Test: Nokia N9 - hit eller komma?

Er N9 et ”One hit Wonder” eller en demotelefon, der aldrig skulle have været på gaden?

Artiklens øverste billede
Nokia N9 med MeeGo-styresystemet, der er hurtigt, simpelt og intuitivt. Pressefoto

Åh nej - det var min først tanke, da jeg fik besked på at anmelde Nokia N9. Det var sådan set ikke, fordi jeg havde noget imod N9, men fordi jeg overhovedet ikke havde sat mig ind i hverken telefon, styresystem eller features.

Da Nokias nye direktør smed hele MeeGo-styresystemet på porten, så tænkte jeg, at systemet alligevel snart var dødt og begravet. Jeg havde derfor ikke brugt så meget som to minutter på at lære noget som helst om det.

Det var jo selveste overhøvdingen hos Nokia, der havde vurderet styresystemet MeeGo og fundet det for let, fyret tusindevis af softwareudviklere og ingeniører samt kastet sig hovedkuls i armene på Microsoft. Så hvorfor overhovedet beskæftige sig med MeeGo og Nokia N9?

Jeg var altså på helt bar bund, men det kunne jo også ses som en fordel, for så var jeg jo nok ikke forudindtaget.

På den anden side så skulle jeg anmelde Nokias første, eneste og måske sidste rigtige telefon med MeeGo – noget af en mundfuld, for hvordan kan man anmelde et produkt uden at være alt for forudindtaget, når producentens egen direktør havde stemplet produktet som værende for dårligt sammenlignet med konkurrenternes?

Det var altså med denne baggrund, at jeg fik i gang med at anmelde Nokia N9.

Design-features

Nokia N9 er lavet i i plasticvarianten polycarbonat, og selve byggekvaliteten er ganske fin.

Telefonen hverken knirker eller knager, hvis man vrider den lidt, og den føles solid. Det skyldes, at N9 er lavet i polycarbonat-plastic, og telefonen er skåret ud af et stort stykke.

Polycarbonat har samme farve hele vejen igennem - modsat normal plastic, der er hvidt lige under overfladen - så hvis N9’eren får en ridse, så ses det ikke så tydeligt.

En normal telefon i plastic er lavet af flere plasticdele, der kan gnide sig op af hinanden, når man vrider telefonen lidt, og derved vil den knirke og knage. Det problem har Nokia N9 overhovedet ikke.

N9 har en rimelig vægt på 135 gram, så den føles ikke for let. Målene er 116,45 x 61,2 x 7,6-12,1 mm.

Afrundet design

Designmæssigt har N9 runde bløde sider. Toppen og bunden ligesom skråner lidt ind på både forsiden og bagsiden, og selve skærmen buer også lidt i både toppen og bunden.

På højre side af telefonen sidder tre knapper, som ikke føles som verdens bedste. Modsat resten af telefonen så knirker og knager plasticknapperne, hvis man rører bare lidt ved dem.

På toppen findes et minijackstik til hovedtelefoner og to låger til henholdsvis oplader og simkort.

Påklistret lågerne stod der, hvordan de skulles åbnes, men jeg kunne ikke få dem op, og efter at have forsøgt med fingerkraft i to minutter måtte jeg lige kigge i brugervejledningen for at sikre mig, at jeg ikke var ved at ødelægge telefonen.

Sagen er den, at for at få lågerne åbnet skal man trykke afsindigt hårdt ned på den låge, der beskytter telefonens strømstik. Man skal faktisk trykke så hårdt på den ene side af lågen, at det næsten er fysisk umuligt at gøre med en negl, så jeg måtte have fat i en kuglepen for at trykke lågen ned.

Jeg er bestemt ikke en stor fan af den designløsning. En låge, som skal bruges dagligt til opladning, skal være let at åbne, og det er lågen på Nokia N9 ikke!

Telefonen leveres med en oplader, et kombineret lade- og usb-datakabel samt et simpelt headset med ledning.

Nokia N9 fås i tre farver: Blå, sort og rød.

Kamera, højttaler og hukommelse

Nokia N9 kommer i to versioner med henholdsvis 16 eller 64 GB indbygget hukommelse, der ikke kan udvides.

Telefonen er udstyret med en meget kraftig højttaler, der sidder i bunden, og den kan spille ganske højt. Jeg målte, sådan helt uvidenskabeligt, en lydstyrke på omkring 90 dB i én meters afstand. Det er altså meget højt for sådan en lille højttaler.

Kameraet i N9 er et otte megapixels kamera med vidvinkelobjektiv og dobbelt LED-flash. Selve billedchippen er i 16/9-format, hvilket vil sige, at billederne bliver optimale, når man optager HD-video eller tager billeder i 16/9.

Rigtige fotonørder kan ikke se det smarte i 16/9-format, men for almindelige folk, som bare skal vise billederne på computeren eller på fladskærmen i stuen, er 16/9- formatet optimalt.

