Annonce
Hus

Tæppet er boligens drama queen

De har sneget sig ind på udvalgte steder i hjemmet – som fodnussende underlag under sofabordet, i køkkenet som skjuler af snavs og på væggen som dekoration hos de modige. Tæppet er vendt tilbage i skikkelsen af en vaskeægte ”drama queen”, der giver minimalismen kamp til stregen og kræver vovemod i indretningen.

For flere hundrede år siden startede nomadegrupper i Tyrkiet og Iran en lang tradition med at lave slidstærke og farverige Kelimtæpper.

For 150 år siden nørklede svenske kvinder med multifarvede strimler for at fremskaffe et kludetæppe som dække til gulvbrædderne. Og i 1970’erne syslede kreative kvinder med at lave langhårede ryatæpper som farverig beklædning til væg eller gulv.

Forskellige tæpper med dybe rødder og det tilfælles, at de i lang tid er blevet sendt uden for døren, mens det bare bræddegulv har været stuens mønsterelev. Nu er tæpperne dog igen blevet højeste mode på indretningsfronten. Og det er der god grund til, mener boligstylist og blogger Malene Marie Møller. For efter minimalismens hvide vægge og nultolerance overfor det spraglede, er tiden nemlig kommet til at en indretning, der tør mere.

Alamanac-kollektionen er designet af den engelske indretningsarkitekt Benjamin Webb og er et væg til væg-tæppe. Pris: 499 kr. pr. kvm. www.ege.dk

Tæpperne tillader os at give den mere gas på indretningsfronten.
Malene Marie Møller, Boligstylist
»Der har været en lang periode, hvor vi ikke har villet bruge tæpperne, men nu er de stærkt på vej tilbage. Tæpperne tillader os at give den mere gas på indretningsfronten og er egentlig en bevægelse væk fra det minimalistiske hjem. I det hele taget er der plads til mere drama i indretningen,« siger hun.

Ifølge trendforsker Anne Louise Stargate fra trendbureauet Stargate er tæppernes tilbagevenden ikke bare en flygtig modelune, men er forbundet til en større boligtrend. En trend, der siger, at katalogstuer og masseproduceret interiør fra varehuse ikke længere hitter i nær så stor stil som tidligere.

Egetæppers Soft Dreams Lux-serie kan du selv designe og forme, som du vil. Fås også i standardversioner. Pris: 879 kr. pr. kvm. www.ege.dk

»Der er en tendens til, at vi alle stræber mod et fællesskab, men i forhold til tøj og bolig søger vi mod det individuelle. Her passer trenden med løse tæpper perfekt. For hvor gulvet tidligere har været et ubenyttet lærred, kan man nu dekorere med tæpper og få boligen til at skille sig ud. Der er nogle rigtig fede tæpper fremme, som er en slags ”statements” i sig selv,« siger hun.

Tæppet er blevet et kunstværk

Er dit tæppe ægte?
  • Vil du være sikker på, at det nye tæppe til stuen er håndlavet og ikke maskinlavet, er der en god tommelfingerregel til at tjekke ægtheden. Vend tæppet med bagsiden opad og kast et blik på detaljerne. Er tæppet uensartet, er det ægte, mens maskinlavede tæpper ofte har en lige og ”fejlfri” underside.
  • Kilde: Garant
Der er langt fra masseproducerede tæpper til Kelimtæpper og marokkanske tæpper, som ofte har flere år på bagen og kun findes i et eksemplar. Tæpper, som ikke blot skal bruges som praktisk gulvbeklædning, men udgør et kunstværk i sig selv.

Villa sætter vild prisrekord

»Mange ser tæpper som kunstværker. De marokkanske tæpper er voldsomt populære lige nu, og folk rejser jo ligefrem efter dem. Det særlige ved disse tæpper er, at de er håndlavede, ofte nogle år gamle og har status som unika. Derfor er tæpperne en slags kunst, som man eksempelvis kan bruge på væggen i stedet for et maleri,« siger Malene Marie Møller.

Der skal kulør og kreative mønstre på gulvet denne sæson. Her er det et harlekinsmønstret tæppe fra Ilva.

