»Det er meningsløst at sige, at Facebook-venner ikke er rigtige venner«

Selvfølgelig er de ikke allesammen det, forklarer Internetpsykologen Anders Colding.

På Facebook kommunikerer og netværker vi så effektivt, at følgende spørgsmål er oplagt: Har vi fået flere venner? Altså... rigtige, intime venskaber. Venner, der hjælper os, når vi gisper efter vejret i livets mudderpøle. Eller glædes, når vi plasker lyksaligt rundt i livets oaser.

Netop dette spørgsmål søgte Robin Dunbar, professor i evolutionær psykologi ved Oxford University, svar på i en ny undersøgelse, hvis konklusioner er gået Jorden rundt.

Kort fortalt har Dunbar fundet, at Facebook og sociale medier ikke har øget antallet af "Rigtige venner", som vores hjerner kan rumme og tidsplaner indpasse. Antallet er, som i den fysiske verden, stadig blot 150.

»Det kan være udtryk for, at dybere relationer – i modsætning til løse bekendtskaber – i det mindste engang imellem kræver ansigt til ansigt-kontakt for at blive vedligeholdt,« skriver han i undersøgelsen.

Meningsløst at snakke om "rigtige venner"

Men ifølge internetpsykologen Anders Colding er det "meningsløst", når medier - på baggrund er Dunbar-undersøgelsen - skriver overskrifter som: "Dine Facebook-venner er ikke rigtige venner". I netværksteori har man altid skelnet mellem svage sociale bånd og stærke. Sagt med andre ord har der altid været nogle mennesker, som vi ser ofte, og som man kan kalde "rigtige venner". Og så har der været alle dem, som fiser ind og ud af vores liv. Internettet gjorde det muligt for os at kommunikere med masserne - men først da Facebook kom, kunne vi for alvor danne os overblik, kortlægge kontakterne, fordi vi ikke gemte os bag et online-alias. Vi brugte vores rigtige navne.

»Det gik fuldstændigt amok i et moderne samfund som vores, hvor vi farer rundt og ikke kan finde hinanden. Og hele tiden skal have stor social mobilitet. Så set i lyset af det, er det fuldstændigt meningsløst at sige: Facebook-venner ikke er dine "rigtige venner". Selvfølgelig er de ikke det. Det er svage sociale bånd, som du har samlet op,« forklarer han.

Svage bånds styrke

I stedet for at være skuffet over, at vi muligvis har samme antal nære venner, som vi havde i tiden før Facebook, vil Anders Colding hellere fokusere på de svage bånds styrke. Helt tilbage i 1973 skrev netværksteoretikeren MS Granovetter teksten "The Strengh of Weak Ties", der konkluderede:

»Hvis du har mange svage bånd, så har du større sandsynlighed for at finde arbejde, lejlighed, babysitter. Så de svage sociale bånd kan rigtigt meget. Mange af de nære sociale bånd, minder derimod meget om dig selv. De svage bånd kan befinde sig helt andre, spændende steder,« siger Anders Colding.«

Venskaber forgår langsommere

Hvis man alligevel er nedslået over, at vi bruger så meget tid på sociale medier, men tilsyneladende ikke har fået flere "nære venner", så er det lidt at trøste sig på. Robin Dunbar vurderer, at  Facebook kan være med til at mindske den tid, det tager for venskaber at gå i forfald. Simpelthen fordi bekendtskaberne bliver hængende i vores netværk, selvom vi ikke længere ser dem ansigt til ansigt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.