Få mere fart i din computer
Test viser, at din pc bliver over 40 procent sløvere på grund af uønsket og ligegyldigt software – også kendt som bloatware. Datatid TechLife viser dig her, hvordan bloatware sniger sig ind på din harddisk, og hvordan du fjerner det igen.
Købet af en ny computer burde være en fornøjelse og ved udpakningen udløse en bunke spændte spørgsmål i stil med: ”Hvilke imponerende nye tricks kan den?”
Desværre ender du nok hurtigt med at stille en række mindre opmuntrende spørgsmål, når du første gang tænder din spritnye maskine. For eksempel: ”Hvem har puttet alle de ikoner på mit skrivebord?” - ”Hvad betyder alle de der pop-ups?” - og ”Hvorfor kører det hele så langsomt?”
I et benhårdt og konkurrerende marked arbejder computerproducenterne med knivskarpe profitmarginer. Et af resultaterne er, at de vil gøre stort set hvad som helst for at tjene et par håndører mere på et salg.

Softwarefirmaerne er mere end villige til at betale dem de ører, hvis pc-producenterne vil smide et par ekstra programmer ind på din harddisk.
Desværre betyder det, at glæden ved at eje en ny maskine forvandles til et surt show. Ved at installere programmer, som du ikke ønsker, kaldet bloatware, er du endt med ufrivilligt at ofre diskplads og ydeevne for produkter, du ikke har bedt om.
I bedste fald optager bloatware plads, som du hellere vil bruge på noget andet. I værste fald får det Windows til at se skoddet ud, gå dig på nerverne og sløve din nye maskine.
På de næste sider gennemgår vi, hvad bloatware er, udpeger de ansvarlige for den uønskede software samt viser dig, hvordan du slipper af med skidtet.
Et nyt fænomen
En gang imellem må man beundre computerindustriens frækhed. For få år siden mente eksperter, herunder en række ledende Microsoft-medarbejdere, at præinstalleret software ofte smadrede selv pænt nye computere. Sony tilbød at fjerne det, mod at brugerne skulle betale ekstra 50 dollars (270 kr.) for det, som firmaet kaldte ”en frisk start”.

Forudsigeligt nok medfødte det stor, offentlig protest, hvilket hurtigt fik Sony til at smide sin fidus i skraldespanden. I dag fremstiller en række hardwareproducenter – med Apple som det formentlig bedst kendte eksempel – computere med meget lidt eller intet præinstalleret software.
Men når du køber en ny computer, specielt fra den billige del af markedet, skal du stadig bruge tid på at afinstallere programmer, som du ikke vil have eller har behov for.
Fænomenet bloatware er i dag så udbredt blandt hjemmecomputere, at det bliver brugt som salgsargument af visse udspekulerede producenter. For eksempel sælges pc’er med Microsoft Signature-bærbare på, at de er fri for bloatware.
Det er en god idé at tage sådanne påstande med et velvoksent gran salt. Microsofts Signature-bærbare leveres stadig med en bunke software, inklusiv Adobe Reader, Windows Live og Microsoft Security Essentials. Signature-ordningen involverer også optimering af selve Windows, men der er ingen tvivl om, at de uønskede programmer har en massiv effekt på din maskines ydeevne.
Et nødvendigt onde?
Men er alt præinstalleret software på din nye computer reelt set drønirriterende bloatware? Der er ingen tvivl om, at visse fabriksnye maskiner leveres med fyld, men visse programmer er bestemt mere brugbare end andre.
For eksempel leveres Samsungs Serie 7 Gamer bærbare med den i grunden ganske brugbare pakke Windows Live, Skype, Acrobat Reader og Office Starter 2010. På den anden side er visse andre tilføjelser mere tvivlsomme: CyberLink Media Suite, CyberLink YouCam og Samsungs Control Center, som blot udfører simple Windows-funktioner.

Et andet eksempel er HP's slanke Folio 13 Ultrabook, som har fået tilføjet HPs Setup Manager, Support Assistant og Recovery Manager sammen med HP Launch Box, HP Rara Music, Adobe Reader og Adobe Flash Player. Alle kæmper de om din opmærksomhed, og ikke meget af det er brugbart for den almindelige bruger.
Antivirus i prøveversioner, såsom Norton Internet Security, som findes på Lenovos G570, er også udbredt, og pop op-vinduerne vil irritere dig, indtil du enten sletter programmet eller bøjer dig og køber hele pakken.
Så hvem vinder? I hvert fald ikke dig. Producenterne betales ofte af softwarefirmaerne for at installere programmerne, og i et alle mod alle-marked hjælper det med til at kompensere for den minimale profitmargin. Det er også godt nyt for softwarefirmaerne, da præinstalleret software virker som en stærk form for markedsføring.

