Annonce
Hus

Dårlig rådgivning skyld i mange byggeskader

Mange byggeskader opstår, fordi håndværkerne laver arbejde, der ligger uden for deres fagområde, eller fordi boligejere får dårlig rådgivning om gør det selv-projekter, oplever Bolius’ rådgivere. Læs, hvad du kan gøre for at mindske risikoen for skader.

Mange boligejere bruger håndværkere som sparringspartner, men som regel er de kun eksperter i der, der vedrører deres eget fagområde. Foto: Peter Hove Olesen

Forkert lagt isolering i taget, der fører til svamp og fugtskader. Ulovlige gulvafløb på badeværelset. Forkert mørtel i fugerne, der fører til revnede mursten.

Det er blot nogle af de byggeskader, mange boligejere oplever, fordi de har fået håndværkere til at gå uden for deres fagområde, eller fordi de har fået dårlig rådgivning af håndværkere eller i byggemarkedet før et gør det selv-projekt.

Mange skader efter forkert rådgivning

Tine Nielsen er arkitekt og redaktør for Bolius Boligejernes Videncenter brevkasse Spørg eksperten, hvor danskerne gratis kan stille spørgsmål om hus og have. Her kommer der mange spørgsmål om skader efter forkert rådgivning eller håndværkere, der har lavet fejl.

- Håndværkere kan være rigtige, dygtige fagmænd, men man kan få et råd, der i sammenhængen kan være forkert. Mange tror, de bare skal spørge håndværkerne eller ’eksperterne’ i byggemarkedet til råds, og så er de sikre. Men selv om en murer kan være vildt dygtig til at mure, kan han ikke nødvendigvis være ansvarlig for, at bygningsreglementet er opfyldt dér, hvor muren møder taget, siger Tine Nielsen.

LÆS OGSÅ: Byggesjusk, hvad er det?

Boligejere bruger håndværkeren som sparringspartner

Også Bjørn Bo Klahn, ansvarlig fagekspert for tilsyn i Bolius, møder mange boligejere, der står med byggeskader som resultat af dårlig rådgivning.

Fakta
Hvad gør du, når du opdager byggeskade?
  • Hyr en professionel rådgiver (arkitekt, ingeniør eller bygningskonstruktør).
  • Få rådgiveren til at vurdere omfanget af skaden, give et bud på, hvordan skaden udbedres, og hvem der er ansvarlig.
  • Få en professionel håndværker til at udbedre skaden efter rådgiverens anbefalinger, hvis du selv er skyld i byggeskaden efter et gør det selv-projekt
  • Klag til fx Byggeriets Ankenævn (hvis din håndværker er omfattet af en garantiordning og et ankenævn).

- Jeg oplever desværre meget ofte, at private bygherrer bruger deres entreprenører eller håndværkere som sparringspartnere. Håndværkerne informerer i god tro, mens de måske ikke helt er fulgt med virkeligheden og de mange byggetekniske krav, der er, når man skal bygge et hus, mener han.

Håndværkere er eksperter i deres eget fagområde

Bjørn Bo Klahn understreger, at der selvfølgelig er mange dygtige håndværkere, der også følger med i lovgivningen. Men, at de som regel kun er eksperter i det, der vedrører deres eget fagområde.

- Det kan ofte være svært for en enkelt håndværker at have det brede byggetekniske overblik. For at lægge et gulv, skal du ikke bare kunne lægge et gulv, du skal også vide noget om dampspærre og radonsikring og alt mulig andet, siger Bjørn Bo Klahn.

Mange skader på tage

Dansk Byggeri oplever ikke, at det er et udbredt problem, at håndværkere laver fejl, fordi de går ud over deres fagområde. Men det sker.

- Vi ser da en gang imellem sager i vores ankenævn, hvor en håndværker er gået lidt ud over det, han har kompetencer til. Vi kan konstatere, at det især er i forbindelse med tagkonstruktioner, der kan opstå fejl og mangler, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

LÆS OGSÅ: Pas på: Tage har flest byggeskader

Mange byggeskader ved isolering

Det er da også netop byggeskader i forbindelse med tagkonstruktioner og isolering, Tine Nielsen og Bjørn Bo Klahn får flest henvendelser om. Fx er der mange, der gerne vil have isoleret deres kolde tagrum, og så propper de isolering ind alle steder - også ved tagfoden ved etageadskillelsen.

