Hus

Bor jyder anderledes end københavnere?

I Jylland bor de i gamle lader, i København har de kunst på væggene.

Boligejere i Charlottenlund, Frederiksberg, Hellerup og København er dem, der bruger flest penge på boligindretning. Foto: Colourbox

Jyderne har langt større boliger, end sjællænderne har. Og parcelhuse er den mest udbredte boform i Nordjylland, mens lejligheder er langt den hyppigste boform i København.

Det er nogle af de forskelle, man i Danmarks Statistik kan se på danskernes boformer. Men også indretningen af boligerne er meget forskellig. Det fortæller livsstilsekspert Niels Folmann, som netop har været rundt i hele landet for at se på forskellige boliger for at finde frem til ”Danmarks skønneste hjem” på DR1. Han har fået et godt overblik over de generelle forskelle, man ser i byggestil og boligindretning.

SE BILLEDSERIEN: Danmarks skønneste hjem

Fakta

Nordjyder bor i parcelhus – københavnere bor i lejlighed

  • Den største forskel på boligformer er mellem Region Hovedstaden og Region Nordjylland. I Hovedstaden er 61 pct. af alle beboede boliger etagebebyggelse, mens 23 pct.  er parcelhuse, og 13 pct. er rækkehuse. I Nordjylland er 58 pct. af alle beboede boliger parcelhuse, mens 26 pct.er etageboligbebyggelse, og 14 pct.er rækkehuse.
  • I Region Sjælland, Syddanmark og Midtjylland ligner boligformerne hinanden. Godt 50 pct. af de beboede boliger er parcelhuse, 14-17 pct. er rækkehuse og en fjerdedel er etageboligbebyggelse. I Midtjylland er det dog næsten en tredjedel.
  • Jyske huse er noget større end i Hovedstadsområdet og på Sjælland. Fx er kun 21 pct. af de beboede boliger i Region Hovedstaden over 124 kvadratmeter, mens det i Region Nordjylland og Region Midtjylland er mere end 40 pct. af de beboede boliger, der er over 124 kvadratmeter.
  • Til gengæld er 36 pct. af de beboede boliger i Region Hovedstaden kun op til 74 kvadratmeter, mens det kun er omkring de 20 pct. af boligerne i resten af landet, der ikke overstiger 74 kvadratmeter.
  • En bolig i standardstørrelse er for hele landet mellem 75 og 99 kvadratmeter.

Kilde: Danmarks Statistik 2012, statistikbanken.dk

- I Nordjylland og Sønderjylland er man fx meget glade for at lave gamle landejendomme og lader om, især i Nordjylland. Man ser en enorm kreativitet til at udnytte de mange kvadratmeter, man kan få for relativt få penge. Her bruges nye materialer, og man åbner i stor stil op til kip, fortæller han.

Københavnere bruger flest penge på boligindretning

København, Frederiksberg, Charlottenlund og Hellerup er ifølge Niels Folmann de steder, hvor boligejerne bruger allerflest penge på boligindretning.

- Der er investeret i håndværkere til at lave det hele. Gulvene er malet med blank epoxymaling, så de står knivskarpt. Der kommer flere og flere farver på væggene, og så bliver der investeret i kunst til væggene, forklarer han.

Han mener dog også, østjyderne følger godt med, når det gælder om at bruge mange penge på boligen. Det gælder både de mange lejlighedsmuligheder i Aarhus og de traditionelle patriciervillaer, der også trives rigtig godt i det østjyske.

LÆS OGSÅ: Alt om boligindretning

Gamle huse bevares på Fyn og Bornholm

Fyn er det sted i landet, hvor fleste stilarter mødes, mener Niels Folmann. - Fyn er alt fra gamle nedlagte vandmøller og bondegårdsidyl med stråtækte huse til nytegnede, arkitektoniske perler, siger han.

LÆS OGSÅ: Bo på landet

På Bornholm er der til gengæld en gennemgående stil: bevaring af gamle huse og indretningstraditioner. Derfor er mange huse på Bornholm også mindre, fordi det er de originale boliger.

- Her er der almuefarver, gamle træmøbler og gamle spisestuer med slagbænke, siger han.

Boliger er størst i Jylland

I Jylland generelt og i Vestjylland i særdeleshed er der masser af store boliger.

- En bolig under 250 kvadratmeter regner man ikke for at være en rigtig bolig. Der er mange store huse og ofte store eller flere garager ved nybyggeri, forklarer Niels Folmann.