Så hvis en pc allerede kører en 30-dages prøveversion af SuperSafety Security SafeSuite Pro, vil et pop op-vindue i slutningen af perioden med ordene: ”Programmet udløber i morgen, og din computer vil eksplodere, så køb nu”, sikkert få mange til at købe eller oprette et abonnement.
Vi har derfor henvendt os til de største navne indenfor præinstalleret software for at høre om, hvilke fordele disse softwarepakker har for brugerne. Sigende nok har ingen af dem ønsket at udtale sig. Det er en skam, fordi mens noget software er drønirriterende, er andet ganske brugbart.
Microsofts samlede Office Starter gør det for eksempel muligt at arbejde med Word-dokumenter uden at skulle købe hele Office-pakken.
På den anden side er producenterne nødt til at være selektive med, hvad de inkluderer, så fyldet ikke spolerer forbrugernes første timer i selskab med deres nye pc.
Hvad gør du med uønskede programmer?
Selv om præinstallerede programmer ikke koster dig ekstra penge, så har de alligevel en pris, og det er den byrde, som de lægger på din pc. De optager plads, de spilder din tid med irriterende pop op-vinduer og opdateringspåmindelser. Og vigtigst af alt: De kan have en markant indflydelse på din computers ydeevne.
Skal din pc indlæse bunker af ekstra programmer, når Windows starter, vil det åbenlyst forlænge opstartstiden, og hvis det kræver ekstra ram i behandlingen af data, vil det overordnet set påvirke din pc. Især vil det kunne mærkes på computere, som ikke har meget hukommelse, eller hvis ejere bruger dem til ressourcekrævende opgaver.
Med andre ord, jo hårdere din computer arbejder, desto mere sandsynligt vil uønsket software og uønskede programmer påvirke din computers ydeevne.
Ønsker du at fjerne nogle af disse nytteløse programmer på din nye bærbare, kan du med fordel anvende programmet med det charmerende navn PC Decrapfier.
Dette gratis værktøj, som downloades på http://pcdecrapifier.com/, er designet til automatisk at genkende gengangere blandt bloatware-synderne og fjerne dem. Denne funktion er særlig brugbar, hvis du er usikker og gerne vil have hjælp med at udpege hvilke programmer, du sikkert kan fjerne.
Alternativt, hvis din maskine er fyldt med uønskede programmer, og du har en Windows installations-dvd, så tag i stedet backup af alle dine filer og geninstaller Windows.
Men ofte er tingene mere komplicerede end som så. Især når det handler om bærbare computere.
Har producenten indlagt et systemgenoprettelses-program på din bærbar, som gør, at du selv kan fremstille installationsskiver, vil det betyde, at dit system genoprettes til fabriksindstillingen. Og dermed genoplives alle de programmer, du vil af med. Heldigvis er visse hardware-firmaer ved at se lyset.
For eksempel giver nyere HP-computere dig muligheden for at køre en såkaldt minimeret ”image recovery” af styresystemet og harddisken, så du nøjes med at få Windows og de vigtigste drivere tilbage og derved undgår (alle de uønskede) tilføjelsesprogrammer.
Som du kan se herunder, findes der adskillige værktøjer, som befrier dig for de uønskede programmer. Men vil du undgå proceduren en gang til, har du to muligheder, når din pc er blevet præcis, som du vil have den.
Den første er at oprette et nyt gendannelsespunkt via menuen Systemgendannelse i Kontrolpanel, så du kan rejse tilbage i tiden, når du vil nulstille din computer.
Den anden mulighed er bruge et tredjeparts-program som Acronis True Image (set til 199 kr. hos e-gear.dk) til at oprette en fuld kopi af harddisken på et eksternt drev eller på en dvd.
Hermed får du på effektiv vis en klon af din computer, hvilket gør dig i stand til at geninstallere hele din pc, når behovet opstår. Og det går tilmed meget, meget hurtigere end at geninstallere Windows fra bunden, hente endeløse opdateringer og fjerne al den software, som installerings-dvd'en lægger tilbage på din computer.
Seks af de største syndere
Programmet PC Decrapifier fjerner uønskede Windows-programmer. Folkene bag har offentliggjort en liste over de oftest fjernede programmer.
Her får du deres top 6
1. MSN Toolbar
Microsofts tilføjelsesprogram er siden blevet omdøbt til The Bing Bar, men i sin MSN-udgave blev det fjernet af 54 procent af de PC Decrapifier-brugere, hvis software opdagede tilføjelsen. Tilføjelsesprogrammer med værktøjslinjer er især en irritation for Windows-brugere, da de fylder op på skærmen.

2. Ask Toolbar
37 procent af PC Decrapifier-brugerne fjernede denne tilføjelse, der ligesom The Bing Bar lægger ekstra hjælpeknapper på skærmbilledet – i det tilfælde, at du skulle have glemt, hvordan du bruger bogmærker eller indtaster Facebook eller Amazon i browsersøgefeltet.

