Have

Forårsfrost har skadet æblehøsten

Nætter med hård frost i sidste halvdel af april kan ses på årets udbytte af frugt. Frosten ødelagde blomsterne, så de ikke kunne bestøves og blive til frugt.

Mange haveejere kan se frem til en ringere æblehøst, fordi hård nattefrost i april gjorde skade på mange frugttræers blomster. Foto: Torben Klint

Hvis udbyttet fra havens æble- og pæretræer ser ud til at blive ringere end normalt, er der en stor sandsynlighed for, at forklaringen skal findes i foråret.

Den 19. april blev en skelsættende dag i 2017, når det handler om frugttræer.

Mere præcist var det natten til den 19. april, at skaden skete. Den nat var usædvanligt kold for årstiden. Laveste temperatur blev målt ved Karup i Midtjylland, hvor termometeret viste -6 grader. Men hele landet havde frost, der var så bidende, at den mange steder gjorde skade på de blomstrende frugttræer, forklarer haveekspert i Bolius, Jesper Carl Corfitzen.

»Jeg tænkte på det tidspunkt, at den hårde nattefrost ville give grå hår hos nogle haveejere, og den spådom er nok desværre gået i opfyldelse. Det ser ud til, at frugthøsten bliver forringet væsentligt,« siger Jesper Carl Corfitzen.

Der kan komme frostsprængninger i både udsprungne blomster og knopper, der endnu ikke er sprunget ud, hvis de udsættes for tilstrækkelig hård frost. Det kan give skader, der gør, at blomsterne ikke kan bestøves fuldstændigt, eller at de slet ikke kan bestøves.

Den hårde frost 19. og 20. april fik store konsekvenser.
Jan Jager, formand for frugt- og bærdivisionen, Dansk Gartneri

Fire meter gør stor forskel

Blomstergården ved Viborg er et af de steder, hvor skaderne efter nattefrosten kan ses. Bloms-tergårdens pomet rummer bl.a. 400 forskellige æblesorter.

»I nogle af æble- og pæresorterne er der en voldsom nedgang. Nogle af de sorter, som plejer at give godt hvert år, har stort set ingen frugt i år,« siger Villy Mougaard, der er daglig leder af pometet.

Det er bl.a. æblesorterne Holsteiner Cox, Ingrid Marie og Elstar, der har lidt skade. Tre sorter, som er populære hos haveejere landet over.

Villy Mougaard forklarer, at selv relativt små niveauforskelle i terrænet har haft stor betydning for udbyttet på frugttræerne. I pometet var frosten hårdest i den lavere del af terrænet, og det kan ses på pæretræerne:

»Vores samling af pæretræer står to forskellige steder i pometet, og der er cirka fire meters niveauforskel på de to steder. På den del, der ligger højest, er der lige så mange pærer, som der plejer at være, på den anden del er der stort set ingen,« siger han.

Erhvervet forventer ringere høst

Konsekvenserne af nattefrosten ses også hos frugtavlere, fortæller Jan Jager, der er formand for frugt- og bærdivisionen i interesseorganisationen Dansk Gartneri.

»Den hårde frost 19. og 20. april fik store konsekvenser. Marts måned var varmere end april, og det satte tidligt gang i træernes vækst. Saften er steget op i træerne, og dermed også ind i bloms-terknopperne, som bliver mere frostfølsomme, end hvis de havde været i vinterhvile. Frosten ødelagde knopperne, så de faldt af i stedet for at springe ud,« siger han.

Dansk Gartneri forventer, at årets udbytte af æbler bliver cirka 20 pct. mindre end normalt, hvis man ser på den samlede høst. Udbyttet varierer fra avler til avler, og lokalitet har betydning:

»Der er lidt lunere i den sydlige del af landet, og derfor var træerne længere fremme i deres vækst her end træerne i de nordlige egne. Derfor ser vi større skader på Sydfyn og i øhavet, hvor der ellers ikke normalt er frostskader,« siger Jan Jager.

20-års hændelse

Det er ikke kun frugttræer i blomst, der tager skade af hård frost sent på foråret. Det kan også gå ud over prydplanter, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet. F.eks. tulipaner, roser og hortensiaer. Sidstnævnte danner blomsteranlæg i sensommeren, som først springer ud året efter. 

»Mange har hortensiaer i haven, og der har vi set eksempler på, at de ikke har blomstret, fordi blomsteranlæggene simpelthen er blevet ødelagt af den her frost. Planterne får stadig blade, men hvis først blomsteranlæggene er ødelagt, kommer der ikke nogen blomster i denne sæson,« siger Louise Møller.

Selv om frosten har ramt frugthøsten og gjort skade på prydplanter, var der faktisk færre frostdøgn i april 2017, end der gennemsnitligt har været i april måned i perioden 1961-90, kan man læse hos  DMI.

Nattefrost er ganske normalt i april, og temperaturen kommer også ofte under frysepunktet i maj. En tommelfingerregel blandt haveejere er, at risikoen for nattefrost først er væk til Grundlovsdag den 5. juni. Men der er som regel tale om let frost i sidste halvdel af forårsmånederne, hvor temperaturen kun dykker til lige under frysepunktet.

Det kan æbleblomster og lignende godt klare. Men den hårde frost, de blev udsat for i april, kan tage livet af en del af blomsten, som er helt nødvendig for, at blomsten kan bestøves og blive til frugt.

»Hvis der er udsigt til hård nattefrost så sent på foråret, som det var tilfældet i år, kan man dække mindre planter i køkkenhaven og blomstrende buske til med fiberdug og tæpper for at mindske risikoen for frostskader. Men når det kommer til store buske og træer, er der ikke meget andet at gøre end at krydse fingre,« siger Jesper Carl Corfitzen.

Samme melding lyder fra Villy Mougaard, men han hæfter sig ved, at det er relativt sjældent, at nattefrost gør så stor skade på frugttræer, som det har været tilfældet i år.

»At vi får så hård frost på så sent et tidspunkt er noget, der kun sker cirka hvert tyvende år, vil jeg tro,« siger han.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her