Antivirusfirma solgte brugerdata via datterselskab
Brugere af Avast-antivirusprogrammet kan have fået personlige oplysninger solgt videre.
Antivirusprogrammer skal beskytte brugeren mod virtuelle overgreb og mod, at personlige oplysninger falder i de forkerte hænder. Derfor har det vakt stor opsigt, at gratis-antivirusprogrammet Avasts forretningsmodel tilsyneladende har været videresalg af brugernes data, skriver PCMag.
De opsigtsvækkende transaktioner er sket ved, at Avasts data er kanaliseret videre til et datterselskab, Jumpshot, der igen har stået for salget til andre virksomheder med interesse for kundernes it-historik.
Avast har efterfølgende forsvaret sig med, at de personlige oplysninger var blevet strippet for koblingen til de enkelte brugere før salget til tredjepart. Men PCMag og Motherboard har afsløret, at alle dataene kan behandles på en sådan måde, at de alligevel kan kobles til de oprindelige brugere.
Omfanget af den kritiserede handel med data er omfattende - dataene stammer fra 100 millioner enheder, heriblandt computere, tabletter og mobiltelefoner. Og firmaerne, der har købt informationerne, kan bl.a. se brugernes køb på Amazon og ebay. Og om købet er sket på baggrund af en Google-søgning eller via et klik på en annonce.
PCMag og Motherboard blev opmærksomme på Avasts forretningsmetoder via en kilde, der kendte til datterselskabet Jumpshots aktiviteter.
I forbindelse med afsløringen så de to online-magasiner både logs med søgninger på harmløse emner og søgninger på sex med mindreårige.