Annonce
Hus

Gør den gamle bordplade smuk

I vores nyerhvervede sommerhus er der et hyggeligt gammelt køkken, som vi gerne vil beholde, så det skal males.

Vores spørgsmål drejer sig om bordpladen, som er af massivt egetræ - den er fra starten i god kvalitet og fire centimeter tyk, men den er slidt og er vist ikke blevet vedligeholdt de sidste mange år. Den ser ud til at have haft en overflade i en hvidlig nuance, som er næsten helt slidt væk, og den suger nu al slags skidt til sig. Det er ikke så lækkert, så noget må gøres. Problemet er bare: Hvad? Det skal både være pænt, holdbart og hygiejnisk. Har du et forslag til en god behandling af træet, som også passer til et gammelt køkken (vist fra 1940'erne eller sådan noget)?

Venlig hilsen,

Charlotte & Lars P., Odsherred


SVAR:

Tillykke med sommerhuset. Det er herligt at få en ordentlig træbordplade med i købet, for den slags koster, hvis man skal ud og skaffe en ny.

Jeg vil foreslå, at egetræspladen slibes ned til rent træ, aftørres og stryges med hvid, oliebaseret bejdse. Det giver et lyst og rent udseende samt et slidstærkt resultat, fordi oliebejdsen trænger ned i træet og lukker porerne. Den bliver dog ikke vandafvisende, men det kan ordnes til sidst med hvid olie.

I skal bruge trekantssliber (Deltasliber) og rystepudser/excentersliber, sandpapir korn 40, 150 og 240, oliebejdse (for eksempel Herdins Olie Bejdse, antikhvid nr. 900, som i Danmark blandt andet forhandles hos www.phenixx.dk) samt olie til træplader, som er godkendt til flader, hvor der laves mad (for eksempel Junckers Rustic Oil, www.junckers.dk kan oplyse om forhandler), og endelig skal I bruge bomuldsklude.

Arbejdet skal gøres over to dage: Dag et skal pladen slibes og bejdses. Dag to skal den olieres. Man behøver ikke afmontere pladen, mens den ordnes.

Først slibes med rystepudser eller excentersliber og sandpapir, korn 40 (som er ret groft). Det gælder om at komme ned under den tidligere overfladebehandling (olie?) og om at være ekstra flittig, hvor der er mærker, striber eller hakker (for eksempel kan konservesdåser afsætte sorte mærker på egetræ). Brug Deltasliberen - også med sandpapir korn 40 - til at komme ind langs kanter, i hjørner og omkring vasken. Den laver ikke mærker på kanter, fordi sandpapiret sidder under sålen, som er af tyk gummi. Er der en skureliste langs pladens bagkant, skal den slibes i hånden - ligesom andre steder, hvor det er svært at komme til.

Efter grovslibningen tørres alt slibestøv væk med en fugtig, men hårdt opvredet klud. Fortsæt så med sandpapir korn 150 og til sidst 240.

Når bordpladen er slebet sidste gang, skal den hvile et par timer, så den er helt tør, for oliebejdse binder ikke på fugtigt underlag. Oliebejdsen hældes ud på bordpladen og arbejdes godt ned i træet med en støvfri klud. Man skal hele tiden tørre efter langs med årerne og fibrene. Brug gummihandsker, for det er svært at vaske olien af hænderne.

Efter cirka 20 minutter tørres overskudsolien af - den overflødige oliebejdse skal fjernes, så der ikke dannes små pytter, som kun kan tages væk med slibning, når oliebejdsen er tørret ind. Lad behandlingen virke cirka et døgn, før pladen poleres.

Efter de 24 timers hærdning, stryges hele bordpladen med hvidpigmenteret olie, for eksempel Junckers Rustic Oil White, som er lavet specielt til bordplader. Når olien er tørret, bliver overfladen meget slidstærk og modstandsdygtig. Gentages den sidste oliebehandling efter et par døgn, bliver det endnu bedre.

Til slut: Bryder I jer ikke om det hvide look, kan såvel oliebejdse som olie fås i klar eller andre nuancer.

OBS! Pas på med klude, der bruges til oliebejdse, linolie eller andre olier! De kan selvantænde og må absolut ikke smides i affaldsposer eller for eksempel ligge frit fremme natten over. De skal gennemblødes med vand, lægges i en beholder med lufttæt låg og afleveres på genbrugspladsen under "kemiaffald".

Venlig hilsen,

Maja Svane

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Rengøring af mursten
Murstenene omkring vores pejs trænger til en grundig rengøring, men jeg er i tvivl om, hvilket middel jeg skal bruge. Der skal jo helst ikke udvikles giftige dampe, når pejsen er i brug. Har du et forslag?
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her