Annonce
Hus

Her er dit ansvar som husejer, når sneen falder

Skulle en person komme til skade på fortovet foran dit hus, når du ikke har fået saltet for sne og is, så dækker din husforsikring en mulig erstatning.

Arkivfoto: Carsten Ingemann/Polfoto

Når sne og is lander på veje og fortov landet over, er det også ensbetydende med, at landets omkring 1,5 millioner husejere skal tidligt ud af fjerene for at salte fortovet.

Husejerne er nemlig forpligtet til både at salte og rydde fortovet for sne, så postbuddet eller naboen ikke falder og brækker armen.

Sådan er reglerne for snerydning og saltning
  • Du er forpligtet til at rydde sne og salte på fortovet, hvis dit hus ligger ud til et fortov. Ligger din grund ud til en privat vej, er det dit ansvar både at rydde fortov og vejen.
  • Dette skal ske, så vejen og fortovet er ryddet i tidsrummet mellem klokken 7.00-22.00 fra mandag til lørdag og 8.00-22.00 om søndagen.
  • Glider en person foran dit hus, fordi du ikke har fået saltet eller ryddet sne, er det op til personen selv at dokumentere, at forholdene ikke var i orden.
Kilder: Samlino.dk, retsinformation.dk

Dette skal ske i tidsrummet mellem klokken 7.00 og 22.00 på hverdage og lørdage mellem 8.00 og 22.00 på søndage.

Men får du det ikke lige gjort, og glider fru Jensen på det glatte fortov, så er ansvaret dit, og så kan du risikere at skulle betale en erstatning.

Derfor er det vigtigt at være forsikret. Og i situationer som disse, vil du automatisk være det gennem din husforsikring. Sådan lyder det fra Susanne Noer, der er forsikringsmægler hos forsikringsselskabet Contea.

- I bund og grund går husforsikringen ind og dækker, hvis nu naboen eller fru Jensen falder på fortovet foran dit hus, og man vurderer, at du burde have saltet, siger hun og fortsætter:

- Så faktisk går den ind og dækker, hvis husejeren ikke har opført sig ansvarligt, siger Susanne Noer.

Efterår og løvfald: Skal du betale, hvis nogen glider i dine visne blade?

Det betyder dog ikke, at man bare skal vælge at sove længe og helt droppe snerydning og saltning vinteren igennem.

- Selvfølgelig er det klart, at hvis vedkommende glemmer at salte mange gange på en vintersæson, så smider forsikringsselskabet nok personen ud.

- Men forsikringen er simpelthen lavet for at beskytte den svage part, som i dette tilfælde er personen, der er faldet. For han eller hun skal selvfølgelig have en erstatning, siger Susanne Noer.

Det bliver dog sjældent til erstatningssager, for når folk falder og slår sig, rejser de sjældent krav, fortæller Susanne Noer.

Men det bør man gøre. For ender man med at påføre sig en skade på det isglatte fortov, så er en erstatning altså på sin plads.

Højere selvrisiko giver penge i lommen

Her er det bare vigtigt, at man husker at dokumentere, hvordan det så ud på det pågældende sted, man gled. Det skal nemlig bruges efterfølgende for at kunne få erstatningen fra forsikringen.

Der kan også være stor forskel på, hvor meget en husforsikring koster.

Faktisk viser en prissammenligning foretaget af Samlino.dk, at der på en almindelig villa på 135 kvadratmeter i Valby kan være over 5.000 kroner at spare på den årlige pris på husforsikringen fra den dyreste til den billigste.

Og det er der en god årsag til, fortæller Kristian Pitzner-Jørgensen, der er administrerende direktør i Samlino.dk.

Den dyreste husforsikring er ikke den bedste

- Når man vælger sin husforsikring kan der være tusindvis af kroner at spare om året, hvis man bruger lidt tid på at sætte sig ind i markedet.

- Vi ser, at har man kun behov for gængse ting som bygningsbrand, bygningskasko samt glas og sanitet og naturligvis husejeransvarsforsikring, så kan man trygt gå efter de billigere alternativer, siger han.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her