Annonce
Hus

Vælg materialer med omhu og spar kræfterne

Når man bygger nyt hus eller renoverer det gamle, bør den fremtidige vedligeholdelse også indgå i overvejelserne, når man vælger materialer. For fakta er, at vinduesrammer af træ skal males, en lys pudset husfacade skal vaskes, massive naturtræsgulve slibes og kalk holdes nede på badeværelset.

Ofrer man ekstra på at få en køkkenbordplade af corian, komposit eller kalkler, får man et mere robust bord. Det kræver nemlig ikke samme vedligeholdelse som træ.

Skal man bygge nyt, bygge om, bygge til eller bare renovere boligen, er der nok størst fokus på, hvad det koster her og nu. Mange skubber måske tanken omkostningerne til den fremtidige drift fra sig.

Ifølge fagekspert og bygningskonstruktør Jeanette Standly Mikkelsen fra Bolius, Boligejernes Videncenter, er vinduerne det første oplagte sted at kigge hen.

Pudsede facader er populære, men de er meget udsatte i vores klima, navnlig i kystnære områder med fugtighed og salt fra havet.
Jeanette Standly Mikkelsen, fagekspert, Bolius

Her kan man nemlig med en noget større investering end ved traditionelle trævinduer få sig en god og vedligeholdelsesfri løsning. For med vinduer af træ på indersiden og af aluminiumskappe på ydersiden, bliver mareridtet med maling af vinduesrammer – og måske også sprosser – aldrig mere aktuelt.

»Taget kan være af zink eller naturskifer, hvis man vil undgå vrøvl med at vedligeholde, mens man balancerer på stige eller et stillads højt oppe. Det er de to suverænt dyreste løsninger, men de binder ikke alger og skal derfor ikke vedligeholdes. Desuden nedbrydes disse holdbare materialer ikke – eller i hvert fald ekstremt langsomt,« siger Jeanette Standly Mikkelsen.

De to varianter passer dog ikke til al arkitektur, og måske specielt ikke til huse af ældre dato. Der vil røde lertegl eller måske glaserede tegl være en fin løsning, selv om de kan få stormskader og også med tiden blive belagt med alger, forklarer eksperten.

Det billigere alternativ er ståltag eller fiberpladetage af eternit, men de har kortere levetid. Stålpladetag kan lægges oven på et eksisterende eternittag, så nedtagning af det gamle spares.

Intet slår mursten

Hvad angår facader, er mursten uovertrufne. Godt nok skal en ældre murermestervilla have fugerne gået efter og repareret, men efter en fugning, kan facaden sagtens holde i mere end 50 år uden yderligere vedligeholdelse.

Hvis man også er ude efter at spare maling og arbejdet med at svinge penslen, kan fibercement med træstruktur være en idé til beklædning af f.eks. husets facade, kun gavlen eller af partier under vinduer – afhængigt af arkitekturen. Fibercement med “årer” har lang levetid og skal kun friskes op af kosmetiske grunde. Det passer især til huse fra 1950’erne-1970’erne og har en meget lang levetid uden at forvitre.

Et vist udhæng på taget skåner både vinduesrammer, mure og sokkel mod vind og vejr og forsinker dermed vedligeholdelsen.

»Pudsede facader er populære, men de er meget udsatte i vores klima, navnlig i kystnære områder med fugtighed og salt fra havet. Ligesom træværk skal de males og repareres ofte, så de ikke nedbrydes og skal hovedrepareres. Derfor er det relevant at overveje mursten og fibercement og måske helt undgå en pudsning i første omgang,« siger Jeanette Standly Mikkelsen, som også anbefaler sparkeplade, som skåner hoveddøren – især hvis der er børn i huset.

Ny tendens Glem alt om store møbler, småt er godt

Indenfor vil anbefaler hun, at man går efter klinke- eller flisegulve i køkken, entré, bryggers og badeværelse og hårde træsorter som eg eller mahogni på de øvrige gulve. Linoleum kan være et alternativ til køkken og entré, men er ikke vandtæt nok til badeværelser og virker ikke spor hyggeligt i stue, sove- og børneværelser.

