Annonce
Hus

Et ildelugtende hus

Vi har netop købt et 70'er-parcelhus, som vi er i gang med at istandsætte. Det er et dødsbo og har stået tomt et år, så der lugter meget indelukket og gammelt.

Vi er endnu ikke flyttet ind i huset, men når vi har opholdt os der i løbet af en weekend, lugter vores tøj og andre ting ganske grimt. Vi har hevet trælofterne ned og er i gang med at sætte gipslofter op over det hele samt male. Og så skal tæpperne også hives af, hvilket alt sammen må være medvirkende til at forbedre lugten. Men har du et råd i forhold til at fjerne lugten fuldstændig - jeg tænker på rengøring af skabe etc.? Et eller andet vidundermiddel eller trick? (Har hørt noget med, at eddike kan fjerne grimme lugte, men vil på den anden side heller ikke have hele huset til at lugte af eddike.) Jeg vil være ked af at få vores møbler, ting og tøj ind i huset, og at de så kommer til at lugte, og vi selv kommer til at lugte uden at vide det, fordi vi bor i det. Ja, det lyder måske, som jeg har en lidt "hysterisk" lugtesans, men det er bare så ærgerligt at have et rigtig dejligt hus, som lugter rigtigt fælt. På forhånd tak.

Mange venlige hilsner

Anne, Horsens



SVAR:

Jeg tror nu ikke, at du har en "hysterisk" lugtesans, nærmere tværtimod. Jeg tror, at vores lugtesans kan reagere, hvis den fornemmer, at noget er galt eller måske endda potentielt sundhedsskadeligt. Det, der undrer mig, er, at jeres tøj lugter, når I har været i huset, hvilket kunne tyde på en kraftig påvirkning som for eksempel fra skimmelsvamp eller andre svampedannelser. Det er meget naturligt, at et hus kan lugte dårligt, hvis der ikke har været luftet ud i et års tid, og lugtene har hobet sig op i gamle gulvtæpper og træbeklædninger. Jeg mener ikke, at man skal fjerne dårlige lugte ved at forsøge at kamuflere dem med hverken eddike eller andet stærkt duftende. Derimod skal man forsøge at finde årsagen.

Der er dog visse muligheder for at fjerne den indelukkede lugt. Der findes nogle lavasten, man hænger op i poser. Stenene suger lugtene til sig. Man skal have to poser til hvert rum; den ene skal hænge udendørs til udluftning, den anden skal hænge indendørs og opsuge lugtgenerne. Det er en proces, der tager ganske lang tid, så her skal I være tålmodige. I kan kontakte forhandleren på telefon: 6471 1115. Forhandleren giver gerne råd og vejledning på telefonen, og I kan få yderligere informationer på www.siolit.dk.

En anden og måske hurtigere løsning er at leje eller købe en Nilfisk-luftrenser. Maskinen suger al den dårlige luft til sig og udskifter den med frisk luft. Den udskifter op til 1.200 kubikmeter luft i døgnet og producerer Ozon, hvilket gør, at hverken mennesker eller dyr må opholde sig i rummet, mens maskinen arbejder. Se mere på www.nilfisk.dk eller kontakt kundeservice på telefon: 4323 4000.

Når I har fjernet alle tæpper og træbeklædninger, skal I se godt efter, om der er små svampelignende vækster. I kan se meget mere om skimmelsvamp på www.skimmel.dk. Sørg i øvrigt for at lave gennemtræk, hver gang I er i huset - gerne i to gange 20 minutter dagligt. Lugte kan være temmelig genstridige at slippe af med, så hvis intet af det ovenstående hjælper, må I skrive til mig igen, så skal jeg finde en ekspert i jeres område, der kan identificere kilden til problemet. Held og lykke med det!

Venlig hilsen

Helle Wibroe


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Gødning til nysået græs – nej tak
Jeg har sået græs for ca. 14 dage siden, men kan ikke se, at det er begyndt at spire. Nogle venner, der bor i samme kvarter, såede deres plæne samtidig, og den er begyndt at komme flot op.
Læserråd mod dårlig lugt
GØR DET SELV Jeg skrev for nylig et svar til en læser, hvis sofa lugtede dårligt, og har, med tak, modtaget nogle læserråd, hvoraf jeg bringer et par stykker.
Rensning af terrazzo
GØR DET SELV - En læser, Rudolf Lassen fra Aabenraa, har et stort problem med at få renset en terrazzo-trappeafsats og beder os om at hjælpe.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her