At tæpperne er blevet et element i stuen, som kræver nøje udvælgelse og kan sluge en betydelig del af indretningsbudgettet, er ifølge Anne Louise Stargate blandt andet en konsekvens af, at den kradsende krise efterhånden har sluppet sit tag i forbrugerne og givet luft til de farverige indslag. Dernæst er tæpperne et personligt islæt til stuen og fungerer som omdrejningspunkt for samtalen med gæster, når kaffen skal nydes.

Massimo Efter lang tid med minimalisme, må indretningen gerne larme igen – gerne med farverige tæpper. Tæpperne fra Massimo koster fra 1.995 kr. for et tæppe med målene 200x80 cm. www.massimo.dk
»Unika-tæpperne er blandt andet populære, fordi vi godt kan lide at indrette sig os med ting, der har en historie. Det skal være individuelt og unikt. Derfor rejser vi også til udlandet og søger på nettet efter unikke elementer til boligen, fordi vi gerne vil knytte en historie til de ting, vi omgiver os med, som vi kan fortælle andre om. Et tæppe er ikke bare et tæppe. Det er et unikt fund, man har håndplukket og hentet med hjem – det er en historie,« siger Anne Louise Stargate.

Skabt til indretningsnomader

Tre tips
Stylist Malene Marie Møllers tre tips til at indrette med tæpper
  • 1. I forhold til indretning med tæpper er der ikke nogle faste regler. Jeg har min egen regel, som er, at tæppet helst skal flugte med sofaen, hvis det er der, det ligger. Og bruger man et tæppe til en hjørnesofa, kan jeg godt lide, at tæppet holder sig inden for sofaens firkant. På den måde skaber man harmoni.
  • 2. Et tip kan også være at bruge tæppet til at bryde mange lige linjer. Hvis man har et hjem, som er en tand for strømlinet og grafisk, kan et tæppe være med til at bløde op på indretningen. Man kan eksempelvis vælge et rundt tæppe, som bryder det stringente.
  • 3. Hvis man er mere forsigtig i sin indretning, er det bedst at vælge et tæppe, som er mere moderat i farverne. Man kan også sagtens vælge tæpper med farver, men her synes jeg, det er en god idé at have resten af boligens farver in mente. Ellers kan et tæppe nemt komme til at larme for meget.
Foruden at være samtaleemne har tæppet også mere jordnære og praktiske funktioner, understreger stylist Malene Marie Møller. Eksempelvis at bidrage til en bedre akustik i rummet og som hjælp til at inddele stuen i zoner. Et tæppe kan markere sofahjørnet eller adskille hjemmekontoret fra resten af stuealrummet. Men for de modige er tæppet ikke nødvendigvis forbeholdt gulvet.

»Det typiske er jo at anvende tæppet under sofabordet. Men det er også meget moderne at bruge de såkaldte Kelim-tæpper i køkkenet. Og de helt modige kan vælge at hænge tæppet på væggen,« siger Malene Marie Møller.

Boligtrend i Danmark: Tre gange O

For de ubeslutsomme er de løse tæpper nemme at flytte rundt, når sofaen pludselig skal stå et andet sted i stuen, eller kontorhjørnet bliver forflyttet. Tæpperne passer derfor godt ind i en indretningskultur, hvor behovet for fornyelse kræver mobile møbler, mener Anne Louise Stargate.

»Tæpperne er også oppe i tiden, fordi vi er indretningsnomader, som løbende skifter ud i indretningen. Tæpper er et mobilt element i indretningen, der passer i tidsånden og den løbende indretning. Forrige generationer indrettede boligen én gang for alle, men i dag tilføjer vi nyt til boligen hele tiden,« slutter hun.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Normann Et rundt tæppe kan være med til at bløde op for en stringent indretning. Simon Legald har skabt enkle, ovale tæpper for Normann Copenhagen i sarte farver. Pris 1.750 kr. for et tæppe i målene 90x200 cm. www.normann-copenhagen.com

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Svensk design - Har du hilst på naboen?
Svensk design er langt mere end Dalar-heste og farvet glas. Det blev understreget til svenskens store fremstød under ugens designmesse i Milano. I den anledning har vi taget et kig på vores naboers designtradition.
Et ildelugtende hus
Vi har netop købt et 70'er-parcelhus, som vi er i gang med at istandsætte. Det er et dødsbo og har stået tomt et år, så der lugter meget indelukket og gammelt.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her