Mursten holder i flere hundrede år, hvis fugerne gås efter. Modsat en lys, pudset facade er mørke musten langt bedre rustet til det hårde, danske klima.

»Til vægge bør man vælge kvalitetsmaling, selv om det er dyrere. Jo bedre maling, jo mindre vedligehold. Der bør dog males med højere glans eller specialmaling i køkken, bad og børneværelser. Og så er der køkkenbordet, som med fordel kan være af andre materialer end træ, hvis man tænker i minimal vedligeholdelse, f.eks. granit, corian, beton eller komposit. Det er dyrere, men får ikke skader ligesom træ gør og kræver ikke slibning, oliering osv.,« siger eksperten.

Naturprodukt eller efterligning?

Arkitekt Kenneth Berger driver sammen med Jeppe Skou-Madsenen tegnestuen Arkitekter og Co., som laver tegninger til nybyggerier, om- og tilbygninger og rådgiver om valg af materialer. Og det sidste spiller en stor rolle. Om bygherren vælger gammelkendte naturmaterialer eller moderne opfindelser, er først og fremmest et holdningsspørgsmål, mener Kenneth Berger:

Hvis man slet ikke gider en pasningskrævende bordplade af f.eks. træ, kan man vælge en meget robust løsning af rutfrit stål. Men da “fedtefingre” ikke kan undgås, skal overfladen en gang i mellem smøres med et smudsafvisende pudsemiddel.
Et tag af gammeldags, røde tegl er dyrere end et tag af moderne bølgetagsten. Valget står derfor mellem det autentiske naturprodukt, og det nogen vil kalde en efterligning. Det er også rødt, men består af en tynd plade, forklarer arkitekten.

Han mener, at kampen dybest set handler om danskhed efter devisen “Vi har altid bygget med røde tegl og mursten, og det holder vi af” – som står i kontrast til moderne byggeri, der ikke tilføres fornyelse af traditionelle røde teglsten, der heller ikke altid passer til arkitekturen.

Til vægge bør man vælge kvalitetsmaling, selv om det er dyrere. Jo bedre maling, jo mindre vedligehold.
Jeanette Standly Mikkelsen, fagekspert, Bolius
»Den kvalitetsbevidste forbruger vil nok vælge tegl eller måske skifer, selv om man kan få noget lige så holdbart til en billigere pris. Han vil prioritere det autentiske udseende og traditioner, hvis han skal forny en dyr villa i et attraktivt område. Hos dem, hvor økonomien er stram og huset gennemsnitligt, betyder det mindre at vælge det næstbedste,« siger Kenneth Berger, der tvivler på, at en boligs værdi ligefrem falder som følge af “det forkerte” materialevalg. Køberskaren kan derimod snævres ind, og visse materialer kan skræmme mulige købere væk, fordi de rynker på næsen af fibercement med trælook, plasttagrender, aluminiumsvinduer, bølgetagsten osv.

Flere og flere betragter vinduer med træ på indersiden og aluminium på ydersiden som en gevinst, fordi de aldrig skal slibes og males. Andre ser ned på vinduestypen af æstetiske grunde, er Kenneth Bergers erfaring.

Tag hønsene med i sommerhus Sådan bygger du et hønsesommerhus – nemt og hurtigt

Vinduesrammer af træ og aluminiumskappe udgør over 60 pct. af salget i visse vinduesfirmaer. De er 25 pct. dyrere i anskaffelse end træ, men de skal til gengæld ikke males med jævne mellemrum..

»Inden for gulve er der også to uenige “skoler” – den ene går ind for massive trægulve, den anden ser især på økonomien og vælger derfor lamelgulve, hvor kun et tyndt lag oven på en spånplade er ægte træ. Generelt går man mere på kompromis, jo billigere huset er,« siger Kenneth Berger.

Når det kommer til flisegulve, er det en vedligeholdelsesfri løsning, som er meget udbredt. Det er også anvendeligt til rum udsat for snavs og vand, men i mindre grad i opholdszoner, hvor der er brug for varme og hygge.

