*

Digitalt

Jagten på den perfekte bog

Nu kan forlagene kigge dig over skulderen og se, om du springer kapitler over eller læser e-bogen til ende.

Hvis læserne synes, det er synd for Karius og Baktus sådan at blive skyllet ud af den væmmelige tandbørste, er det nemt for forlaget at rette teksten til, så den passer til læsernes ønsker. Teoretisk set i hvert fald. I praksis skal man nok passe lidt på. Arkivfoto: Niels Hougaard

Støvet efter De Olympiske Lege har for længst lagt sig. Verdensrekorder blev slået og menneskets atletiske formåen nåede endnu engang nye højder – og længder.

Ugens app

Wonderful DayMIB app.jpg

  • En simpel og lækker app, der holder styr på, om du når dine daglige mål. Motiverer dig til at komme i gang med bedre vaner, uden at det hele drukner i avancerede indstillingsmuligheder.
  • Platform: iPhone
  • Pris: 6 kr.

Udøverne har i forberedelserne op til legene anvendt teknologiske hjælpemidler til at måle hver en muskel, hvert et molekyle i kroppen i jagten på afgørende brøkdele af sekunder.

Hvad nu hvis man på samme måde kunne måle en bogs præstation?

Se hvilken sætning, læserne er mest begejstrede for, hvilket kapitel, de læser hurtigst, og hvor de går i stå og lægger bogen fra sig.

Tænk, hvis man kunne optimere bogen. Tilpasse og skrive om, så den kunne yde sit absolut bedste i hænderne på læseren. Vil man kunne lave den perfekte bog?

Det amerikanske firma Hiptype har allerede ført tanken ud i livet. Det har udviklet et stykke software, som forlag kan installere i deres e-bøger til Kindle, iBooks, Nook og hvad de ellers hedder.

Nemt at rette e-bøger

Det lille program måler læserens brug af bogen og sender informationerne videre til forlaget, der så kan analysere dataene og handle derefter.

I modsætning til trykte bøger kan e-bøger nemt rettes fra dag til dag, hvis omslaget viser sig at være frastødende eller enkelte afsnit er skrevet for knudret.

Med e-bøger kan man prøve sig frem. Hvordan reagerer læserne, hvis en slankebogs undertitel ændres fra ”Kvindekuren – din krop er dejlig, som den er” til ”Kvindekuren – aldrig mere kvabset”? Sælger den mere? Får den mere omtale?

Kedelige kapitler kan fjernes

Dataene vil måske også vise, at de mest læste kapitler er madopskrifterne bagerst i bogen, og så kan man i næste elektroniske opdatering overveje at indsætte flere opskrifter. I faglitteratur er det oplagt, men jeg ville heller ikke blive overrasket over, hvis teknologien sneg sig ind i skønlitteraturen.

Hvis dataene for eksempel viser, at læserne går i stå på side 120-154, kunne man tilbyde krimiforfatteren at skrive nogle afsnit om eller helt fjerne de intetsigende detaljer om hovedpersonens had-kærligheds-forhold til svenske skovhytter, som ikke driver handlingen om et dobbeltmord i Skagen fremad.

Laveste fællesnævner?

Som atleter kan forfattere i fremtiden altså optimere deres præstationer ved hjælp af data- analyse.

På engelsk hedder det "data driven publishing" – på dansk kunne det kaldes databaserede udgivelser.

Nogle vil sikkert allerede nu ryste på hovedet og mene, at verden er på vej lukt i helvede.

Vi vil ikke have designerbøger, der på den måde udnytter vores tankegang og læseadfærd. Salgstal siger intet om litterær kvalitet. Romanen vil blive offer for den sørgelige ”spørg publikum”-mentalitet, hvor laveste fælles- nævner dominerer, og snart vil ingen forlag udgive ordentlige bøger, for flertallet af os (altså de andre) er nogle ubegavede bøve- hoveder, der kun interesserer sig for X Factor og dansende kendisser.

Kun bøger med et lixtal omkring stuetemperatur sælger.

Kulturelle værdier i frit fald …

Gamle salgssucceser

Tja. Men man skulle da være et skarn, hvis ikke man gerne vil have bedre bøger. Mere for pengene. Tænk bare på rejse-bøger, fagbøger eller lærebøger, der kan rettes til, hvis det viser sig, at læserne står af halvvejs.

Hvis data driven publishing kan hjælpe til bedre formidling, så for min skyld ingen alarm.

Og med hensyn til skønlitteratur, så forsøger den moderne forlagsbranche – og de mere kommercielle forfattere – dagligt at knække koden og lave ”den perfekte bog”. Bogen alle bare må læse. Men uden held.

Ni af de ti bedst sælgende bøger nogensinde er udgivet før 1955, og det ændrer tjenester som HipType næppe på.

Ingen fast formel

For heldigvis findes der ikke nogen formel for det uforudsigelige, originale værk, som blæser alle omkuld. Og hvis der gjorde, ville formlen blive ugyldig i samme øjeblik, alle brugte den.

Den største salgssucces, Charles Dickens’ ”To byer”, udkom for mere end 150 år siden og er solgt i over 200 millioner eksemplarer. Den eneste nyere bog i top ti er ”Da Vinci mysteriet” fra 2003 på 9. pladsen med 80 millioner.

Alligevel tror jeg, at forlagene vil tage den nye teknologi i brug på både fagbøger og skønlitteratur. De vil om nogle år analysere vores læsevaner på kryds og tværs med data driven publishing.

Omvendte fordele

Men her kommer plot-tvistet: Hvis det går som det plejer, vil vi forbrugere også få adgang til analyseredskaber som HipType.

Ligesom vi i dag lader os guide af bruger-anmeldelser på nettet, når vi køber alt lige fra bøger til fladskærme, vil de nye data i fremtiden kunne vise os, om læsere med samme alder, køn, hobby og bilmærke som os selv fandt en given bog læseværdig.

Og i modsætning til brugeranmeldelser, hvor man jo kan påstå hvad som helst, vil disse indsamlede data ikke lyve. Det er forbrugeroplysning, der vil noget, og er med til at holde niveauet oppe, vil jeg påstå.

Mere kvalificerede køb

Teknologien kan altså ikke kun bruges ”imod os” for at prakke os alt muligt skrammel på, men også af os til at foretage mere kvalificerede køb. Køb, som med en vis matematisk sandsynlighed vil falde i vores smag.

Og frygter man, at magien forsvinder fra bogsiderne, fordi vi bliver analyseret, mens vi læser, er det værd at huske på, hvad den engelske forfatter W. Somerset Maugham (1874-1965) sagde:

»En roman skal opfylde tre krav. Desværre er der ingen, der ved hvilke.«

Provokerende hilsener på dagen

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her