Annonce
Hus

Hvis man drømmer om en elevator på bagtrappen

Hvis man bor i en ejendom uden, kender man nok godt tanken, når man slæber sig op ad trapperne: Gid, her var en elevator. I en andelsboligforening i København har man gjort tanken til virkelighed.

I en andelsboligforening i Valby, København, har de erstattet bagtrappen med en elevator. Den er bygget ind i det gamle trappetårn, så det udefra ikke ses, at der er en elevator og ikke trapper. Fotos: Kristoffer Juel Poulsen

Aksel Lauesen fik faktisk ideen for snart ti år siden. Andelsboligforeningen på Valby Langgade i København var nemlig et sted, hvor folk blev boende. Lejlighederne gik primært i arv, og da beboerne ikke blev yngre, fik Aksel Lauesen tanken, at det kunne være smart med en elevator. Men teknologien strakte sig dengang ikke lige så langt som fantasien. Så det blev ved tanken, indtil Aksel Lauesen en dag i 2012 atter undersøgte markedet, indhentede et tilbud og tog det op på foreningens generalforsamling.

For os handlede det om at tænke over, hvordan vi kunne blive boende.
Casper Andersen

»Vi har jo alle et ønske om at kunne blive boende, men det er ikke altid sådan, at fysikken tillader det, når man bliver ældre. Og da næsten alle i foreningen er ved at komme op i alderen, tog de andre beboere rigtig godt imod ideen om en elevator,« fortæller Aksel Lauesen.

Han sidder i en lænestol i den store herskabslejlighed med udsigt til Jesu Kirken og Carlsbergkvarteret. Her har han boet i 24 år, men lejligheden ser ud som om, at han er flyttet ind i går. Og sådan er det generelt i opgangen, fortæller Casper Andersen, som er bestyrelsesformand i foreningen.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

»Vi holder så meget af at bo her, og det ses tydeligt på lejlighedernes stand. Så for os handlede det om at tænke over, hvordan vi kunne blive boende,« siger Casper Andersen og læner sig lidt frem på den læderovertrukne 7'er-stol:

Aksel Lauesen og Casper Andersen er to af beboerne i andelsboligforeningen i Valby, som tidligere på året har fået installeret en elevator på bagtrappen.Foto: Kristoffer Juel Poulsen.
»Der er ingen af os, som er særligt vilde med tanken om at ende i en ældrebolig eller plejehjem med fælles spisesal. Og da vores venner jo også bliver ældre, så behøver vi heller ikke at bekymre os om, at vi en dag ikke kan få besøg, fordi vores venner ikke kan komme op ad trapperne. Så elevatoren vil på mange måder forhøje livskvaliteten.«

Ingen huslejestigning

Elevatoren har inklusive moms kostet 1,4 millioner kroner, og det skabte i starten bekymring blandt beboerne i den lille andelsboligforening med kun otte lejligheder. Finansieringen kunne nemlig betyde, at huslejen ville stige.

Vi ville ikke have sådan en stålboks udenpå bygningen.
Aksel Lauesen

»Men vi fandt ud af, at vi i stedet for at lade huslejen stige med godt 700 kroner om måneden, kunne lægge vores lån om fra 20 år til 30 år,« siger Casper Andersen og fortsætter:

»Så udover at vi får en udgift på el på otte-ti tusinde kroner om året, der skal deles mellem beboerne, har vi ikke store ekstraudgifter. Og det er også vigtigt, når man når pensionsalderen.«

Dermed blev beslutningen om en elevator en realitet, og den er netop blevet godkendt til brug.

Elevatoren ligger der, hvor bagtrappen i den gamle ejendom lå engang. Så når du åbner køkkendøren, træder du direkte ud i en elevator i stedet for en trappe. Projektet har taget et lille halvt år inklusive pauser hen over julen. Alt, hvad der hedder byggetilladelser og lignende, har firmaet Alevator.dk stået for.

Elevatoren Alma har plads til flere

Elevatoren er ikke den hurtigste på jorden, men når vaskerummet ligger på femte sal, er den med garanti hurtigere, end hvis man selv skulle slæbe vasketøjet op fra første, hvor Aksel Lauesen f.eks. bor. Og så undgår man ubehagelige vibrationer i især køkkenet, hvilket er en ting, man bør huske på, når man undersøger markedet, pointerer Casper Andersen.

Aksel Lauesen åbner i et kvikt tag døren, hvorpå de to ældre herre går ind.

»I kan sagtens være her,« siger de til fotografen og undertegnede om elevatoren på godt en kvadratmeter.

Elevatoren fører direkte op til lejlighederne og er, hvor bagtrappen var før, lige på den anden siden af køkkendøren. Foto: Kristoffer Juel Poulsen.
Og det kan vi alle lige netop. Da vi kommer ned i gården og vender os om, er det bemærkelsesværdigt, som indgangen til elevatoren ligner en helt almindelig bagdør.

»For os var det vigtigt, at den også var pæn. Vi ville ikke have sådan en stålboks udenpå bygningen. Det er grimt, larmer og er synd for naboerne. Den her lægger man ikke mærke til – vi skal bare lige have noget grønt film og matteret glas, så passer den fuldstændig ind med vinduerne,« fortæller Aksel Lauesen og sætter nøglen i låsen, så skilledørene åbner.

»Sådan, nu skal du tage billedet,« siger han til fotografen og fortsætter:

»Det er derfor, vi skal have matteret glas i, så man ikke kan se den,« siger han.

