*

Digitalt

Ny hilsen skal mindske danskernes brug af ulovlig fildeling

Danskere besøgte ulovlige fildelingssites 212 mio. gange i 2016.

Danskere besøgte ulovlige fildelingssites 212 mio. gange i 2016. Arkivfoto.

Danskerne er vilde med at streame film og tv-serier, men selvom at mange streaming-tjenester tager markedsandele fra konventionelt kabel-tv, så er der stadigvæk mange danskere, der henter de nyeste afsnit af deres ynglings serie på internettet fra ulovlige fildelingssites.

Er du med på beatet?: Markant stigning i folk, der siger farvel til kabel-tv

I 2016 var der således 212 millioner danske besøg på ulovlige fildelingssites, fordelt på 3.000 forskellige åbne hjemmesider, hvor det ikke kræver registrering.

Hackere kræver løsesum for ikke at frigive ny Disney-film

»Det er et helt sindssygt tal,« siger advokat i RettighedsAlliancen Maria Fredenslund, som dog glæder sig ved, at deres tiltag hjælper til med at begrænse den ulovlige kopiering.

»Det har en effekt at blokere ulovlige hjemmesider,« forsætter hun. I andre EU-lande forsøger man også at blokere for ulovlige fildelingssites, men i Danmark har det haft en bedre effekt.

"Skam" hitter i Kina, hvor homoseksualitet ikke er tilladt på TV

Maria Fredenslund forklarer, at »det har en bedre effekt i Danmark, fordi vi kommunikerer på en anden måde. Vi truer ikke folk eller er aggressive, men vi oplyser bare borgerne, at de er på vej ind på et kriminelt site, og så kan vi næsten stoppe 80 pct. af trafikken.«      

Pas på denne fup-app til iPhone og iPad: Annoncen for appen fortæller dig slet ikke hele sandheden

Efter sommerferien lancerer Rettighedsalliancen et nyt værktøj, som skal hjælpe til med at begrænse ulovlige danske downloads.

I stedet for at blive henvist til en liste over lovlige streaming-tjenester, som situationen er i dag, når man tilgår et ulovligt site, vil man i fremtiden blive præsenteret for en søgefunktion, så man kan få hjælp til at den ønskede titel på en lovlig streaming-tjeneste.

Guide: Sådan vælger du det rigtige tv

»Det er en myte, at folk kun downloader de film og tv-serier, som ikke er tilgængelige på lovlige streaming-tjenester. Vores tal viser, at piratkopiering af en titel først for alvor vokser, når den er kommet på en lovlig streaming-tjeneste,« siger Maria Fredenslund.

Besøg på åbne ulovlige fildelingssites faldt med 16 pct. i fra 2015 til 2016, dog er en større gruppe danskere rykket over til lukkede fildelingssites, hvor det kræver, at man opretter en bruger. Derfor kan man ikke sige med sikkerhed, at danskerne downloader mindre i dag end tidligere, forklarer Maria Fredenslund til slut.    

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her