Hus

Hvilken opvarmning

Vi skal til at bygge nyt hus på 160 m2 i grundplan og med 70 m2 udnyttet ovenpå. Huset bliver selvfølgelig bygget efter alle krav i det nye bygningsreglement med hensyn til isolering, vinduer, mv.

Men vi er i tvivl om hvilken opvarmningsmåde vi skal vælge. Huset bliver bygget uden for byen, og uden mulighed for kollektiv varmeforsyning. Men vi har til gengæld mulighed for billigt træ.

Har I gode råd til den bedste og billigste opvarmningskilde? Og hvad er fordele og ulemper ved de forskellige alternativer?

Med venlig hilsen

Kasper Larsen, ThistedSvar:

Kort fortalt er den billigste (og mest miljøvenlige) opvarmning brændefyring. Men brændefyring kræver både en del plads til opbevaring af træet og en stor arbejdsindsats med at påfylde og fjerne aske.

I det følgende vil jeg kort opridse fordele og ulemper ved forskellige løsninger. Derefter har jeg sammenlignet jeres kommende fyringsudgifter ved de forskellige løsninger.

Et oliefyr er en billig investering med lang levetid. Denne løsning kræver intet arbejde, og den arbejder godt sammen med solvarme. De bedste oliefyr er de såkaldte kondenserende kedler, hvor det meste af varmen i røggassen udnyttes. Ulemperne ved oliefyr er at det er dyrt i drift, der udledes drivhusgasser og det kræver lagertank. Ved en kondenserende kedel kræves desuden god afkøling. Kan købes installeret fra 30.000 – 50.000 kr. De kondenserende kedler er dyrest.

Et rapsoliefyr er billigere i drift end almindelig olie. Det er CO2-neutralt og det er godt sammen med solvarme. Ulemperne ved denne løsning er den varierende kvalitet af rapsolie og driftsstop skal forventes. Det kræver desuden teknisk snilde ved rensning. Kan købes installeret fra 30.000 – 40.000 kr.

Brændefyr er den billigste opvarmningsform. Det er CO2-neutralt, og det er godt at supplere med solvarme. Ulemperne ved brændefyring er at det kræver meget arbejde at håndtere træet og fjerne asken. Derudover kræver det en del plads, både indendørs og udendørs, og en lagertank er nødvendig. Det er stor forskel på gode og dårlige anlæg, og man skal være opmærksom på de skærpede brandtekniske krav. Kan købes installeret fra 40.000 – 70.000 kr.

Et pillefyr er billigere i drift end olie og det kræver mindre arbejde end brændefyring. Som et brændefyr er det en CO2-neutral løsning, der med fordel kan suppleres med solvarme. Ulemperne er at træpillerne hovedsagligt er importeret, der kræves plads til kedel og lager, det kræver jævnligt en arbejdsindsats og der er dårlig nytteværdi om sommeren. Der er ligeledes stor forskel på de gode og dårlige anlæg. Kan købes installeret fra 30.000 – 70.000 kr.

Jordvarme er billigere i drift end olie. Det er en driftsikker løsning med en lang levetid. Oplagret solvarme i jorden udnyttes. Der skal ikke bruges skorsten, og jordvarme kræver ingen arbejdsindsats. Ulemperne ved jordvarme er at det er en stor investering. Det kræver jordareal og en stor varmtvandsbeholder. Der er faldende ydelse og nyttevirkning, når det er koldt. Jordvarme bruger elektricitet og udleder derfor drivhusgasser. Kan købes installeret fra 100.000 – 120.000 kr. En luft/vand varmepumpe er billigere i indkøb og kræver ingen jordareal, men den støjer mere og ydre mindre på grund af afrimning.

Jeg har prøvet at sammenligne jeres kommende fyringsudgift ved de forskellige løsninger. Jeres hus på 230 m2 vil, efter dagens energikrav, bruge ca.15.200 kWh, inklusiv varmt brugsvand for 3 personer. Jeg har anvendt følgende priser: Olie: 8,50 kr/l; træpiller: 2,10 kr/kg; elpris: 1,65 kr/kWh og rapsolie: 5,65 kr/l. Til priserne skal investering, forrentning, elforbrug til drift af brænder, pumpe, styring og forvarmning tillægges samt vedligeholdelse, skorstensfejning, og lovpligtigt servicebesøg.

Jeres årlige udgifter vil herefter blive:Hus med årligt forbrug på 15.200 kWh

Anlæg: Pris

Kondenserende oliefyr 13.200 kr

Rapsolie 10.690 kr

Brændefyr 4.700 kr

Pillefyr 8.690 kr

Jordvarme 8.360 kr

Har I yderligere spørgsmål er I altid velkomne til at kontakte os på 70 333 777.

Med venlig hilsen

Energitjenesten

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Viden
10.000 borgere finder nyt planetsystem
Borgervidenskab, eller på engelsk; citizen science, har endnu engang givet forskere en hjælpende hånd og fundet et planetsystem med fem – måske seks – hidtil ukendte planeter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her