Annonce
Hus

Dyrt at skifte mening om solceller

Det kan koste solcelleejere dyrt, hvis de udvider deres gamle solcelleanlæg eller køber et andet end det, de bestilte før den 19. november 2012.

Hvis man vil fortsætte med at få støtte til solceller, skal man ikke udvide sit solcelleanlæg eller sætte et andet op end det, der er blevet aftalt. Arkivfoto: JP

Dermed får de nemlig støtte efter de nye regler og ikke de gamle og mere fordelagtige regler. Læs om dine rettigheder – også hvis leverandøren svigter eller går konkurs.

Inden 19. november

Det gik stærkt, da tusindvis af danskere i efteråret 2012 købte solceller. Købskontrakten på et solcelleanlæg skulle skrives under inden 19. november 2012, så anlægget kom til at høre ind under de gamle regler, der langt bedre kan betale sig end de nye.

Fakta
Sådan søger du dispensation
  • Hvis leverandøren af det solcelleanlæg, du har lavet købskontrakt på før 19. november 2012, ikke kan levere det, du har bestilt, eller hvis han går konkurs, så ring til Energinet.dk og få hjælp: 70 21 50 74.
  • Hvis du vil søge om dispensation til at sætte et andet tilsvarende anlæg op, så send købskontrakt og mailkorrespondance fra leverandøren til teknik@energinet.dk eller sol@energinet.dk.

Men nu er flere blevet i tvivl, om de har købt det rigtige anlæg, og om det har den rigtige størrelse. Eller hvilke rettigheder de har, hvis leverandøren ikke kan levere det solcelleanlæg, de har bestilt.

Nyt solcelleanlæg, nye regler

- Hovedregel nummer ét er, at det solcelleanlæg, der er angivet i købskontrakten, er det, man skal installere, hvis man vil høre under de gamle regler. Sætter man et andet anlæg op, kommer man til at høre under de nye regler. Bordet fanger, siger Marianne Bender, energivejleder i Energitjenesten til bolius.dk.

Dit solcelleanlæg – uanset hvornår du har købt det - kommer også til at høre under de nye regler, hvis du udvider det eller laver det mindre.

LÆS OGSÅ: Lovændring: Ny deadline for at tilslutte solceller

Her er undtagelsen

Reglerne er klare. Hvis størrelse, mærke og alle andre detaljer på anlægsmodulet og inverteren er angivet i købskontrakten, er det præcist det, du skal sætte op, hvis du vil høre under de gamle regler. Du må ikke vælge en anden størrelse eller et helt andet mærke, bare fordi du har lyst. Der er kun én undtagelse.

- Hvis leverandøren ikke kan levere det modul og den inverter, man har bestilt, og leverandøren heller ikke kan skaffe det andre steder, kan man søge Energinet.dk om lov til at installere et tilsvarende anlæg. Ikke et bedre eller et større, men ét helt tilsvarende.

- Det er dog ikke nok, at leverandøren ikke selv kan levere det. Det skal være fordi, modulet slet ikke produceres mere. Det sker faktisk relativt ofte, fordi der er mange kinesiske fabrikanter, der meget pludselig stopper produktionen, forklarer Marianne Bender.

LÆS OGSÅ: Solceller: Kæmpe forskel på økonomien med gamle og nye regler

Energinet.dk afgør, om du kan få andet solcelleanlæg

Hvis du vil fortsætte med at få støtte til solceller, skal du ikke udvide dit solcelleanlæg eller sætte et andet op end det, der er blevet aftalt.

Hvis leverandøren ikke kan skaffe det anlæg, der står i kontrakten, skal du have en mail på det fra leverandøren. Den skal du sende til Energinet.dk sammen med købskontrakten og alt andet materiale, du har omkring anlægget.

Energinet.dk, som er den offentlige myndighed på området, vil så behandle din sag og tage stilling til, om du kan få dispensation og få lov til at sætte et andet anlæg op i stedet.

LÆS OGSÅ: Solcelleejer: Sådan udfylder du selvangivelsen rigtigt

Samme regler for solceller ved konkurs

Det samme kan du gøre, hvis den leverandør, du bestilte solcelleanlægget hos, går konkurs, inden dit solcelleanlæg er blevet installeret. Her skal kuratoren for konkursboet stå for at levere det anlæg, du bestilte inden 19. november 2012. Kan han ikke det, og heller ikke få det leveret andre steder fra, kan du igen søge dispensation hos Energinet.dk, hvis du medsender alle relevante papirer.

Ingen garanti for nyt solcelleanlæg

I begge tilfælde er der dog ingen garanti for, at du får lov til at sætte et andet anlæg op. Det kommer an på, hvordan din købskontrakt er formuleret.

- Nogle er meget præcise på modul og inverter. Andre er mere flydende i det. Hvis man er i tvivl, er det en god idé at sende det hele til Energinet.dk. Det er dem, der i sidste tilfælde træffer beslutningen.

- Èn ting, der er sikkert, er, at man i hvert fald ikke får lov til at gå op i størrelse, uanset hvad grunden er til, at man ikke kan få det anlæg, man har bestilt, siger Marianne Bender.

LÆS OGSÅ: Hvordan sælger du et hus med solceller?

Ok at skifte dele til solcelleanlæg – nogle gange

Hvis du, kort tid efter at du har installeret det solcelleanlæg, du lavede købskontrakt på før 19. november, har lyst til at skifte dele af solcelleanlægget – fx inverteren – kan det muligvis gå ind under vedligehold. Og så vil du stadig høre ind under de gamle regler.

- Men det er en gråzone, og derfor er det altid bedst at tjekke en ekstra gang med Energinet.dk, råder Marianne Bender.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her