Have

Trin for trin: Gør haven klar til vinterens minusgrader

Det er nu, du skal ud og have din sidste havedag.

Havens græsplæne skal du stoppe med at gøde nu, men den skal stadig slås, så længe græsset vokser, og det gør det, indtil jordens gennemsnitstemperatur er på fem-seks grader. Det er bare vigtigt, at du ikke slår græsset til under fire centimeter. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Selv om det snart er sidste gang, du skal ud og gå med græsslåmaskinen, betyder det ikke, at det er din sidste gang i haven for denne sæson.

Haveekspert ved Boligejernes Videncenter, Bolius, Jesper Carl Corfitzen råder til, at det første, du gør på årets sidste havedag, er at grave de mest frostsarte planter op.

Husk at stormsikre din have
  • Nyplantede træer skal bindes fast til støttestolper. Hvis de ikke har fået fat med roden, er de nemlig udsatte i stormvejr.
  • Hvis du har frostsarte planter frit stående i haven, skal de sættes ind til siden, så de ikke er udsat for blæsevejr.
  • Dine buske er robuste, men dine buskroser, der har givet lange sensommerskud, skal klippes en tredjedel ned. Ellers risikerer du, at skuddene knækker, eller rosen bliver rodløs.

Kilder: Louise Møller, Jesper Carl Corfitzen

- Grav dem op, ryst dem fri for jord, og læg dem i en gammel æblekasse. Så kommer der luftcirkulation i kassen på grund af hullerne. Er der ikke luftcirkulation, bliver der dannet kondens, og så rådner de, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Havekalender - det skal du nå i oktober, november og december

Sæt æblekassen i garagen, og så kan du gå i gang med urtehaven. Her bør du grave alt op, som ikke kan tåle at overvintre, sådan som eksempelvis vinterporrer og rosenkål kan.

- Hvis du har noget kompost, kan du med fordel hælde det ud over jorden, så den får noget næring vinteren over, råder Jesper Carl Corfitzen.

Havens græsplæne skal du stoppe med at gøde nu, men den skal stadig slås, så længe græsset vokser, og det gør det, indtil jordens gennemsnitstemperatur er på fem-seks grader. Det er bare vigtigt, at du ikke slår græsset til under fire centimeter.

Få inspiration til de sidste opgaver til efterårshaven

- Det giver en bedre rodudvikling, og derfor en sundere og mere robust græsplæne, der kommer bedre gennem vinteren, forklarer Louise Møller, havefaglig rådgiver ved Haveselskabet.

Jesper Carl Corfitzen uddyber, at når din græsplæne har denne højde, vil der også være mindre plads til at vokse mos.

De blade, som træerne har smidt på græsplænen, skal du ikke smide ud. De kan nemlig genbruges. Dem kan du lægge på jorden ved havens buske og i staudebedet. Her vil de virke som kompost, fortæller Louise Møller fra Haveselskabet.

Det er desuden vigtigt, at du luger ud i havens ukrudt inden vinteren. Ellers kan det nå at smide en masse frø, som vokser sig til ukrudt igen næste år.

- Gå eventuelt ud, efter det har regnet. Når jorden er våd, er det nemmere at få det hele op med roden, råder Louise Møller.

Sæt farve på haven med efterårskrukker

Jesper Carl Corfitzen anbefaler, at dine eksotiske planter - som for eksempel oliven- eller citrustræer - skal vinteropbevares indendørs.

Du må bare ikke sætte dem ind i stuen, for der er luften for tør, til at planterne kan overleve. Sæt dem i en udestue eller et andet rum, hvor der er lyst, men køligt.

Hvis det ikke er muligt, anbefaler både Louise Møller og Jesper Carl Corfitzen, at du kører de eksotiske planter på et plantehotel.

De findes rundt i hele landet, og her er du sikker på, at der bliver taget vare på dine planter i et tempereret drivhus, så du kan nyde synet af dem år efter år.

- Dit eget drivhus skal du til gengæld tømme for gamle planter og gøre rent med vand og sæbe. Der kan være både svampesporer og insektæg i hjørnerne, siger Louise Møller fra Haveselskabet.

- I samme åndedrag kan du også gøre dine haveredskaber rene og stille sneskovlen frem i stedet, siger Jesper Carl Corfitzen.

Han anbefaler desuden, at du tjekker, om dine urtepotter er frostsikrede, og at du stiller dem op på en lægte eller lignende. Hvis de ikke er frostsikre, kan de suge vand op, som fryser, og så sprækker potterne.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her