Penge at hente? Kom af med gammel elektronik

Har du også skufferne fyldt med gamle ledninger, computere og mobiltelefoner? Se her, hvad du skal gøre med dem.

Artiklens øverste billede
Vil du aflevere elektronikken til genbrug, kan det gøres på genbrugsstationen. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

393 kilo elektronik.

Så meget ejer hver eneste danske familie i gennemsnit. Og ud af den betragtelige mængde elektronik er 11 procent ikke blevet brugt inden for det seneste år.

Det fortæller Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk, med henvisning til tal fra DI.

Og derfor er det altså helt normalt, hvis du og din familie kan nikke genkendende til scenariet med bunker af ledninger, gamle mobiltelefoner og computere, der hober sig op i skuffer og skabe derhjemme.

- Som udgangspunkt kan man prøve at sælge det, der stadig kan bruges, videre og så sætte prisen billigt, siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk og tilføjer:

- Men man skal være opmærksom på, at hvis man sælger sin gamle computer eller mobiltelefon, så skal man have slettet sine persondata og gamle ting, der ligger på den. For det er ikke sikkert, at køberen behandler det ordentligt.

Der er mulighed for at sælge gammel elektronik eksempelvis på Den Blå Avis, i grupper på Facebook, på loppemarked eller til nogle forhandlere.

En række butikker tilbyder en rabat, når man køber en ny telefon mod samtidig at aflevere en gammel model. Andre tilbyder ganske enkelt at købe din gamle telefon.

Det er dog ikke noget, man bliver rig af. En iPhone 5 med 16 GB kan eksempelvis på siden dropnshop.dk indbringe 243 kroner, hvis den virker. Prisen er 33 kroner, hvis den ikke virker.

Elgiganten giver 280 kroners rabat, hvis man afleverer den samme telefon, når man køber en ny.

Men hvad med værdifulde metaller? Kan der være penge at hente her?

- Man skal overveje, at der kan være nogle genanvendelige ressourcer i ens elektronik. Der kan for eksempel være guld i en mobiltelefon, siger Vibeke Myrtue Jensen og fortsætter:

- Der kan være kobber i ledninger, men niveauet af det er nok ikke, så du kan tjene på det.

Vil du aflevere elektronikken til genbrug, kan det gøres på genbrugsstationen. Nogle kommuner har også indført affaldsspande til småt elektronik.

- Det er vigtigt at elektronik, der ikke dur længere eller ikke kan genbruges direkte, afskaffes via de officielle kanaler, det vil sige på kommunernes genbrugsstationer, indsamlingsordninger eller via tilbagetagningsordninger i butikkerne, fortæller Jette Bjerre Hansen fra Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer, Dakofa.

- Det er for at sikre, at elektronikaffaldet ikke havner de forkerte steder, hvor dels værdifulde metaller tabes, og hvor der ikke tages hensyn til, at elektronikaffald også kan indeholde farlige stoffer, som kan skade både mennesker og miljø, tilføjer hun.

Det kan være miljøskadelige stoffer som kviksølv, bly eller PVC, tilføjer Vibeke Myrtue Jensen.

Når man afleverer gammel elektronik, skal man huske at tjekke for og fjerne gamle batterier. Batterierne hører nemlig til i en anden sortering.

- Hvis du absolut ikke kan skille det ad, skal du selvfølgelig ikke stå og fumle med det. Men hvis du kan - for eksempel i et gammelt vækkeur - så tag dem ud, og sortér dem for sig selv, siger Vibeke Myrtue Jensen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.