*

Hus

Brugte brændeovne kan være ulovlige

Det er ærgerligt at betale tusindvis af kroner for at installere en ulovlig brændeovn. Her er de gode råd til at undgå dyre fejlkøb.

De skærpede krav træder i kraft næste år. Og derefter vil ovne, der udleder mere end fire gram være ulovlige at sælge og installere. Foto: Simon Jeppesen

Et par uldne sokker på fødderne, en god bog i hånden og et par træknuder i brændeovnen. Så bliver det næppe hyggeligere på en kold novemberaften.

Men inden jagten går ind på en brændeovn, bør man som forbruger være opmærksom på risikoen for at ende med en ovn, der er ulovlig - især hvis den er købt brugt.

Det fortæller AC-fuldmægtig i Miljø- og Fødevareministeriet Brian Kristensen.

- Vi har nogle ret skrappe miljøkrav til nye brændeovne i dag. Og de bliver skærpet i 2017. Det betyder faktisk, at de fleste ældre brændeovne ikke må sælges eller installeres på ny, siger han.

Danskerne har skrottet 18.000 gamle brændeovne

Fra starten af 2015 strammede Miljøstyrelsen kravene til brændeovnes udledning af sundhedsskadelige partikler fra 10 gram per kilo til fem gram per kilo brænde.

I 2017 bliver kravet strammet yderligere til fire gram per kilo.

De skærpede krav træder i kraft næste år. Og derefter vil ovne, der udleder mere end fire gram være ulovlige at sælge og installere.

Det er derfor vigtigt at spørge efter en prøvningsattest ved køb af en brugt - og for den sags skyld også en ny - brændeovn.

Attesten er nemlig en garanti for, at et laboratorium som eksempelvis Teknologisk Institut har testet modellen og derved sikret sig, at den lever op til kravene.

Så mange brændeovnsindehavere kender ikke reglerne for fyring

Har man ikke prøvningsattesten, kan skorstensfejeren ikke godkende anlægget, når det er installeret.

- Vi får henvendelser, hvor folk har købt en brugt brændeovn, installeret den og vil begynde at fyre i den. Men så siger skorstensfejeren, at det må de desværre ikke, fordi prøvningsattesten mangler eller er ugyldig. Det er et problem, siger Brian Kristensen.

Keld L. Jensen, som er oldermand for omkring 700 skorstensfejere i Skorstensfejerlauget, ser ofte eksempler på, at private sælger brugte, billige brændeovne uden prøvningsattest på nettet.

- Det er ham, der sælger den, der bryder loven, men det er ham, der køber den, der står med problemet. Måske sker det i god tro, men det ender ulykkeligt, når vi kommer og siger, at ovnen ikke kan godkendes, siger Keld L. Jensen.

Overblik Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

På landets største markedsplads for privat handel med brugte varer, Den Blå Avis, blev der sidste år sat knap 10.000 brændeovne til salg.

Her understreger kundeservicechef Lene Kristensen, at det er sælgers ansvar at sikre, at prøvningsattesten følger med.

- Danskerne har over 1,7 millioner varer til salg på dba.dk, så vi har ikke mulighed for at overvåge alt, hvad der er til salg. Men gode råd til køb og salg af brændeovne kunne sagtens være noget af det, vi guider om her op til vinteren, siger hun.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Sherlock Holmes’ danske mareridt

Verdens største detektiv klarede de fleste opgaver med bravour – men i Danmark måtte han, eller rettere hans skaber, Arthur Conan Doyle, give op over for folk, der udnyttede ham.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her