*

Hus

10 gode råd mod radon i din bolig

Livsfarlig radon kan trænge op i din bolig gennem utætheder i fundamentet. Du kan selv holde øje med tegn på radon og formindske koncentrationen i dit hus. Bolius giver dig 10 gode råd mod radon.

Radon i hjemmet kan forebygges på flere måder. Foto: Casper Dalhoff

1. Kontrollér, om din bolig ligger i et område med meget radon på kort fra boligejer.dk, radonfri.dk eller andre.

2. Få foretaget en radonmåling på dit hus med radonmålere, så du ved, om det er nødvendigt gøre noget for at mindske indholdet af radon i din bolig.

Kort: www.sst.dk

LÆS OGSÅ: Livsfarlig radon i huse - sådan måler du selv

3. Gå din kælder efter i sømmene. Du skal sikre dig, at der ikke er utætheder ved dit kældergulv og -vægge, ved rørgennemføringer og afløb m.v.

4. Sørg for, at døre mellem evt. kælder og stueetage lukker tæt.

LÆS OGSÅ: Radon i mit hus gjorde mig syg

5. Hvis dit hus er bygget med terrændæk (gulv i stueetage direkte mod jord), så gå gulv og fundamenter efter for mulige utætheder. Også her er rørgennemføringer og afløbsinstallationer kritiske områder.

6. Sørg for, at udluftningen er i orden i en evt. krybekælder.

7. Tjek, om der synlige tegn på dårlig udluftning af din bolig (fugt, duggede ruder etc.)

LÆS OGSÅ: Tjek dit indeklima

8. Vær flittig til at lufte ud. Ved udluftning fortyndes indholdet af radon i luften.

LÆS OGSÅ: Radon i huset kan give børn kræft

9. Installér evt. friskluftventiler i vægge eller vinduer.

10. Hvis koncentrationen af radon er meget høj, dvs. over 200 Bq pr. kubikmeter, skal du gå mere drastisk til værks. Så kan du installere et såkaldt radonsug, der suger radon-luften væk. Det vil typisk koste mellem 30.000 kr og 50.000 kr.

LÆS OGSÅ: Sundhedsskadelig radon i boligen

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Et ildelugtende hus
Vi har netop købt et 70'er-parcelhus, som vi er i gang med at istandsætte. Det er et dødsbo og har stået tomt et år, så der lugter meget indelukket og gammelt.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her