*

Digitalt

Undersøgelse: Instagram er det mest skadelige sociale medie for unge

Youtube har den mest positive indflydelse på unges psykiske helbred, mens Snapchat og Instagram ligger i den anden ende af skalaen.

Instagram kan give unge brugere følelser af utilstrækkelighed og angst, viser en britisk undersøgelse. Arkivfoto.

Ifølge en britisk spørgeundersøgelse er Instagram det sociale medie, der har mest negativ effekt på dets unge brugere.

I undersøgelsen fra den uafhængige organisation Royal Society for Public Health (RSPH) har man bedt 1.479 unge mellem 14 og 24 år om at vurdere fem populære sociale platforme ud fra, hvor skadelige de er for unges mentale helbred.

Hvert medie er blevet bedømt på dets indflydelse i forbindelse med problemstillinger som angst, depression, ensomhed og kropsopfattelse.

»Instagram får let piger og kvinder til at føle, at deres kroppe ikke er gode nok, fordi folk bruger filtre og redigerer deres billeder for at få dem til at se perfekte ud,« svarer en af de anonyme respondenter i undersøgelsen.

Undersøgelse: Danskere lyver mindre på sociale medier end resten af verden

Foruden Instagram er Facebook, Snapchat, Youtube og Twitter blevet undersøgt. Youtube bliver vurderet til at være den platform, der har den mest positive indflydelse på unges mentale helbred, mens Snapchat får den dårligste score efter Instagram.

Både Instagram og Snapchat er bygget op om, at man deler billeder med andre brugere.

»Det ser ud til, at de kan føre til følelser af utilstrækkelighed og angst blandt de unge brugere,« siger RSPH's administrerende direktør, Shirley Cramer.

En fremmed kommenterede Matildes lår: »Der gik to år, før jeg gik i bukser igen«

Ifølge undersøgelsen bruger 91 pct. af de unge mellem 16 og 24 år sociale medier. Det gælder 51 pct. af de 55 til 64-årige og 23 pct. af personerne over 65 år. Netop fordi de unge er udsatte for en potentielt skadelig virkning fra de sociale medier, stiller foreningen flere forslag til, hvordan man kan minimere indflydelsen.

»Sociale medier er blevet beskrevet som mere vanedannende end cigaretter og alkohol og er nu så forankrede i de unges liv, at vi ikke længere kan ignorere dem, når vi taler om unges psykiske problemer,« siger Shirley Cramer.

RSPH foreslår bl.a., at man indfører pop-up-vinduer med advarsler, hvis en bruger har brugt lang tid på et socialt medie, samt at de sociale platforme skal blive bedre til at understrege, hvis billederne er blevet manipuleret digitalt.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her