Annonce
Hus

Beregn husets solcelle-potentiale på 30 sekunder

En ny app skal gøre det nemt og hurtigt for husejere at finde ud af, om solceller er noget for dem. Appen viser på 30 sekunder, om der både kan være penge og CO2 at spare.

I dag kan man få fradrag på arbejdslønnen gennem BoligJobordningen, hvis man energirenoverer sit hjem. Foto: Colourbox

Oplys adresse, vent 30 sekunder og vupti!

En besked om, at ejendommen har et optimalt potentiale for solceller, at prisen på et solcelleanlæg vil være 50.000 kroner, at der vil være en årlig besparelse på op til 6.200 kroner, og at solcelleanlægget vil være tilbagebetalt på ni år, dukker op på skærmen. Samtidig vil der være en CO2-reduktion på 1.600 kg om året, der svarer til at plante 410 træer pr. år.

Så nemt har den nye, danske webapp Sunmapper gjort det at få oplysninger om solcelleanlæg på danskernes huse.

På 30 sekunder kan man få et overblik over økonomien i solceller på sin ejendom. Screenshot fra sunmapper.com

Spar penge og hjælp klimaet

»Tidligere skulle folk slå op, hvilken vinkel husets tag havde, vurdere hvor mange skygger der kastes og forstå alt det her med watt pr. kvadratmeter og så videre, så det var ret kompliceret, at finde ud af, om det var en god investering med solceller,« siger Lars Holtse Bonde, der er en af de fem tidligere studerende fra Dtu, som har udviklet solcelleberegneren.

Appen er gratis og skal gøre det nemt for husejere at få overblik over, om solceller er noget for dem.

Sådan fungerer Sunmapper
  • Man indtaster sin adresse på sunmapper.dk.
  • Ved hjælp af en detaljeret 3D-model af Danmark beregner appen, hvordan solen skinner: position, intensitet, skygger og antal solskinstimer.
  • Efter 30 sekunder giver appen et overblik over økonomien i solceller på netop den indtastede adresse.
  • Appen oplyser: pris på solcelleanlæg, årlig besparelse, tilbagebetalingstid, årlig elproduktion, ejendommens elforbrug, forventet elforbrug, størrelse af solcelleanlæg, årlig CO2-reduktion og hvor mange træer CO2-reduktionen svarer til.
  • Appen viser også et billede af ejendommen på den indtastede adresse, så det er muligt at se, hvordan bygningen er eksponeret for solen.
  • Det er muligt at justere manuelt på enkelte parametre for en mere præcis udregning, eksempelvis årligt elforbrug og aktuel elpris.
  • Sunmapper tilbyder at indhente tilbud fra tre leverandører.
  • Sunmapper er udviklet gennem et samarbejde mellem Picodat, Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Taarbæk Vidensby og Dtu med støtte fra Climate-Kic.

Ved hjælp af en detaljeret 3D-model af hele Danmark har de fem tidligere Dtu-studerende beregnet, hvordan solen skinner i løbet af dagen, dens intensitet og position på himlen, samt hvor mange skygger der kastes på de enkelte danske hustage.

Appen tager højde for, hvordan vejret har været i en 30-årig periode i det område, der beregnes for.

»Brugerne kan også se, hvor meget CO2 de sparer, men vi prøver at gøre det håndgribeligt for dem, og derfor oversætter vi det også til, hvor mange træer man skal plante for at opnå samme resultat,« siger Lars Holtse Bonde.

For fokus på miljø og klima er også en stor del af Sunmapper, der skal være med til at afmystificere konceptet med solceller og gøre det klart, hvad effekten er.

»I stedet for, at regeringen og kommunerne skal bruge penge på at mindske CO2-forbruget, så tror vi på, at vi alle kan være med til at nedsætte forbruget ved at investere forholdsvis små beløb i solceller. Det geniale er, at den individuelle borger sparer penge, og samtidig afhjælper vi klimaproblemerne,« siger Lars Holtse Bonde.

BoligJobordningen støtter desuden op om grønne tiltag, og det betyder, at man i hvert fald i 2016 og 2017 kan få fradrag for lønudgifter ved eksempelvis installation af solceller.

Fra konkurrence til firma

Lars Holtse Bonde er sammen med de fire andre ingeniører bag Sunmapper nu ansat fuldtid i deres eget firma Picodat.

Men idéen til solcelleberegneren opstod til en konkurrence, den såkaldte “Big Data Hackathon” i 2014, da de stadig var studerende.

Til et hackathon, der er en sammentrækning af ordene “hack” og “marathon”, mødes it-udviklere og udvikler prototyper og laver konceptudvikling eller videreudvikling af eksisterende it-projekter.

Til det tredages hackathon i 2014 skulle studerende udvikle løsninger på udfordringer stillet af Lyngby-Taarbæk Kommune.

»Vi lavede et hackathon, hvor vi stillede data fra kommunen til rådighed for de studerende og fortalte om, hvilke udfordringer der er med blandt andet miljø, klima og grøn teknologi i kommunen,« siger Jakob Sylvest Nielsen, der er centerchef i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Sådan kan et hus komme til at se ud, hvis man vælger solceller. Arkivfoto: Polfoto

Holdet bag Sunmapper vandt konkurrencen, og idéen var så god, at den blev sat på prøve i Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor 500 borgere var med i forsøgsperioden. Heraf har fem modtaget et tilbud, men det er endnu uvist, om de er endt med at købe et solcelleanlæg.

Beboernes adfærd er mere energibesparende end smart teknologi

»Vi har tit talt om, hvilke løsninger der mest hensigtsmæssigt kunne bringes i spil i Lyngby-Taarbæk Kommune, også i forhold til kommunens klimastrategi. Men vi vidste ikke, hvilke løsninger der var bedst, og den her løsning kunne vi aldrig selv være kommet op med,« siger Jakob Sylvest Nielsen, der er begejstret for den nye solcelleberegner.

Overraskende opbakning

I september måned gik sunmapper.dk i luften, så hele Danmark nu kan få en hurtig beregning på, om det kan betale sig at investere i solceller.

Webappen havde, ifølge Lars Holtse Bonde, efter to-tre uger i luften 2-300 brugere om dagen, og hvis alle disse brugere valgte at sætte solceller op, så ville det betyder en reduktion på omkring 3000 tons CO2. Samme reduktion kunne man få ved at plante 750.000 træer.

Prisen for et solcelleanlæg svinger meget, men man skal regne med, at der går en del år, før investeringen har tjent sig hjem. Arkivfoto: Polfoto

»Vi har flere brugere, end vi turde håbe på. Det er meget positivt, og det har overrasket os,« siger Lars Holtse Bonde.

I løbet af den første måned har omkring 90 modtaget tilbud på solcelleanlæg, fortæller Lars Holtse Bonde, der dog ikke har det samlede tal på underskrevne aftaler endnu. Det tyder imidlertid på, at omkring 30 i første omgang vil ende med at gøre alvor af solcellerne.

De fem ingeniører i Picodat arbejder fortsat med at gøre webappen bedre.

»Vi evaluerer lige nu med brugerne i Lyngby-Taarbæk Kommune for at finde ud af, hvad der skal tilpasses og rettes. Og så arbejder vi på at lave ekstraservices for dem, der faktisk installerer solceller. Vi er også ved at lave beregninger, så eksempelvis ejerforeninger kan bruge appen, der lige nu kun henvender sig til private, og på længere sigt tænker vi på at udvide idéen til andre lande,« slutter Lars Holtse Bonde.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her