Hackerangreb på Yahoo kan ramme en halv million i Danmark

Danskere med en Yahoo brugerkonto kan risikere at få lækket private oplysninger. Skift password, lyder rådet.

Artiklens øverste billede
FANCY/VEER/CORBIS

Hackerangrebet på internetselskabet Yahoo kan true over en halv million danskere med en brugerkonto hos selskabet.

Ifølge Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM) havde Yahoo 600.000 danske brugere i november 2015. Tallet dækker kun laptopbrugere, og det siger ikke noget om, hvor mange danskere der har en yahoo-konto.

Men FDIM vurderer, at tallet for danskere med en tilhørende konto vil være langt højere end 600.000, fordi gamle, inaktive brugerkonti gennem årene skal regnes med.

Ved hackerangrebet menes op mod en halv milliard brugeres oplysninger at være blevet stjålet. Det er formentlig det største hackerangreb til dato, og det kan også have konsekvenser for de mange danskere med brugerkonto.

Det mener Rasmus Kærsgaard Theede, som er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- I dag lægger vi rigtig meget af vores privat information online. Vi er storforbrugere af onlineservices som Yahoo eller Google. Og ofte bruger folk samme password på de forskellige services, siger han og påpeger, at netop det kan være faren.

- På den måde kan en hacker via ens Yahoo-password pludselig også få adgang til andre konti som Facebook eller PayPal. Det kan misbruges til identitetstyveri ved at hive kreditkortoplysninger og andet ud, som man har gjort tilgængelig online.

Torsdag bekræftede Yahoo, at virksomheden i 2014 havde være udsat for et hackerangrebet.

Formanden for Rådet for Digital Sikkerhed råder danskerne til at skrifte password. Også selv om hackerne angiveligt skulle have haft adgang til brugernes oplysninger siden 2014.

- Det første man skal gøre er, at ændre sit password. Derefter skal man være sikker på, at man ikke bruger samme password andre steder online, siger han.

Yahoo som har været sparsomme med oplysninger omkring hackerangrebet, er fredag blevet presset til at give yderligere oplysninger i sagen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Fem gode råd

Her får du fem gode råd til, hvordan du optimerer sikkerheden på dine enheder og undgår at blive hacket:

1. beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram:

Et antivirusprogram er et sikkerhedsprogram, som beskytter både din pc, smartphone og tablet mod virus. Sikkerhedsprogrammet forhindrer også hackere i at snuse i dine data, aflytte din kommunikation og følge med i, hvor du befinder dig.

2. Hold dine enheder opdateret:

Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og styresystemer opdateret.

3. Vær opmærksom på uopfordrede mails:

Du kan ikke være sikker på, at en mail kommer fra den, der står som afsender. Links i en mail kan lede dig andre steder hen, end det de umiddelbart viser. Vær derfor varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i en e-mail, du får tilsendt uopfordret.

4. Brug gode passwords:

Beskyt adgangen til dine enheder med en lang adgangskode, som både indeholder tal, tegn og bogstaver. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Så undgår du, at afsløringen af et enkelt password giver adgang til alle dine tjenester. Skift password jævnligt.

5. Undgå åbne trådløse netværk:

hvis et trådløst netværk ikke er beskyttet med kryptering, kan en hacker på netværket se, hvad alle andre sender. Bruger du eksempelvis et åbent netværk på en café, henter din telefon, tablet eller computer måske en mail samtidig. Det kan give en hacker mulighed for at opsnappe adgangskoden til din mailkonto. Brug åbne netværk af typen WPA eller WPA2.

Kilder: Rådet for Digital Sikkerhed.

/ritzau/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.