniMini HDMI kan forbinde større digitalkameraer samt en del videokameraer og tablets til dit tv.

br/

Type D Micro

Med dette helt lille micro HDMI-stik kan du forbinde kompakte kameraer, tablets og andre lignende enheder til dit tv. Minder om et micro USB-stik, men er bredere og tyndere.

br/

DisplayPort

Fungerer som multimedie-udgang på mange computere. Bruges mest som forbindelse mellem computer og computerskærm, men erstattes i dag ofte af HDMI.

br/

Composit

Overfører billedsignaler analogt gennem et enkelt kabel med phono-stik. En vigende standard, som typisk findes på dvd-afspillere. Kan ikke overføre i HD-kvalitet.

br/

Component

Denne forbindelsestype deler videosignalet op i tre analoge signaler for stereolyd og billede, som bliver overført i hver sit separate kabel med phono-stik. Bruges eksempelvis mellem A/V-enheder (for eksempel videokameraer) og tv. Kan overføre i HD-kvalitet.

br/

FireWire

FireWire er en standard for datakommunikation oprindeligt udviklet af Apple. FireWire-kabler kan bruges til overførsel af digital video med høj hastighed mellem computere og eksterne enheder. FireWire 800 er hurtigere end FireWire 400.

br/

USB og Thunderbolt: Moderne multikabler

Det var lidt af en revolution, da USB-kablet (Universal Serial Bus) blev introduceret i 1990’erne, for med denne standard kunne man nu nemt forbinde vidt forskelligt udstyr med pc’en: printere, mus, tastatur, diskdrev osv. Og USB-stikket kan også føde tilbehøret med strøm

USB 2.0 A-B

Det klassiske USB-forbindelseskabel har to typer stik: Det velkendte flade USB A-stik i den ene ende og et mere kvadratisk B-stik i den anden. A-stikket sætter du i computeren, mens B-stikket er til den USB-enhed, der skal tilsluttes. Derved undgås, at strømmen i USB-forbindelsen kan løbe begge veje med kortslutning til følge.

br/

Mini USB

USB-kabel med ministik til digitalkameraer, mp3-afspillere mv. Denne kabeltype er som oftest USB 2.0, men kan også være USB 3.0. Bruges også til strømforsyning/opladning.

br/

Micro USB

USB-kabel med mikrostik – normalt for tilslutning af mobiltelefoner og tablets. Kan også bruges til strømforsyning.

br/

Thunderbolt

Et lynhurtigt alternativ til USB. Kan blandt andet overføre billeder og video til skærme i UHD-opløsning. Mac-computere har Thunderbolt-indgang, men teknologien har svært ved at vinde fodfæste på markedet.

br/

SATA, Cat5/6: Overfører data

SATA

De to mest almindelige standarder for tilslutning af harddisk er SATA og eSATA. SATA (Seriel ATA, en gammel IBM 16-bit-standard) bruges normalt til at tilslutte harddiske inde i computeren, mens eSATA varianten giver mulighed for direkte tilslutning af udvendig harddisk uden brug af den langsommere USB-forbindelse.

br/

Cat 5e

Netværkskabler bruges til at kabelforbinde din computer med dit lokale netværk (LAN) eventuelt via router eller switch. Cat 5e (Cat betyder kategori) kan understøtte op til 1000 Mbit/s ethernet. Cat 6e er en yderligere forbedret udgave. Netværkskabler er gerne parsnoede (TP = Twisted Pair), der giver særlig god afskærmning. Længden kan være op til 30 meter eller mere.

br/

Jack og Phono: Tilslutning af lydenheder

Selv om både USB- og HDMI-forbindelser kan overføre både billede og lyd, har du i mange tilfælde stadig brug for rene lydtilslutninger. De to næsten enerådende stikyper for lyd er Jack og Phono, og der findes en mængde af adapterstik, der kan opfylde næsten alle ønsker om at skifte mellem de to typer

Jack

Til musikinstrumenter er jackstik af den store 6,35 mm-type næsten enerådende, og det samme gælder den klassiske hovedtelefontilslutning på musikanlægget. Jackstikket består af et ben, der er opdelt i plus og minus samt venstre og højre kanal ved stereo af 2-3 isolationsringe.

br/

Phono

Det klassiske lydkabel,  som undertiden også kaldes RCA – efter elektronikfirmaet Radio Corporation of America, der introducerede stiktypen. Disse stik er meget enkle og billige og består af et signalledende midterben med en skærmende krave udenom. Men har du et kræsent øre, kan det betale sig at investere i ordentlig kvalitet eventuelt med guldbelægning.

br/

Minijack

Klassisk 3,5 mm-kabel for tilslutning af for eksempel hovedtelefoner til mindre, bærbare apparater som mobiler, tablets og computere.

br/

TosLink

Optisk, digital leder, som giver lavt tab af signalstyrke og dermed bedre lydkvalitet end traditionelle metalledere, og den nok mest benyttede standard hedder TosLink (fordi det blev udviklet af Toshiba).

br/

S/PDIF

Det er også muligt at føre et digitalt lydsignal gennem et phono-kabel i særlig god udførelse – kaldet et coax digital- eller S/PDIF-kabel (Sony/Philips Digital Interface Format).

br/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.