Have

Bliv ven med din have

I sommer udkom en havebog, der henvender sig til den nye haveejer. Den er fyldt med læsestof om havens mange facetter og rummer dejlige fotos, der sætter gang i drømmene.

Dorte Kvist er en ny spiller på havebøgernes scene, men haver – dem har hun interesseret sig for, lige siden hun var barn.

Hun kommer fra en familie af haveentusiaster og har, som hun selv udtrykker det, ”vadet i pragtfulde haveoplevelser fra jeg blev født og lige til nu”.

Fakta

Læserkonkurrence

  • Vis os din bedste haveidé – og send den ind i denne uge!
  • Vi udlodder ti eksemplarer af Dorte Kvists nye bog ”Bliv ven med din have”.
  • I sommerens løb har mange haveejere haft gang i kreativiteten og lavet spændende projekter i haven. Send et foto og en kort beskrivelse af din bedste haveidé til Living og vær med i konkurrencen, hvor vi udlodder ti bøger til de ti bedste ideer. Ideen kan være stor eller lille, billig eller dyr – ligesom den kan være nem eller kræve fingerfærdighed.
  • Eksempelvis: et støbt vandtrug – et udendørs brusebad – en spændende belægning – et solsejl – en smuk brændestak – en sjov dekoration på husmuren … For blot at nævne nogle enkelte af de utallige muligheder.
  • Man kan kun deltage med én ide, som skal være fra familiens egen have.
  • Indsend pr. mail en kort beskrivelse af ideen samt et digitalt foto, som skal være af så i høj opløsning, at det kan bruges til at trykke i avisen.
  • Send mailen til nina@jp.dk eller til living@jp.dk senest den 16. september.
  • Et dommerpanel bestående af magasinchef Kirsten Elley, havedesigner Birgitte Busch og haveskribent Nina Ewald udvælger de ti bedste ideer, som senere vil blive vist i en artikel i Living.
  • De ti vindere får bogen tilsendt direkte.
  • Jyllands-Posten forbeholder sig ret til at anvende de indsendte fotos og også til at korte i teksten.

Som uddannet designer skulle hun dog et smut ind over modebranchen, hvor hun arbejdede i femten år, før moden blev skiftet ud med haver. Hun har taget alle sine erfaringer fra de to verdener med sig og kombinerer dem nu i sit firma, hvor hun arbejder med både at rådgive om havedesign og boligindretning – og som forfatter og foredragsholder. Senest er Dorte blevet fast indslag i TV2, ”Go’morgen Danmark”.

Boblende haveglæde

Der er ingen tvivl om, at Dorte har brændt for at skrive sin første bog, ”Bliv ven med din have”. Den bobler af haveglæde, og hun øser rundhåndet ud af viden og erfaringer i de seks kapitler, som bogen er opdelt i: den spiselige have, den blomstrende have, den sjove have, slapperhaven, den lille have og design din egen have.

Her kommer hun hele vejen rundt og fortæller om planter og træer til både pryd og nytte. Grøntsager, frugtbuske, krydderurter, frugttræer, stauder – alle får de et par ord med på vejen. Der er afsnit om havens dyr, børnenes leg, forspiring, havedesign, altaner, tagterrasser og urban gardening samt masser af andre havetiltag.

Børnehøjde

Meget er set fra børnehøjde, og bogen byder ligeledes på flere gør-det-selv-projekter til glæde for både børn, voksne og havens dyr. Her er f.eks. opskrifter på at bygge et pindsvinehus, et fodboldmål til drengerøvene eller en nuttet lille bænk af gamle grene.

Og apropos opskrifter, så er der også masser af delikate madopskrifter, hvor høsten fra køkkenhaven og frugtbuske og træer indgår.

”Bliv ven med din have” er på 240 sider, og med alle de mange emner, Dorte Kvist kommer ind på, er det umuligt at komme i dybden med hvert enkelt. Derfor må ”Bliv ven med din have” ikke betragtes som en opslagsbog i havekundskab. Den er mere en appetitvækker for især unge og uerfarne haveejere, der her kan få en fornemmelse af de udfordringer og muligheder, der venter udenfor i det grønne.

Livsstilsbog især for kvinder

Bogen er i høj grad også en livsstilsbog, der egner sig til at ligge på sofabordet og blive bladret i. Den bugner af lækre fotos, der sætter fantasien og drømmene i gang – nok især hos kvinder. Dorte Kvist skaber et lystfyldt univers af den slags, som godt kan give mange haveejere halvdårlig samvittighed.

Alting ser smukt og let tilgængeligt ud. Børn og voksne i glad haveharmoni. Haverum fyldt med frodig overdådighed og lækre anretninger med hjemmelavet mad og drikke fra og i det grønne.

Bogen gør, som titlen også lægger op til, havearbejdet til en leg.

I afsnittet ”Havearbejde som lykkepille” fortæller Dorte om, at man kan luge sig lykkelig; men man må nok se i øjnene, at for nogle kan lugearbejdet, og alt det andet, der skal gøres, godt være endnu en stressfaktor i en travl hverdag.

Mental ro

Men sandt er det, at hvis man formår at glemme den dårlige samvittighed, så er der ikke noget, som det at opholde sig og arbejde i haven, som kan gøre en helt høj og give mental ro. Det vil jeg gerne skrive under på!

”Bliv ven med din have” er en charmerende adgangsbillet til forestillingen om et kommende haveliv.

Hvis bogen kan være med til at sætte fokus på haver og øge glæden ved og interessen for dyrkning, planter og dyreliv på en sjov og lettilgængelig måde, så er den et godt valg. Den er udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof og koster 299 kr.

Klip hækken lidt kækkere

 

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her