Kameraets Carl Zeiss-linse har en vidvinkel, hvilket betyder, at det er lettere at tage gode billeder på kort afstand – f.eks. hvis man tager billeder af to-tre personer på en meters afstand. Kombineret med kameraets store objektivåbning på F2.2, der giver bedre fotos ved lav belysning, er kameraet i N9 meget kompetent.

Jeg synes, kameraet i N9 er fantastisk godt. Jeg er begejstret for vidvinklen og 16/9-formatet til billeder. Kameraet er ikke perfekt, men sammenlignet med andre kameraer i mobiltelefoner, så tager N9 rigtig gode billeder under svære lysforhold – både i mørke omgivelser og i direkte modlys.

De to indbyggede LED-flash er ret kraftige og oplyser let et mindre lokale.

I de testbilleder, jeg har taget med kameraet, ses 16/9-formatet og vidvinklen tydeligt – man får et meget bredt område med i billedet.

I modlys på åben gade eller i en mørk parkeringskælder med kraftigt indfaldslys tager kameraet overraskende gode billeder. Kameraet er i den grad godkendt.

Det kan dog undre mig meget, hvorfor Nokia har valgt at placere telefonens kameraer på en så uhensigtsmæssig måde. Hvis man som mig er højrehåndet, dækker ens hånd over frontkameraet, når man holder telefonen normalt.

Bedre bliver det ikke på bagsiden af telefonen, hvor kameraet er placeret næsten midt på. Det betyder, at min pegefinger konstant rører ved kameraets linse og fedter det til.

Kraftig AMOLED-skærm

N9 er udstyret med AMOLED-skærm, der er 3,9” stor og har en opløsning på 854 x 480 pixels. Skærmen har fået antirefleksbehandling, hvilket minimerer antallet af reflekser fra skærmen, og det ridsfrie ”Gorilla Glas” sikrer mod ridser.

Selv efter længere tids brug syntes jeg ikke, skærmen blev særligt fedtet.

Skærmen er meget fin, men hvis man kigger på den fra en bestemt vinkel, så er farverne ikke længere så mættede, og de falmer.

Det er normalt ikke noget, man lægger så meget mærke til på AMOLED-skærmen, men pga. styresystemet MeeGos farvevalg i menuerne ses denne farveforskel tydeligt.

MeeGo benytter meget grå farver rundt om i brugerfladen, og når man tilter skærmen lidt, får den grå farve et grønligt skær. Farveskiftet er ganske markant på grå overflader, og det fangede straks, til min store irritation, min opmærksomhed.

Batteri - nok til det meste

Batteriet er indbygget i telefonen, og man kan derfor ikke selv udskifte det.

Selve batterilevetiden på Nokia N9 er rimelig og holder til en hel arbejdsdag med både exchange synkroniseringer og RSS feeds slået til.

Batterilevetiden var mellem 18-24 timer lidt afhængig af brug.

Basisfunktioner

Sms-funktionen fungerer, som den skal. Der er intet T9-tastatur på telefonen, men derimod et fuldt tastatur. Mms-beskeder fungerede også, som man kan forvente.

Der er indbygget en ordbog, som benyttes ved indtastning af tekst i f.eks. sms-beskeder.

Telefonen har selvfølgelig både ur/alarm, kalender og lommeregner. Der er nogle mangler ved disse basisfunktioner, f.eks. mangler nedtællingsur og stopur som standard på N9.

Så hvis du ligesom mig har smidt dit køkkenur ud for flere år siden, så er du altså med N9 på herrens mark, når flæskestegen er i ovnen.

Lommeregneren kan heller ikke udregne procenter, hvilket jeg flere gange under testen har savnet.

Profilindstillingen til lyde, ringetoner, alarmer osv. er enkel. Der er kun én profil, og det er meget let at indstille den. Ønsker man, at telefonen skal være lydløs eller meget stille, så kan man ved hjælp af ”op og ned”-knapper på siden hurtigt sætte telefonen på lydløs. Det er enkelt, simpelt og elegant.

Nokia N9 har en fin lydkvalitet under samtale, og telefonen holder fint signalet til netværket under både samtale og dataoverførsler.

Telefonbogen er et kapitel for sig, da den automatisk bliver koblet sammen med Facebook og Skype. Jeg er ikke særligt begejstret for Skype- og Facebook-integrationen i telefonbogen (kontaktpersoner), men det kan være en smagssag.

Hvis man har sat Skype og Facebook op, så integreres kontaktpersonerne automatisk i telefonbogen med billeder, men der er ingen mulighed for at se forskel på kontaktpersoner fra Skype, Facebook og normale telefonnumre.

Det kan være fordi, jeg er gammeldags, men jeg har det altså bedst med at kunne se forskel på de kontaktpersoner, jeg har på Skype og Facebook og de kontaktpersoner, som ligger i min telefonbog. Jeg finder det utroligt forvirrende at have 496 kontaktpersoner i telefonbogen i stedet for de normale 50-60 stykker.

Det værste er dog, at integrationen mellem Skype og Facebook ikke kan slås fra.