3. Norton Online Backup
Når det blev opdaget, valgte omkring 68 procent af PC Decrapifiers brugere at fjerne denne software. Det er ikke et dårligt program. Det tager en onlinebackup af dine vigtigste filer, men det er en prøveversion, ikke et gratis produkt, så vær opmærksom på, hvad det vil koste dig efter den første måned.

4. Acer Registration
76 procent af brugerne valgte at fjerne dette program, og de var alle ejere af en Acer-maskine. Dette er et program specifikt fremstillet af producenten, og det dukker jævnligt op med en henstilling om, at du registrerer din maskine. Også selv om du som bruger allerede har registreret din bærbare.

5. Times Reader
Applikationen fra The New York Times er en god idé – lige indtil du bruger den. Den leverer en digital avis upåklageligt, men det meste af indholdet er låst bag en betalingsmur. Derfor valgte 58 procent af PC Decrapifiers brugere at smide den ud af deres pc. Forhåbentlig hører The NY Times efter.

6. PDF Complete
PDF-læsere optræder ofte højt på listerne over bloatware. Programmerne er ofte alt for tunge. Over 87 procent af Decrapifiers brugere endte med at fjerne denne bestemte PDF-læser. Det er en prøveversion af HP's udgave af en PDF-læser, og den findes præinstalleret på producentens bærbare.

Hvis det var en bil
Ikke al præinstalleret software er bloatware, men der er ingen tvivl om, at visse hardwarefirmaer er lidt for ivrige med at give os lækkerier, vi egentlig ikke har bedt om. Forestil dig, at biler blev solgt på samme måde som pc'er: Du skulle bruge timer på at fjerne plysterningen, klisterreklamerne for bilsælgeren, det grønne Wunderbaum og de lyserøde sædebetræk, så snart du fik udleveret nøglerne.
De tider, hvor ens pc var fyldt med skrækkelig bloatware, synes dog at være på retur, men vi slipper nok aldrig helt. Problemer med bloatware er, at det for mange producenter er en nødvendighed. Deres margin er skåret så tynd, at selv et par basøre mere gør hele forskellen.
Derfor holder de prislappen på så lavt et beløb som muligt og forsøger samtidig at få presset lidt ekstra ud af de firmaer, som ønsker at få præinstalleret deres programmer. Det er ikke et tilfælde, at det firma med den højeste profitmargin på markedet – Apple – går uden om præinstallerede prøveversioner af diverse software.
Skær det overflødige fra
Selv den mest rodede computer kan hurtigt blive strømlinet. Du behøver blot de rette Windows-komponenter og programmer. Disse seks er vores favoritter, når computeren skal studses
1. Kontrolpanel
Modsat decideret malware er bloatware sjældent skjult. Der står jo ikke forbrydere bag. Så du kan nemt fjerne hvert enkelt program manuelt. Gå ind under Kontrolpanel > Programmer > Programmer og funktioner. Vælg det uønskede program og tryk på ”Afinstaller”.

2. PC Decrapifier
Hvor Kontrolpanelet finder alt, som er installeret på din pc, vil dedikerede oprydningsprogrammer som PC Decrapifier kun markere programmer, som det tror, du gerne vil af med. Det er smart, hvis du vil gøre det på den lette måde, men det kan betyde, at visse programmer bliver overset.

3. Revo Uninstaller
Du finder programmet på www.revouninstaller.com til en pris af 39 dollars eller godt 215 kr. Du kan også vælge 30 dages gratis prøvetid. Revo Uninstaller fjerner stædige programmer, som andre afinstallationsprogrammer ikke har fået bugt med, og det fjerner resterne fra blandt andet tidligere installationer.

4. MSConfig
Programmer, som automatisk kører, når du starter Windows, kan være enormt belastende. Heldigvis har Windows et indbygget værktøj, som kan deaktivere dem. Klik på ”Start” eller Startskærmen og søg efter MSConfig. Klik på fanen ”Start”. Herfra kan du deaktivere uønskede processer.

5. Autoruns
Har du mod på noget kraftigere end MSConfig? Autoruns (http://technet.microsoft.com/da-dk/sysinternals/bb963902.aspx ) er et af de mere omfattende værktøjer. Åbner et program, når du tænder din pc, vil Autoruns finde det. Vigtige Windows-programmer gemmes, så de ikke deaktiveres ved en fejl.

6. CCleaner
Ligesom Revo er CCleaner (www.piriform.com/ccleaner) et omfattende program, som fjerner uønskede filer og rester fra installationer. Det hjælper også med at tilintetgøre midlertidige filer, og det beskytter dit privatliv. CCleaner er hurtigt, og med mindre du vil have support, koster det ikke en krone.
