Annonce
Hus

Pas på for høj luftfugtighed i din bolig

For høj luftfugtighed i dit hjem kan bl.a. give hovedpine og allergi og føre til skimmelsvamp og dyre fugtskader. Læs, hvordan du måler luftfugtigheden, hvad den bør være, og hvordan du får den ned.

Det er ikke godt for indeklimaet, hvis der er for høj luftfugtighed. Det kan give dig både hovepine og allergi. Foto: Commons.wikimedia.org

Luftfugtigheden er for høj i mange danske hjem. Alene ved at være til stede og have almindelige gøremål i huset som bad, tøjvask og madlavning afgiver en familie på fire 10-12 L vand om dagen, som skal ud af huset for ikke, at vægge og interiør suger den op.

Partner

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Den relative fugtighed bør ligge på 30-60 pct. Om vinteren i den lave ende og om sommeren i den høje – dvs. under 60-65 pct. om sommeren og under 40-45 pct. om vinteren.

LÆS OGSÅ: Fugt i kælderen

Du kan måle den relative fugtighed i dit hjem med et hygrometer, som kan købes i byggemarkeder, isenkræmmere og på nettet fra 35 kr. og op. Mål gerne luftfugtigheden tre gange om dagen.
Hvis du bor i en etageejendom, er det også muligt at få en fjernaflæst fugtmåler og en decideret online fugtalarm, der giver direkte besked, hvis luftfugtigheden er for høj. Det tilbyder aflæsningsfirmaet Brunata til boligforeninger.

5 råd til en passende luftfugtighed i hjemmet

Din egen adfærd kan mindske luftfugtigheden i dit hjem betydeligt. Her er 5 ting, du kan gøre:

1) Luft ud med gennemtræk flere gange dagligt

Det allervigtigste, du kan gøre for at holde fugten ude af din bolig, er at lufte ud flere gange dagligt.

Luft ud med gennemtræk hver dag, gerne 3 gange dagligt i 5-10 min.

3 – også om vinteren (husk at slukke for varmen først). Luft også ud, når og efter du laver mad og går i bad. Det begrænser mængden af fugt, skimmelsvamp, støvmider og skadelige stoffer i luften.

LÆS OGSÅ: Udluftning og naturlig ventilation

Lad indvendige døre stå åbne, så evt. ’forurening’ og fugt spredes til andre rum. Luk dog døren til badeværelse og køkken, når du tager bad eller laver mad og sørg for udluftning imens og bagefter, da luftfugtigheden let kan komme op på 100 pct. især under badning (viser sig ved, at spejlet dugger).

Husk også at:

 • Have låg på gryderne, når du laver mad.
 • Have tændt emhætten med aftræk til det fri.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne? 

 • Tørre op efter dig, når du har været i bad.
 • Reparere vandskader hurtigt efter, at de er opstået.

2) Luft ekstra godt ud, når fyringssæsonen begynder

 • Varm luft kan indeholde mere vand end kold luft. Det betyder, at møbler, gulve og tæpper i løbet af sommeren optager en del fugt fra luften, der har en høj luftfugtighed. Når det så bliver vinter, falder luftfugtigheden, og for at komme i ligevægt med luften, afgiver materialerne en del vand.
 • Gør derfor din bolig vinterklar ved en grundig gennemluftning af alle rum i flere timer. Lad vinduer og døre stå på vid gab, mens du er hjemme.

3) Luft godt ud i vaskerummet

 • Vaskemaskine og tørretumbler vil altid afgive fugt, og det er vigtigt, at der er god udluftning fra de rum, hvor de står.

LÆS OGSÅ: 8 råd: Sådan undgåt du at dit bryggers lufter

 • Hæng vasketøjet udenfor eller brug tørretumbleren. En typisk vask på 6 kg tøj fordamper 2,25 liter vand, mens den hænger på tørresnoren, og hvis du tørrer tøj indenfor, ender fugten i huset. Hvis du alligevel tørrer tøjet indenfor, så luft ud så meget, du kan, og åbn for spalteventiler i vinduerne.

4) Undgå uopvarmede rum

 • Kolde rum trækker fugtigheden til sig, og når den varme luft kommer ind i uopvarmede rum, stiger den relative luftfugtighed, og der kan dannes kondens.

LÆS OGSÅ: Pas på med køligt soveværelse

 • Temperaturen i et rum bør ikke være under 17 grader, og der bør ikke være mere end 4-5 graders forskel på varme og kolde rum, da det kondenserer til vand, som optages i tapet og lignende.

5) Giv luften har fri passage i aftræk og ventiler

 • Tjek hvert efterår, om der er fri passage i aftrækkene i ydervægge og/eller lofter. Rengør aftrækkene, hvis der fx er støv, spindelvæv, hvepseboer eller fuglereder! Rengør også friskluftventiler i vinduer.

Høj luftfugtighed – sådan opdager du det

Mål helst løbende luftfugtigheden med et hygrometer. Ellers kan du bl.a. ’se’ høj luftfugtighed ved, at:

LÆS OGSÅ: Ventilation af boliger

 • Der er mere end 2 cm dug på den indvendige side af termoruder.
 • Bundlister i vinduerne er fugtige og misfarvede eller glatte. Det kan være tegn på et mindre angreb af skimmelsvampe indenfor.
 • Maling skaller af.
 • Tapetet sidder løst.
 • Der lugter af mug eller indelukket som i en kælder eller et sommerhus, hvilket kan være tegn på skimmelsvamp.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Hvad er relativ luftfugtighed?

Luftfugtighed er et mål for, hvor meget vanddamp luften indeholder. Luftfugtigheden måles enten som absolut luftfugtighed eller relativ luftfugtighed.

Den relative luftfugtighed, som er det relevante parameter for kvaliteten af indeklima, er forholdet mellem den aktuelle mængde vanddamp i en luftmasse og den maksimale mængde vanddamp, som luftmassen kan indeholde, hvilket afhænger af luftmassens temperatur og tryk. Relativ luftfugtighed udtrykkes normalt i procent med værdier fra 0-100 pct.

LÆS OGSÅ: Tjek udluftningen af dit hus

Mængden af vanddamp, som luft kan indeholde, stiger ved stigende temperatur. Derfor vil en luftmasses relative fugtighed falde, hvis luftens opvarmes, og tilsvarende stige, hvis luften nedkøles.

Ved fortsat nedkøling vil den relative luftfugtighed på et tidspunkt nå 100 pct., og vanddampen vil begynde at kondensere. Der sker normalt dagligt, når duggen falder om aftenen

Kilde: Wikipedia

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her