4G, 5G eller fiber: Sådan vælger du bredbåndsløsning
Husets streamingforbrug og antal beboere spiller ind, når du skal vælge internet. Og du kommer let til at købe mere bredbånd, end du egentlig skal bruge.
Internet er blevet en livsnerve. Og samtidig er det ikke længere bare noget, man får ind i huset via et skrattende telefonstik.
3G er blevet allemandseje, der er priskrig på 4G, og mange steder bliver der gravet fiberkabler.
Men hvad skal man vælge?
Som det første skal tænke over, hvad du overhovedet skal bruge husets internetforbindelse til, siger Mikkel William Nielsen, der er projektleder i afdelingen for test og analyse hos Forbrugerrådet Tænk.
- Hvis man er mange i husstanden, og nogen streamer film, mens andre spiller computerspil samtidig, så kan det blive en udfordring med 4G. Så vil det typisk være bedre med en bredbånds- eller fiberløsning, siger han.
Samme råd lyder fra John G. Pedersen, der er techekspert og redaktør på elektronikmediet meremobil.dk.
- Hvis man er en almindelig bruger, som bare går på nettet og streamer lidt hist og pist, så kan alle forbindelser i virkeligheden bruges, siger han.
Han har selv testet 4G-forbindelser med en router, hvor der bare var sat et simkort i. Og det fungerede lige så fint som den bredbåndsforbindelse, der kom via kabel.
- De store udfordringer kommer, hvis du downloader og uploader mange data via nettet – eller er afhængig af en superforbindelse til gaming. Så kan en mobilforbindelse bruges, men den er ikke 110 procent god, siger John G. Pedersen.
Her vil en fiberforbindelse eller coaxforbindelse – altså via kabel – være at foretrække, råder han.
5G har også været meget i medierne, fordi man politisk barsler med at rulle det ud i hele landet.
- Men 5G ligger langt ude i fremtiden, og lige nu er det noget, som ikke er understøttet af særlig mange telefoner. Så det er ikke noget, forbrugeren skal gøre så mange overvejelser omkring, siger Mikkel William Nielsen.
Til gengæld opfordrer han til, at du kaster et kritisk blik på, hvor stor en datapakke I har brug for.
For mens 250 megabit måske koster 250 kroner, så koster den dobbelte mængde data måske ”kun” 400 kroner.
- Så man kan føle sig fristet til lige at købe en større pakke, hvor man får meget mere for pengene. Men spørgsmålet er, om man har brug for det, siger Mikkel William Nielsen og peger tilbage på behovet.
Han forklarer, at streamingtjenesten Netflix anbefaler en forbindelse på fem megabit til HD-film, mens Viaplay anbefaler ti megabit.
- Så de kræver egentlig ikke specielt meget bredbåndskraft. Men hvis man samtidig er mange i husstanden, som streamer eller spiller computer, så begynder datamængden at hobe sig op, siger Mikkel William Nielsen.
/ritzau fokus/