På syret rumrejse med kulthit-magere

Træt af hysteriske mobilspil i krasse farver? Gå straks i gang med Samorost 3, en fantasisprudlende lækkerbisken skabt af folkene bag det prisbelønnede kult-hit Machinarium.

Artiklens øverste billede
Man møder mange charmerende figurer undervejs på sin rumrejse. Her den skægmumlende svejser.

Spil

Samorost 3

Amanita Design

iOS, 39 kr.

Nogle gange kunne man godt have lyst til at flå alle telefoner og tablets og gameboys og andre digitale distraktioner ud af hænderne på os alle sammen, både ungerne og de voksne, så vi allesammen igen kan komme i kontakt med vores egen sprudlende fantasi, i stedet for at sidde med bøjet nakke, hypnotiseret af alle de digitale lækkerier, der hele tiden beder om vores  opmærksomhed og lukker ned for de billeder, vi selv kunne skabe inde i hovedet.

Men så kommer der lige et spil som Samorost 3 forbi, der med et stort, saftigt KLASK minder en om, hvor vidunderlige og fantasifulde digitale spil kan være. Og så tænker man egentlig bare “juhuuu, for et mesterværk!” og føler sig både beriget og berørt.

Samorost 3, der har kunnet spilles på PC siden foråret [kan downloades her] og nu altså er udgivet til iPhone og iPad også, er skabt af det tjekkiske spilstudie Amanita Design; folkene, der også står bag det prisbelønnede ”Machinarium” fra 2009, hvor man styrer robotten Josef gennem opfindsomme eventyr mellem metalskrammel og kloakrør, samt det bedårende “Botanicula”, hvor man udforsker et farvestrålende og fantasisprudlende plantelandskab sammen med fem små minivæsener.

Man kan få naturen til at synge med på mange fortryllende måder igennem spillet. Her er den en samling magiske svampe, der giver den gas.

Ligesom de to forgængere er Samorost 3 en sand perle af et peg-og-klik-eventyr, hvor handlingen denne gang er rykket ud i rummet. I første omgang på en saftigt-grøn, fantasifuldt beplantet planet, hvor spillets komplet indtagende hovedperson drømmer om at bygge et rumskib – så han/hun kan rejse videre til næste lille rumklode. Han/hun er en lille hvidklædt skabning, der i spillets indledende minutter finder et magisk, klarinet-lignende instrument, der kan lytte til omgivelserne – og få dem til at reagere på forskellig vis, når man blæser i den. Den lille klarinet har en så vidunderlig vellyd, at man bliver helt varm i maven, og det kan i det hele taget anbefales at spille spillet med høretelefoner på for at få fuldt udbytte af hver musikalsk detalje.

Universet i Samorost 3 er mildt vemodigt og en smule trippet, fyldt med underjordiske, tilgroede huler, sære svampelandskaber og mærkelige kaktusmåner. Overalt mellem de mosdækkede bakker og mørnede træstubbe finder man herlige og mystiske væsener, fra syngende padder til sløve biller med dirrende følehorn og selvlysende nattevinger. Min egen favorit er en skægget og let manisk svampesamler, der inviterer til et magisk kortspil på den første planet, men der er mange andre fine figurer undervejs, som får smilet frem.

Rumrejsen byder på mange forbavsende huler.

Omgivelserne er vældigt detaljeret tegnet, og det er ikke altid indlysende, hvad man skal foretage sig, så der er rig mulighed for at gå på nysgerrig opdagelse og se, hvad der sker, når man eksperimenterer sig frem mellem fimrehår, knirkende snoretræk og besynderlige biller. Der gemmer sig musikalske hemmeligheder og fine belønninger overalt.

Spillet er uden dialog, forklaringer og tekst. Alle figurerne taler sammen på et udtryksfuldt og vidunderligt musikalsk vrøvlesprog suppleret af visuelle tankebobler, der også giver hjælpende hints til de lidt sværere gåder, og særligt lyden fra den magiske klarinet samt den opfindsomme måde, den får omgivelserne til at synge med på, er ekstraordinært vidunderlig.

Samorost 3 er en musikalsk og visuel lækkerbisken, der ganske fortjent netop nu ligger øverst i App Store-butikkens liste over ’Gorgeous Games’. Den kan sagtens spilles på telefonen, men brug iPaden, hvis du kan, så alle de grafiske detaljer får mulighed for at træde frem.

Download Samorost 3 til iOS. Vær opmærksom på, at spillet kun kan køre på iPad 3 samt iPhone 5 og frem.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.