Fire fornuftige fif redder din Facebook-identitet

Sikkerheds-ekspert guider dig gennem fire fornuftige fif, der kan redde din online-identitet.

Artiklens øverste billede

Tænk på alle de intime samtaler, videoer og billeder, der er blevet sendt frem og tilbage mellem dig og dine venner via Facebook. Der er ret stor sandsynlighed for, at du ville føle dig krænket, hvis din Facebook-profil bliver hacket og du udsættes for identitetstyveri.

Svindelnumre og identitetstyveri på Facebook er stadig en udbredt trend, men det afholder ikke tre millioner danskere fra ivrigt at like og opdatere nyheder fra deres liv på det sociale medie. Simpelthen fordi vi i dag vokser op med to hoveder, et fysisk og et digitalt, som cyborg-antropologen Amber Case har bemærket.

Ligesom vi står op om morgenen og tager et bad, så vores fysiske hoved kan se nogenlunde anstændigt ud, inden vi drager ud i verden, skal vi også passe og pleje vores digitale hoved. Det digitale hoved kan dog blive et afskyeligt et af slagsen, hvis Facebook-kontoen overtages af fremmede og vendes på vrangen.

Derfor er de rigtige sikkerhedsindstillinger et evigt tilbagevendende emne, som desværre ikke altid tages seriøst, før skaden er sket. Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet MYSecurityCenter giver derfor råd om en sikker færden på Facebook.     

1. Stærke passwords

”Det første skridt i retningen af øget sikkerhed er et stærkt password. Det bliver sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og tegn. Du skal samtidig huske på, at Facebook er tilknyttet en e-mail konto, som også skal beskyttes af et stærkt password, og som ikke bør være det samme. Det er en god idé at skifte din kode regelmæssigt, så det bliver sværere for hackerne at få adgang til din profil,” siger sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen. Hvis du har problemer med at huske dine koder, så gem dem i en app, der er sikret ved hjælp af kryptering, for eksempel Keeper.

2. Undgå fiskende forbrydere

Phishing er et internetfænomen, hvor svindlere forsøger at franarre godtroende internetbrugere deres brugernavn, adgangskode, kreditkort- eller netbankoplysninger ved at kaste noget "madding" ud, som de håber, at du bider på. It-svindlerne tager alle midler i brug, når de forsøger at frarøve dine personlige oplysninger. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på Facebook-links med forkortede webadresser, der har navne som ”tinyurl.com” eller ”bit.ly”. Samtidig er der god grund til at være skeptisk overfor fantastiske tilbud og gaver, særligt i anledning af mærkedage. Phishing forekommer ofte i konkurrencer, links eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.

3. Vær kritisk

”Hackere udnytter, at mange personer ikke tænker på vigtigheden af internetsikkerhed. Et antivirusprogram kan give dig en grundlæggende beskyttelse på nettet, men det er samtidig vigtigt at bruge sin kritiske sans. Jeg har set mange phishing-mails og websider, der ser så ægte ud, at de kan være meget svære at gennemskue – især hvis det går stærkt. Klik aldrig på et link, før du har undersøgt det nærmere,” siger Janus R. Nielsen.

4. Få styr på sikkerhedsindstillingerne:

Her er fire nemme og effektive tiltag, som du selv kan slå til. Det gør du ved at trykke på pilen, som du finder øverst i højre hjørne på din Facebook-side, hvorefter du klikker på ”Indstillinger”.   

Få besked, når en fremmed logger sig på

Det kan anbefales, at du aktiverer ”Login-notifikationer,” som findes under ”Sikkerhed” i dine generelle kontoindstillinger. Her vil du få en besked, når en fremmed logger sig på din Facebook-konto. Du vil dermed modtage en e-mail eller en sms, når der bliver logget ind på din profil fra en anden computer eller mobilenhed. På den måde kan du hurtigt finde ud af, om din profil bliver hacket.

Smid selv hackeren af

Du kan også selv smide hackeren af ved at holde øje med hvornår, hvor og fra hvilken enhed, der er logget ind på din Facebook-konto. Det gør du i dine sikkerhedsindstillinger under ”Hvor du er logget på”, hvor du kan vælge funktionen ”Stop aktivitet”, som logger en eventuel hacker ud af din profil.

Ekstra kode ved login

Du kan bruge din telefon som en ekstra sikkerhed for at forhindre andre personer i at logge på din konto. Hvis du klikker på ”Sikkerhed” og derefter ”Logingodkendelser”, kan du vælge at sætte flueben i ”Kræv en sikkerhedskode for at få adgang til min konto fra ukendte browsere”. Den ekstra sikkerhedskode, som skal indtastes, vil blive sendt til din mobiltelefon, når der logges ind fra en ny browser eller mobilenhed.               

Gør din profil usynlig på nettet

Hvis ikke du ønsker, at man kan søge på din profil på Google og andre søgemaskiner på nettet, kan du vælge at gøre din profil usynlig. Det gør du ved at klikke på ”Privatindstillinger” og under ”Hvem kan finde mig?” fjerner du fluebenet i ”Lad andre søgemaskiner linke til din tidslinje”. På den måde kan fremmede ikke finde frem til din profil via en søgemaskine.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.