MeeGo-styresystemet

Min første indskydelse er, at det virkelig er synd, at Nokia har lagt systemet i graven. Lige så frustreret jeg har været over Nokias Symbian, lige så begejstret er jeg over MeeGo.

Styresystemet er hurtigt, simpelt og intuitivt. Det kører flydende og hurtigt og føles slet ikke langsomt.

Funktionen Swipe, hvor man med en finger stryger henover skærmen for at navigere rundt mellem de tre skærme - notifikationsoversigt, programmer og multitasking - er utroligt flydende.

Selve opbygningen, navigeringen og den daglige brug af MeeGo føles naturligt, og det tog kun 10 minutter, før navigeringen lå på ryggraden.

Jeg vil sige, at det føles næsten oldnortisk at gå tilbage til Android og iOS’s navigationsform med tilbage- og homeknapper efter at have brugt MeeGos Swipe-funktion.

Lige umiddelbart kan jeg kun påpege ganske få fejl og mangler ved MeeGo.

Browseren, Ovi Marked og NFC

Der er ikke så meget at sige om browseren. Der er ikke flash-understøttelse, men den er hurtig og fungerer rigtigt godt – faktisk fungerer den langt bedre, end hvad jeg før har prøvet på Nokias telefoner.

Jeg syntes ikke, redigeringen af indtastningesfelter fungerer efter hensigten. Hvis man f.eks. skal logge ind på et forum, hvor man skal indtaste brugernavn og kodeord, så dukker der problemer op.

Hvis man taster forkert og vil gå tilbage og rette fejlindtastningen, så er det besværligt, da man ikke kan se, hvor curseren bliver placeret.

Kopiering af tekst er heller ikke særlig logisk. Det er nogle små fejl, men er enormt frustrerende.

MeeGo er dog ikke ene om denne type fejl, da både Android og iOS tidligere har haft samme udfordringer – men Nokia burde have lært lektien og lavet det rigtigt fra starten. Nokia lover dog at denne "copy/paste"-fejl bliver rettet med en softwareopdatering inden for kort tid.

Ovi Marked er Nokias markedsplads for køb af nye applikationer til Nokia N9. Det fungerer fint, det er stilrent, og det er meget hurtigt og let at finde applikationer.

Installation og download foregår smertefrit. Ovi Marked har dog én stor mangel, og det er "applikationer" – eller rettere sagt manglen på applikationer. Selvom MeeGo-systemet kan benytte nogle af de samme apps som f.eks. Nokia N8, så er udvalget stadigvæk elendigt sammenlignet med iOS, Android og Windows Phone.

Nokia N9 har også Near-field-communication eller NFC , hvilket gør det let at kommunikere mellem telefoner og tilbehør. Man kan f.eks. overføre filer mellem NFC-kompatible telefoner bare ved at sætte telefonerne tæt på hinaden.

Nokia Maps til navigation er ligesom på mange andre Nokia-modeller inkluderet.

Finnerne kan stadigvæk

Selvom telefonen ikke knirker og knager i plasticen, og selvom telefonen har en rimelig vægt, så syntes jeg bare ikke, man får en fornemmelse af, at N9 er en high end telefon – og slet ikke en high end telefon fra Nokia.

Nokia er normalt god til at lave telefoner, der ligger godt i hånden, men jeg synes ærlig talt, at Nokia N9 er lidt for plasticagtig og slet ikke udstråler den kendte Nokia- kvalitet.

Jeg er godt klar over, at dette er smag og behag, men når jeg sidder med en N9 i den ene hånd og iPhone 4 i den anden hånd, så føles N9 som en gang plastic – ja, man kan faktisk bare tage den aldrende businesstelefon Nokia E52 i den anden hånd. Forskellen er stadigvæk tydelig, og det er ikke Nokia N9, der føles eksklusiv.

Når det er sagt, så er jeg også sikker på, at en del Nokia-fans vil elske designet og materialevalget.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg regnede med, at Nokia N9 ville være noget møg, siden Nokias direktør smed håndklædet i ringen og droppede styresystemet MeeGo. Men jeg blev positivt overrasket over, hvor gennemført systemet rent faktisk er, og hvor nemt det er at vænne sig til at ”swipe” hen over skærmen i stedet for at bruge knapper til navigeringen i telefonen.

Selve telefonens funktioner fejler ikke noget, og de fleste irritationsmomenter i MeeGo er ikke fundamentale fejl ved systemet, men derimod små fejl, som kunne have været rettet hen ad vejen.

MeeGo fik ikke chancen, og køber man Nokia N9, så skal man også være klar over, at man køber et dødt styresystem og en død platform.

Det har virkelig været svært at give Nokia N9 en retfærdig karakter, men den lander på 4 ud af 6 stjerner.

Ifølge Mobilpriser.dk koster Nokia N9 fra 4.339 kr. uden abonnement.

LÆS OGSÅ: Test: Motorola Atrix med skønhedsfejl

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.