Fakta

5 eksempler på byggeskader grundet dårlig rådgivning

  1. Manglende ventilation: Mange kommer til at lukke for ventilationsspalten ved etageadskillelsen/tagfoden. Det kan give fugt og skimmelsvamp.
  2. Forkert ventilation: En familie i et gammelt stråtækt bindingsværkshus havde fået at vide i et byggemarked, at de kunne lægge 40 cm isolering på loftet uden dampspærre, fordi gammelt siv fungerede som dampspærre. Det er forkert. Manglende damspærre, når man efterisolerer, kan give store fugtskader.
  3. Ulovligt gulv: Mange får lagt nye badeværelsesfliser oven på et gammelt badeværelsesgulv. Men det vil ofte føre til et ulovligt gulvafløb, der vil give en K3’er i en tilstandsrapport. For afløbet skal have direkte fat i gulvoverfladen – ellers kan der snige sig vand ind.
  4. Forkert mørtel: Når fuger skal udbedres i et murstenshus, er der mange, der bruger den forkerte mørtel. De læser forkert på posen eller får forkerte råd i byggemarkedet. Vag af mørtel afhænger af, hvornår huset er bygget, og hvor det står. Ellers kan murstenene revne.
  5. Forkert maling: Mange maler pudsede huse med forkert maling, der skaller af efter få år. Eller også maler de med diffusionsåbent maling, men maler det i flere lag, så det alligevel lukker sig. LÆS OGSÅ: Byggesjusk, en eksempelsamling

Kilder: Brevkasseredaktør Tine Nielsen, ansvarlig fagekspert for tilsyn, Bjørn Bo Klahn, Bolius, og Dansk Byggeri

Men når de isolerer der, lukker de en vigtig ventilationsspalte og kan ende med at få skimmelsvamp i hele tagrummet.

- Når det gælder isolering, er den helt store klassiske fejl, at der ikke laves en dampspærre, eller den laves forkert. I gamle huse kan man ikke gå ud fra, at væggene eller taget er helt tæt.

- Men hvis man efterisolerer på loftet med store mængder, ændrer man de fugttekniske forhold kraftigt - tagrummet bliver koldere, fordi der ikke kan slippe så meget varme op, og den rumfugtige luft kan ikke nå helt igennem isoleringen, før den møder kolde områder og derved kondenserer inde i selve isoleringen, som så ikke kan ventileres bort. Det kan give store fugt- og svampeskader. Derfor er det utrolig vigtigt, man får sat en tæt dampspærre op, forklarer Bjørn Bo Klahn.

Professionel rådgivning kan mindske risiko for skader

Tine Nielsen og Bjørn Bo Klahn råder til at søge professionel rådgivning af én, der har et bredere overblik, hvis du vil minimere risikoen for, at du selv eller din håndværker laver fejl.

- Hvis man kaster sig ud i et mindre projekt, må man som minimum sørge for, at man læser og forstår monteringsvejledningen på det produkt eller de materialer, man planlægger at bruge. Hvis man gør det forkert, dækker garantien oftest ikke. Så under alle omstændigheder er det en god idé at få professionel vejledning af en bygningskonstruktør, en arkitekt eller en ingeniør, mener Tine Nielsen.

Og kaster du dig ud i et større byggeri eller renoveringsprojekt, er det et must, at du har en rådgiver med en rådgiverforsikring, mener Bjørn Bo Klahn.

- Det er ofte et område, hvor folk sparer, men det er virkelig ærgerligt, for der kan komme uoprettelige eller meget omkostningstunge byggeskader ud af det, siger han.

LÆS OGSÅ: Generelt om personlig rådgivning på bygge- og boligområdet

Så meget koster en byggerådgiver

Regn med en timepris på 750-1.000 kr. for professionel byggerådgivning. Hvor mange timer, du har brug for en rådgiver, kommer an på, hvor omfangsrigt og komplekst byggeriet er, og hvor detaljeret rådgivning du ønsker. Som regel løber den samlede rådgivning op i 15 procent af byggeudgiften, hvis det er et større projekt, hvor der ofte skal udføres projektmateriale, byggetilladelse og tilsyn.

Husk, at en lille tilbygning kan kræve lige så meget projektering, som en stor. Især vil køkkener, badeværelser og specielle hus/tagformer kræve mere projekteringsarbejde.

Tjek håndværkeren, inden du hyrer ham

Hvad er en dampspærre?
En dampspærre er en membran, som sikrer, at den varme luft inde fra huset ikke kommer ud og rammer kolde flader og derved danner fugt ude i konstruktionerne. Sker det, er der risiko for, at der opstår mug, råd eller skimmelvækst. Det gælder især for konstruktioner, som indeholder organisk materiale som træ.
Dansk Byggeri har flere gode råd til at undgå byggeskader.

- Vores standardråd er: Vær grundig med at få referencer på de håndværkere, du vælger. Og vælg nogle, der er omfattet af et ankenævn og en garantiordning. Hvis du skal have et firma til at lave dit tag, skal du have referencer på, at firmaet har erfaring med at lave tage og tager alle de hensyn, der skal tages.

LÆS OGSÅ: Valg af håndværker

Lav en skriftlig aftale

- Og så siger vi til både boligejere og håndværkere, at de SKAL huske skriftlighed. Få skrevet aftaler, deadlines og pris ned, så vi ikke ender med en sag, hvor det er påstand mod påstand. Det ser vi alt for meget af, siger Michael H. Nielsen.

Han opfordrer også til at knytte en professionel rådgiver til projektet, hvis du er det mindste i tvivl om, hvordan noget skal udføres.

LÆS OGSÅ: Håndværkeraftaler

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Et ildelugtende hus
Vi har netop købt et 70'er-parcelhus, som vi er i gang med at istandsætte. Det er et dødsbo og har stået tomt et år, så der lugter meget indelukket og gammelt.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her