LÆS OGSÅ: Fremtidens hus bliver på 250 kvadratmeter

Gigantiske badeværelser kontra små toiletter

De mange kvadratmeter i jyske huse bliver ofte brugt på store badeværelser og store køkkener. Det forklarer antropolog Mark Vacher fra Københavns Universitet.

- Når det kommer til rum og plads, er der store regionale forskelle. I Østjylland bygger man fx nogle kæmpe parcelhuse med gigantiske badeværelser, og man kan ikke forstå, man kan klare sig med bittesmå toiletter på Vesterbro. Mens man på Vesterbro ikke kan se, hvad man skal med så stort et badeværelse - her er det den centrale beliggenhed, som er vigtig.

SE BILLEDSERIEN: Badeværelse med plads til hele storfamilien

- Så placerer du 3,5 millioner kr. i Horsens og 3,5 millioner kr. i et af brokvartererne i København, er det meget forskelligt, hvilken værdi, du får ud af det. Om det er meget plads at leve i – eller om det er omgivelserne, der skal leves i, siger han.

Samtalekøkkenet på retur i København

De forskellige behov for plads og rum gør sig også gældende, når man ser på køkkeners indretning, mener Niels Folmann.

- Samtalekøkkenet er på retur i København, hvor man går mere og mere over til at dele stue, spisestue og køkken op i tre separate rum med halv- eller helmure. Man investerer til gengæld i rasende dyre gaskomfurer med fem-seks gasblus og dobbeltovn.

- I det nord-, midt- og vestjyske trives samtalekøkkenet stadig godt. Her vil man stadig gerne have, at man kan invitere gæster på et glas vin, mens man tilberede maden, og børnene sidder og leger.

LÆS OGSÅ: Nytænkning i køkkenet

Flest typehuse i Jylland

Når det kommer til nybyggeri er der mere spræl i Københavnsområdet, mens det er mere traditionelt i det jyske, mener Niels Folmann.

- I det jyske gør man det stadig meget i typehuse. Man er meget kreativ med indretning og ruminddeling, men det ydre ligger rimelig fast, siger han.

Gavl i glas i København og Seest

Det er Mark Vacher enig i, men han ser samtidig også en tendens til, at stilarter vandrer fra hovedstadsområdet og rundt til resten af landet.

Fakta

Forskel på opvarmningsformer

  • I alle regioner - undtagen Region Sjælland - er fjernvarme klart den mest udbredte opvarmningsform – 63-69 pct. af alle beboede boliger opvarmes med fjernvarme.
  • I Region Sjælland er der en noget større spredning i opvarmningsformerne. 37 pct. af boligerne opvarmes med fjernvarme, 26 pct. har centralvarme med naturgas, 19 pct. centralvarme med olie, mens 11 pct. stadig har elvarme. I resten af landet er det kun 3-4 pct. af boligerne, der har elvarme.
  • Varmepumper er stadig ikke en særlig udbredt opvarmningsform. 2 pct. af boligerne i Region Sjælland har varmepumpe, mens det kun er 1 pct. i resten af landet.

Kilde: Danmarks Statistik 2012, statistikbanken.dk

- Jeg lavede på et tidspunkt et studie i Seest uden for Kolding, hvor en kvinde fik genopbygget sit hus efter den store fyrværkerieksplosion. Hun valgte at lave en hel gavl i glas. Det skete kort efter, at man var begyndt at bygge VM-husene i Ørestaden med meget store glaspartier, siger han.

LÆS OGSÅ: Marianne og Gerhard bor i verdens bedste bolig

Københavnerne ikke fremme i skoene på alternativ energi

Til gengæld er det provinsen, der har førertrøjen på, når det gælder alternative opvarmningsformer som jordvarme og pillefyr.

Niels Folmann mener dog ikke, det generelt er landsdelsbestemt, om man er til alternativ energi eller ej. Det har mere noget med den enkelte families værdisæt at gøre.

- Jeg synes dog, man ser en del jordvarmeanlæg og solceller i det jyske og det fynske. Så man er længere fremme her end i hovedstadsområdet, siger han.

LÆS OGSÅ: Alt om energi

Bolius.dk"/>
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Her kommer fremtidens urørte skove

Eksperter og naturfredningsfolk jubler over, at regeringen nu udpeger godt 13.500 hektar skov, der fremover vil få lov at stå urørt. Her skal insekter, svampe samt andet kryb og kravl have lov at regere uhindret.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her