*

Have

Trends i haven 2013

Ligesom der er mode og trends indenfor både bolig og beklædning, er der også særlige tendenser, som vinder frem på haveområdet. Dem kigger jeg nærmere på her og giver et bud på, hvad der vil blive hot i det kommende år.

Smag og stil skifter hele tiden. Hvad der var højeste mode for kort tid siden, føles helt forkert og gammeldags efter få år. Det kender vi i høj grad fra boligen, hvor både arkitektur, farver, møbelstil og indretning skifter konstant. Også når det gælder vores beklædning og tilbehør kommer der hele tiden nyt til, mens andet forsvinder.

Helt så hurtigt går det ikke udenfor, men alligevel kan man sagtens over en periode se ændringer i både design, plantevalg, farveholdning og alt det andet, som hører en have til. Mange af tidens havetendenser tager deres udspring i de holdninger, som i øvrigt afspejler sig i samfundet – andre er af mere stil- og smagsmæssig karakter. De nye trends kan især spottes på haveshows, hvor landskabsarkitekter og designerne giver deres bud på, hvad der skal ske fremover. Man forundres over, hvor mange af disse ”grønne” trendsættere, der følger de samme spor. Det kan være lige præcis en bestemt plante eller fremherskende farveholdning, der ses igen og igen i de forskellige udstillingshaver og præsentationerne af nye sorter. Sådan er det hvert år, og det gør det lettere at spå om den ellers så uforudsigelige fremtid!

Havens top 10

Her kommer en liste (i ikke prioriteret rækkefølge) over de ti mest aktuelle trends, som jeg tror, vil præge vores haver i dette og de kommende år. Ikke mindst hensynet til miljø og natur spiller en stor rolle. Nogle af tendenserne kender vi allerede, og de har vist sig langtidsholdbare – mens andre er nye bud på, hvad der rører sig.

Foto: Nina Ewald

Øget biodiversitet

Det bliver populært at mikse almindelige havevækster med lokale (nordiske) vilde planter og invitere naturen indenfor til fremme for biodiversiteten. På den måde bliver indtrykket frodigt og ser mere ”tilfældigt” ud, selvom det måske i virkeligheden er et nøje gennemtænkt design. En fin ekstra gevinst er, at man samtidig tilgodeser havens fauna.

Honningbier i private haver

Bier er helt uundværlige for planternes overlevelse, men de er hårdt trængt af både sygdomme og miljøpåvirkninger. Det er oppe i tiden at holde bier både i (stor)byer og parcelhushaver. Et eller nogle få bistader giver bl.a. større udbytte af frugt og bær. Man kan tilmelde sig et begynderkursus i en af landets skolebigårde, men det er op over, for det er stor efterspørgsel på disse kurser.

Varme pangfarver

Det er de glødende kulører, som vil komme til at præge farveholdningen i vores haver. Det gælder først og fremmest blomsterne, men også møbler og tilbehør. Bronze, kobber, orange, gult og pink er hot, og gerne mikset i en overdådig, flammende palet. Pastelfarver som lyseblå og rosa er til gengæld på retur.

Havemøbler af træ

Hårdt, vejrbestandigt træ vil blive anvendt mere og mere til havemøbler, der skal fremstå med deres naturlige look og patineres af vind og vejr. Genbrugstræ er in, både af hensyn til miljøet og på grund af udseendet – og den gammelkendte træsort eg er i højsædet. Vælger man mere eksotiske træsorter, skal træet komme fra certificerede skove med bæredygtig produktion. Til gengæld er vi ved at være trætte af sorte havemøbler af rustfrit stål og polyrattan. På billedet ses en bænk af massivt genbrugs-egetræ til 340 kr. ( www.hellebolgen.dk)

Foto: Nina Ewald

Frugttræer og bærbærende buske

Gamle, krogede frugttræer har en særlig charme, så dem vil der blive værnet om. Deres alder og form signalerer et brud med strømlinede havedesigns og respekt for det gamle. Der vil blive plantet frugttræer og bærbærende buske (af den spiselige slags) i haverne, som kan bidrage med lækkerier til køkkenet. Ribs, solbær bidrage med lækkerier til køkkenet. Ribs, solbær og stikkelsbær m.fl. i stedet for prydbuske.

Egen avl fra nyttehaven

Den mad vi spiser, skal være af en ordentlig kvalitet. Vi vil vide, hvordan grøntsagerne er dyrket, og hvor råvarerne kommer fra. Køkkenhaver er blevet meget populære de senere år, og den trend vil fortsætte. Det giver både bogstaveligt og i overført betydning en god smag i munden, at kunne gå ud i haven efter egne kartofler og tomater, dyrket uden brug af sprøjtegifte.

Have hele året

Haven skal kunne nydes hele året – også i ydersæsonerne og om vinteren. Derfor kommer der fokus på de planter og træer, som blomstrer eller på anden måde bidrager til at give haveoplevelser på disse tidspunkter. Fx juleroser, glasbær, vinterjasmin samt træer og klippede vækster med markante former. Buksbom vil blive erstattet af andre stedsegrønne buske, på grund af den frygtede buksbomsyge, Cylindrocladium buxicola.

Foto: Nina Ewald

Haver i byerne

Begrebet ”urban gardening” har været kendt i flere år og omfatter alle de forskellige typer haver, som er blevet mere og mere almindelige i vore storbyer – små private oaser såvel som store fælles arealer. Baggårde transformeret til grønne åndehuller, taghaver, altaner, uudnyttede arealer, der opdyrkes etc. Denne tendens vil fortsætte i takt med at byerne vokser.

Grønne former og teksturer

Som supplement til (eller helt som erstatning for) blomstrende haver vil der blive anvendt grønne planter, hvor løvets farver og former er det vigtigste. Hosta er et typisk eksempel, men også bregner og græsser vinder stadigt større indpas i haverne. En tendens vi har set de senere år, og som vil fortsætte.

Fokus på regnvand

Nedbørsmængden øges, både i form af såkaldt monsterregn med voldsomme regnmængder på ganske kort tid og generelle regnperioder – og problemerne med vandafledning vil ikke blive mindre. Det må vi tage højde for i privathaverne, hvor der vil blive anlagt flere regnvandsbede, store uigennemtrængelige, flisearealer vil være på retur, og der vil ske opsamling af vand i faskiner og beholdere. Det sidste til vandingsbrug, så der samtidig spares på vandkontoen.

Her er læsernes bedste haveideer

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her