Annonce
Hus

Rensning af palisander

Vi har arvet et mørkt skrivebord, der desværre er meget plettet.

Vi ved ikke, hvilken træsort det er, men synes, at det ligner palisander. Vi vil gerne rense det, men er bange for at ødelægge det. Vi vil også gerne vide, hvad palisander egentlig er?

Tak og venlig hilsen,

Sten og Lotte, København

Svar:

Den ægte palisander hedder Rio Palisander og stammer fra Brasiliens østlige del, hvor træerne vokser enkeltstående langs Amazon-floden. Andre steder, men på samme breddegrad vokser der andre typer palisander, kendt under den engelske betegnelse Rosewood. Der har været fældningsforbud siden 1972, så den eneste palisander, der kan bruges, er den, som findes hos savværkerne og hos snedkermestrene. Overfladen bliver behandlet med palisander-olie, som er en mørkhærdende olie - eller lakeres med syrehærdende lak. Begge overflader skal vedligeholdes jævnligt med palisanderolie. Det er i øvrigt meget lysfølsomt og skal, hvis det bliver udsat for sollys, af og til slibes ned og behandles på ny. Jeg vil foreslå, at I tager et par nærbilleder af pletterne og tager dem hen til butikken Klassik, der har meget erfaring med istandsættelse og vedligeholdelse af ældre møbler. Det ville være meget ærgerligt at ødelægge bordet, så jeg synes, det er bedst at få en fagmands vurdering af skaderne, før I forsøger at udbedre dem. Se mere på www.klassik.dk eller kontakt firmaet på telefon 3333 9060. Firmaet har butik i Bredgade 3, 1260 København K.

Generelt kan man sige om vedligeholdelse af træ, at det er et naturmateriale, og at det derfor er i en konstant forandring, der bevirker, at farver og strukturer ændrer sig gennem hele møblets levetid. Ønsker man at forsinke de naturlige processer, kan man beskytte møblet mod sollys og ændringer i luftfugtigheden. Vand bør kun anvendes i små mængder, og hvis der spildes vand, skal det straks tørres op. Brug kun en hårdt opvredet klud til aftørring.

Massivt træ kan arbejde, når luftens fugtighed skifter. Det betyder, at for eksempel bordplader kan blive ru eller let buede, og især fyrretræ kan få små revner mellem årerne, de såkaldte vindridser, som dog er uden betydning for møblets holdbarhed.

Møblerne skal beskyttes mod varme fra gryder, radiatorer og andre varmekilder. Stoleben kan i øvrigt smitte af på gulve og gulvtæpper, hvis de bliver våde, så husk det ved gulvvask og tæpperens, eller hvis hunden eller babyen har et lille uheld!

Voksbehandlede træmøbler skal kun tørres af med en tør klud. Grundig rengøring kan ske med mineralsk terpentin, der tørres helt væk, når arbejdet er udført. Man kan en gang imellem slibe langs træets årer med fint sandpapir i kornstørrelse 220. Overfladen skal mættes med den type olie, der passer til træet.

Lakerede overflader rengøres med en tør klud eller en hårdt opvredet fugtig klud. Visse ældre møbler og politurbehandlede stilmøbler tåler ikke den mindste smule fugt. De fleste lakerede overflader tåler en mild sæbe opløst i lunkent vand. Hvis overfladen er blevet mat, kan der bruges en god polish. Der må ikke anvendes midler, som indeholder silikone. Lakerede overflader bør kun slibes af en fagmand.

Oliebehandlede overflader kan rengøres med en mild sæbeopløsning. Hvis overfladen er blevet mat, kan man behandle med en blanding af en del vaselineolie og to dele mineralsk terpentin. Efter aftørring påføres et tyndt lag olie. Man kan eventuelt slibe lidt i olien langs årerne med vådslibepapir i korn 320 for at opnå en jævn fordeling af olielaget. Læg de klude, der er blevet anvendt, i en lufttæt pose, og smid dem ud, da de kan selvantænde.

Med venlig hilsen,

Helle Wibroe

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her