*

Hus

Fem vigtige tegn på skjulte skader

Det er vigtigt, at du kigger dit hus efter i sømmene for tegn på fugt og mistrivsel.

En væg ramt af fugt og skimmelsvamp. Foto: Thomas Wilmann/Polfoto

1. Mørke pletter eller fugt på vægge

Hvis du har mørke pletter eller fugt på dine vægge, kan de være opstået pga. kuldebroer, der kommer på grund af manglende isolering. Er isoleringen mangelfuld, dannes der kondens, når den varme vandmættede luft indendøre rammer den kolde ydervæg, og det kan give grobund for skimmel og mug.

LÆS OGSÅ: Fjern husets kuldebroer

2. Mørke pletter eller fugt på loftet

Pletter eller fugt på loftet kan være tegn på, at dit tag er utæt. Det kan være en synlig utæthed, eller en utæthed som er opstået inde i tagkonstruktionen. Eksempelvis kan understrygningen på et gammelt tegltag være faldet ud, eller et ældre plastundertag kan være blevet nedbrudt af uv-stråler.

LÆS OGSÅ: Opdag utætheder i taget, før skaden sker

3.  Opfugtede sokler eller ydervægge

Lokalt opfugtede sokler og/eller ydervægge kan være tegn på, at dine tagbrønde og/eller tagnedløb er stoppet. Det kan også være tegn på, at der er en utæthed i dit kloaksystem.

LÆS OGSÅ: Tjek husets tagrender

LÆS OGSÅ: Fugt i kælderen

4. Revner i ydervægge

Revner i dine ydervægge kan være et tegn på, at det bærende jern i vinduesoverliggeren er begyndt at ruste og udvide sig. Derved skubber det til de omkringliggende konstruktioner, og der opstår revner. Revner kan også være tegn på sætninger eller frostsprængninger.

LÆS OGSÅ: Revner ved overliggere

5. Fyret bruger mere vand end normalt

Hvis du oplever, at der skal fyldes ekstra vand på fyret mere end to-fire gange om året, eller hvis dit fyr har et større vandforbrug end normalt, kan det være tegn på, at et vand- eller varmerør er utæt. En trykprøvning af anlægget vil vise, om der er en utæthed.

LÆS OGSÅ: Tjek dine vand- og varmerør for utætheder

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her