En sparkeplade af metal på hoveddøren er et af de praktiske råd, som begrænser vedligeholdelse med maling og rengøring – især hvis der er børn i huset.

Kampen dybest set handler om danskhed.
Kennet Berger, arkitekt

»Gulvtæpper kan bruges, hvis en husejer har brug for at tage sparebrillerne på – f.eks. med belægning på en ny førstesal, hvor man måske har valgt billige gulvspånplader. Gulvtæpper eller vinyl i sprælske farver og mønstre kan udfordre arkitekturen og give spænding. De billige materialer har den fordel, at de kan tages væk igen og erstattes af noget mere neutralt og blivende,» siger arkitekten.

Fordele og ulemper?

Hvis man er i tvivl om, hvilke typer materialer man skal vælge til sit nye hus eller til et renoveringsprojekt, kan man med fordel stille sig selv følgende spørgsmål:

  • Har vi tid/råd til at renholde et naturtag af tegl, tagpap og stå? Eller vil et moderne materiale, som afviser alger og mos være en fordel?
  • Vil vi bruge tid på at slibe og male vinduesrammer med få års mellemrum?
  • Har vi råd til at sætte en maler på opgaven? Eller vil vinduer med aluminium på ydersiden, som aldrig skal males, være et mere realistisk valg, selv om de er noget dyrere i anskaffelse?
  • Er vi villige til at holde en pudset – og måske lys – facade ren og nymalet år efter år?
  • Har vi midler til at betale os fra det? Eller er et murstenshus uden pudset facade, som næsten ingen vedligeholdelse kræver, et bedre valg?
  • Vil du få tid, råd og lyst til at slibe, lakere, lud-, sæbe- eller oliebehandle et trægulv af naturtræ med års mellemrum?
  • Har du råd til at få en professionel til at hjælpe?
  • Eller er et flisegulv i hvert fald i udsatte rum at foretrække?
  • Kan du leve med billige lamel- eller vinylgulve - som på et tidspunkt vil trænge til udskiftning - for at undgå vedligeholdelse?
  • Tør du leve med usikkerheden om bivirkninger ved Nano-behandling på vandafvisende fliser i badeværelse og køkken? Eller vil du hellere tørre af efter bad og fjerne kalk på ubehandlede fliser for at komme uden om tvivlen?

Hvad er nano-teknologi?

Aldrig mere at skulle afkalke bruserum lyder besnærende. Og der er faktisk muligt med moderne fliser til køkken og bad, som behandlet et forseglingsprodukt baseret på nano-teknologi. Det byder, at flisen modvirker aflejringer af kalk og snavs i at sætte sig fast. Ud over at slippe for at tørre brusenichen af efter brug kræver den smudsafvisende overflade også færre kradse rengøringsmidler. Nano-forseglingen skal gentages efter et par år for at bevare effekten.

Hvor meget må du bruge dit fritidshus?

Nano-teknologi består af bittesmå partikler og bruges også til at gøre sportsudstyr let og stærkt. I rengøringsprodukter dræber det bakterier og mikroorganismer. Det får snavs til at prelle af på tøj og sko samt tilfører farve og konservering til kosmetik. I solcreme giver det UV-filter. Bruges også i fødevarer og emballage samt i maling.

Man kender ikke alle effekter af nano-partikler. Miljøstyrelsen er derfor i gang med at undersøge risikoen for miljø og sundhed. Man ved, at nano-partikler kan give hjerte-kar-sygdomme og kræft. Nano-partikler ligner på mange måder asbest, som kan medføre lungekræft og derfor er en kilde til bekymring. Miljøstyrelsen fraråder ikke brug af produkter med nano-materialer, men har en række forholdsregler i forhold til gravide m.fl. De kan ses på www.mst.dk

Kilde: Miljøstyrelsen

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Et ildelugtende hus
Vi har netop købt et 70'er-parcelhus, som vi er i gang med at istandsætte. Det er et dødsbo og har stået tomt et år, så der lugter meget indelukket og gammelt.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her