Annonce
Hus

Skab et flot skur

Skure eller udhuse kan have vidt forskellige funktioner. Vi giver dig nogle råd med på vejen, hvis du går med planerne om at bygge dit eget.

Hvad enten du vil bygge et udhus til haveredskaberne, et værksted eller et gæstehus, så er det vigtigt at gøre det ordentligt fra starten.

Det vil nemlig tage lige så lang tid at bygge et grimt udhus, som det vil tage at bygge et nydeligt et. Først og fremmest skal du overveje, om du vil bygge det præfabrikeret, hvor du ikke har særlig mange ting at tage stilling til, eller om du vil forsøge at samle et, hvor du selv vælger materialerne.

I sidste ende kan du godt på kompromis med materialerne, uden at det går ud over husets æstetik. Men det handler selvfølgelig om husets funktion, fortæller John Kastrup, der er uddannet tømrer og har bygget og samlet flere udhuse til flere forskellige formål.

Regler
  • Må du bruge et udhus eller skur til beboelse?
  • Udhuse er beregnet til opbevaring og lignende formål, og du må derfor ikke bruge dem til beboelse. I de færreste tilfælde vil det kunne betale sig at opgradere et udhus eller et skur til beboelsesformål. Men hvis du vil opgradere det til beboelse, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler for konstruktionen. Desuden skal du søge tilladelse hos kommunen.
  • Hvordan skal udhuset eller skuret se ud?
  • Hvis du vil samle flere funktioner i udhuset, eller bygger du det sammen med garage eller carport, kan du i nogle tilfælde både spare materialer og vedligeholdelsesudgifter. Desuden undgår du det rodede indtryk, der nemt opstår, når der er flere småbygninger på grunden ud over hovedhuset. Hvorvidt det er en optimal løsning for dig at samle flere funktioner i en bygning, er både et spørgsmål om plads og smag.
  • Hvilke forsikringsregler gælder for skure og udhuse?
  • Uanset om du opfører et nyt udhus eller skur, bygger til eller ændrer et eksisterende udhus, skal du give dit forsikringsselskab besked. Husforsikringen dækker alle bygninger på grunden, men af hensyn til udbetaling af erstatning i tilfælde af brand eller anden skade er det vigtigt, at indholdet af policen til enhver tid er opdateret.
  • Kilde: Bolius

»I sidste ende handler det om, hvordan du sætter materialerne sammen. Hvis du vil have en gæstehytte, kan du bruge lidt dyrere materialer, men hvis det blot skal være et brændeskur eller opbevaringsrum, er det mest vigtigt, at det ikke blæser ind, og at materialet dækker for sne og regn,« siger John Kastrup.

Brændet ligger godt beskyttet under halvtag. Brændeskuret er fremstillet i galvaniseret jern. Foto: Brændely

Udhuse og skure er fællesbetegnelsen for små bygninger til opbevaring og andre gøremål. Det kan være opbevaring af brænde, cykler, haveredskaber, grill, havemøbler og andet. Der kan også indrettes værksted i udhuset, typisk til lidt grovere formål. Et udhus eller skur er normalt bygget som en let konstruktion med træbeklædning og tag af plastplader, stålplader eller fibercementplader. Det kan være bygget på stolper, der er støbt eller gravet ned i jorden, men der er ikke noget i vejen for at lave et egentligt fundament med fundamentsblokke eller støbning.

Overhold loven

John Kastrup
  • John Kastrup er udlært tømrer i 1985 og er indehaver af Johnkastrup.dk, hvor man kan følge med i hans arbejde.
Det kan være en god idé at søge oplysninger om, hvilke anmeldelser Teknisk Forvaltning i din kommune har. Her vil du også kunne få rådgivning omkring love og regler og få at vide, om der er lokalplaner, som kan have betydning for dit byggeri, fortæller John Kastrup.

»Som udgangspunkt er det altid klogt at gå ind på kommunens hjemmeside for at forhøre dig omkring lovgivningen, inden du begynder at bygge. Eksempelvis må ingen af bygningens ydervægge eller tag inden for en afstand af 2,5 meter fra skel være højere end 2,5 meter over terræn eller det niveauplan, der gælder for din bolig,« siger John Kastrup.

Han understreger, at selve konstruktionen af udhuset har en vigtig betydning. Ikke blot for arkitekturen, men også for den praktiske del. Han har selv bygget et gæstehus for nylig, hvor taget var en tredjedel af husets totale højde, og samtidig havde en hældning, der var stor nok til at klare en stor mængde sne om vinteren. Huset er kvadratisk og bredden er den samme som højden, hvilket giver ro i husets facade, siger han.

Udhuse kan også dekoreres lige efter ens eget hoved. På gavlen af dette hænger der et gammelt kølegitter fra en traktor. Arkivfoto: Polfoto

»Huset er skabt, så du får en solid bund med et gulv, der kan holde til at blive brugt, uanset hvad du vælger at bruge huset til. Det har solide vægge med en pæn bræddebeklædning og mulighed for at isolere indefra. Oven på det hele knejser et flot pyramidetag, som bygges helt uden indviklede matematiske beregninger,« siger John Kastrup.

Det kan du ikke få håndværkerfradrag for

Ingen grimme materialer

Han har fra starten haft en tegning over gæstehuset, der er bygget i trykimprægneret klink og er lavet i samme farve som det hus, det læner sig op af, da det hænger sammen. Han mener, at der i princippet ikke er nogle materialer, som er grimme, men de kan sættes sammen, så det bliver grimt at se på. Man bliver nødt til at have et helhedsbillede for huset, understreger han.

Må du male naboens bygning i skel?

Udhuse kan have mange forskellige funktioner. Arkivfoto: Polfoto

»Jeg har lavet det i samme farve og har bygget det sådan, at det ligner det hus, som det læner sig op af. Jeg har bygget højde og bredde og taget udgangspunkt i den tegning, som jeg har lavet. Det har samme tagbeklædning, som der er på huset. Det er dog ikke altid, at den selv samme tagbeklædning kommer til at se godt ud, så der skal man lige være varsom,« siger John Kastrup.

Han har også bygget et skur, hvis formål er at indeholde brænde og redskaber. Her har han gjort meget ud af, at det skulle være simpelt og praktisk – og kunne holde til det danske vejr, fortæller han.

»Det andet udhus byggede jeg med den fordel, at det kunne indeholde brænde og redskaber. Det er bygget sådan, at alle fire sider kan løftes af, og alle fire sider er bygget som jalousilåger, sådan at det kan blæse ind – men det kan ikke regne og sne ind. Så det holder sig tørt hele tiden,« siger John Kastrup.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her