Spar penge ved at sænke vandtemperaturen

Casper Andersen griner og stiller sig ved siden af Aksel Lauesen foran elevatoren, som er blevet døbt Alma, mens fotografen skynder sig at knipse løs, inden skilledørene lukker i igen.

Oprindeligt ville man i andelsboligforeningen gerne have elevatoren på hovedtrappen, men det kunne ikke lade sig gøre, idet den trappe ikke må sløjfes, og opgangen ikke var stor nok til både elevator og trappe. Men bagtrappen må ofte gerne sløjfes, og i mange gamle lejligheder er disse trapper f.eks. blevet til badeværelser ved byfornyelsesprojekter. Der gælder dog regler for brandsikkerhed, når man fjerner bagtrappen, og derfor er der blevet installeret et sprinklerindlæg på hovedtrappen, ligesom hver lejlighed har fået et i gangen.

»Faktisk er vi mere sikret mod brand, end vi var før,« siger Casper Andersen.

Geometrien, ikke alderen, er udfordringen

Udover at der selvfølgelig skal være styr på det brandtekniske, når man bor i en gammel ejendom, er det ikke alderen på ejendommen, som afgør, om det er muligt at opføre en elevator, siger Michael Per Vesterløkke, der er seniorspecialist og sektionsleder i Renovering og Byggeteknik hos Cowi.

Elevatoren er installeret i det gamle trappetårn, så bygningens arkitektoniske udtryk er bevaret. På afstand er det slet ikke til at se, at der gemmer sig en topmoderne, ny elevator bag døren. Foto: Kristoffer Juel Poulsen.
»Den største vanskelighed er i virkeligheden at finde en placering. For hvis der ikke er en bagtrappe, fordi ejendommen måske er blevet byfornyet, skal man enten tage lidt af hver lejlighed eller placere den udenpå bygningen. Udfordringen er ofte det geometriske og æstetiske, fremfor konstruktionen, så det er ikke det springende punkt, at din ejendom er gammel.«

Michael Per Vesterløkke fremhæver, at det bl.a. ikke altid er muligt at få elevatoren til at stoppe på hver trappeafsats. Netop dette problem stødte Aksel Lauesen ind i, da han for år tilbage første gang undersøgte muligheden for elevator.

Lynhurtig byggetilladelse på nettet

»Man skal være opmærksom på at vælge en elevator, der ikke støjer for meget. Hvis du har prøvet at bo på et hotel, hvor dit værelse lå lige op ad elevatoren, ved du, at det kan være frygteligt irriterende. I dag kan man dog få elevatorer, som kører så langsomt, at støjen og vibrationerne er minimale,« siger Michael Per Vesterløkke og fortsætter:

»Så hvis du bor i en ejendom, hvor geometrien er i orden, kan det være en fin ide at installere en elevator, hvis der f.eks. er mange ældre beboere.«

Beboerne i ejendommen har døbt den to kvadratmeter store elevator Alma. Der kan sagtens være fire personer i den, selv om den ikke er så stor. Foto: Kristoffer Juel Poulsen.
På Valby Langgade er Aksel Lauesen og Casper Andersen tilfredse. Elevatoren står klar, og kun et lille ding lyder, når den stopper på afsatsen. De to herrer kører allerede velvilligt op og ned i den, når det er vasketid og forudser, at den vil skabe glæde i de kommende år.

»Elevatoren her var faktisk den første af sin slags i Danmark,« indskyder Aksel Lauesen med et smil.

Dårlig rådgivning skyld i mange byggeskader

»Det skrev Valby Bladet, og det overraskede os lidt. Så nu har vi har været i Lorry to gange. Én gang lige da projektet gik i gang, og én gang da det stod klar. Og nu skal vi så også i Jyllands-Posten,« slutter Aksel Lauesen.

Overvejelser ved elevator-projekt

  • Se på beboersammensætningen i foreningen. Kan en elevator forbedre livskvaliteten for ældre beboere og børnefamilier?
  • Hvordan ser foreningens økonomi ud? Tal med jeres rådgiver om finansiering via enten f.eks. boligafgift eller omlægning af lån.
  • Kan det praktisk lade sig gøre? Kan bagtrappen sløjfes, er der plads på hovedtrappen, eller er der et kammer eller hjørne i hver lejlighed, som kan bruges til projektet?
  • Tal med en sagkyndig om, hvilken elevator vil være den rigtige ift. vibrationer, støj og lign. i en gammel ejendom.
  • Sørg for, at byggetilladelser er indhentet fra kommunen, inden første betaling, da kommunen kan sige afvise en tilladelse.
  • Vær forberedt på en årlig ekstra el-udgift.
  • Vær forberedt på en ekstraudgift ift. brandsikring, da det er lovpligtigt, når man sløjfer bagtrappen.
  • Husk, at et autoriseret servicefirma skal servicetjekke elevatoren med et par års mellemrum. På Valby Langgade er det hvert tredje år, det skal gøres.
  • Tag spørgsmålet op på en generalforsamling og afstem forventninger blandt beboerne, da det både er en større udgift og forandring.
  • Se evt. mere på alevator.dk
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Find dit hjems skjulte strømslugere
Du kan lokalisere dit standbyforbrug ved helt simpelt at tænde og slukke for dit hjems forskellige grupper på elmåleren. Det kan sende dig i retning af ukendte strømslugere.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her