*

Have

10 frodige tips: Undgå fejlkøb, når du køber planter

Der er mange ting at overveje på turen til planteskolen – vi har samlet en række uundværlige råd.

Foto: Noelle Johnson Landscape Consulting

Det kan godt være, at foråret og efteråret er de bedste årstider at plante i, men vi er nu mange, der godt kan finde på at slå et smut forbi havecenteret for at peppe haven lidt op hen over sommeren, hvor vi bruger allermest tid udenfor. Det kan imidlertid hurtigt blive dyrt og resultere i en have fyldt med halvvisne, syge eller endda døde spirer. Heldigvis kan de spontane blomsterkøb sagtens lykkes – man skal bare væbne sig med den nødvendige viden, så man er sikker på at komme hjem med smukke, sunde planter.

Skriv en indkøbsliste

Inden du sætter kursen mod planteskolen, er det vigtigt at tage et grundigt kig på de dele af haven, du overvejer at peppe op med nye planter. Her er, hvad du skal vide om ideel planteplacering:

 • Eksponering: Skal den stå i fuld sol, afskærmet eller i skygge? I hvilken retning skal planten vende? Hvis der for eksempel er tale om et vestvendt område, bliver det udsat for varm, direkte sol hen mod eftermiddagen, imens nordlige placeringer er mere skyggefulde. Planter, der peger mod øst, får godt med morgensol men skygge senere på dagen, og sydlige placeringer får en jævn mængde sol dagen igennem.
 • Plads: Hvor stort er området, som planten skal gro på? Hvis det er et større areal, er det måske en god ide at købe flere små planter eller en enkelt plante, der vil vokse bredt.
 • Jord: Hvilken type underlag kommer planten til at stå i? Der findes nemlig tre overordnede typer - ler, muld og sand - og planter har som oftest en ret specifik præference.

Foto: Noelle Johnson Landscape Consulting

Undgå impulskøb

Det er svært at modstå de farverige vækster, der omringer dig, så snart du træder ind på planteskolen eller i havecenteret, og man kommer nemt til at købe et eksemplar uden egentlig at vide, hvor i haven man skal gøre af den, og om den overhovedet kan holde til klimaet. Sådan en plante har en lille chance for overlevelse. Det er desværre ikke unormalt, at større kæder sælger planter, der slet ikke egner sig til lokalområdets klima. Det er derfor bedst at gå lige forbi de flotte forførere planter, medmindre du har haft tid til at undersøge forholdene og behovene.

Foto: Noelle Johnson Landscape Consulting

Læs mærkatet

De fleste planter har en lille instruktionsmanual siddende i form af et plantemærkat. På det kan du eksempelvis finde information om plantens sort, vækststørrelse, blomstringsperiode samt krav til sollys og vanding. Det er selvfølgelig ikke alle informationer, der kan findes på mærkatet, men hvis du bare har navnet, er det nemt lige at slå arten op på internettet.

Læs også: Indret med succes - brug samme tricks ude som inde

Foto: Noelle Johnson Landscape Consulting

Lær, hvordan man spotter usunde planter
Desværre er det ikke alle syge og usunde planter, der bliver fjernet fra planteskolens salgsrækker. Derfor skal du holde udkig efter disse tegn på sygdom, så du ikke tager en skrantende plante med hjem.

 • Gulnede blade: Den gule farve kan indikere mangel på næringsstoffer, tegn på overvanding eller begge dele.
 • Potte-formede rødder: Når planter har stået i potter for længe, begynder rødderne at gro i cirkler, hvilket kan gøre det svært for dem at absorbere vand og næring. Typiske tegn på det problem omfatter rødder, der gror ud gennem pottens drænhuller, og synligt potteformede rødder, når planten hives op af beholderen. Hvis planten har stået for længe i potten, vil du kunne se en tyk måtte af rødder nederst og langs siderne som vist i billedet.
 • Skadedyr eller sygdom: Planterne i havecenteret kan bære på skadelige sygsomme eller insekter, der kan sprede sig til resten af din have. Husk derfor at kigge efter pletter eller huller i bladene, da de kan være et tegn på denne type skade. Insekter gemmer sig som regel på undersiden af bladene eller på stilkene.
 • Ukrudt: Kig godt efter på toppen af plantens rodknold for at sikre, at der ikke sidder ukrudt klar til at få et lift hjem i din have. Du kan selvfølgelig også bare hive ukrudtet op, inden du planter.
 • Visnede blade: Man skal jo ikke være planteekspert for at vide, at visnede blade betyder mangel på vand. Nogle gange kan planterne dog komme sig med en ordentlig omgang væske.

Foto: Noelle Johnson Landscape Consulting

Vælg knopper frem for blomster

Lad os nu bare indse, at det er de farverige, betagende blomster, der fanger blikke på vores færd gennem plante-mekkaet. Men hvor fristende buske i fuldt flor end kan være, er det bare klogere at vælge planter, der ikke har blomstret endnu. Forestil dig, at du kommer hjem med en henrivende hortensia, fyldt med farverige blomster, og sætter den i jorden. Du vil måske forvente, at det smukke syn varer et godt stykke tid, men da en stor del af blomstringsperioden allerede har fundet sted, mens planten kukkelurede på salgshylden, er det begrænset, hvor længe blomsterne vil holde hjemme hos dig selv. Og så er det i øvrigt ret belastende for planter at blive plantet om, så det kan i sig selv få dem til at afblomstre. Hvis du derimod vælger en hortensia med uåbnede knopper, vil de først springe ud efter plantningen, og så kan du nyde en længere blomstring.

Vær ikke bange for små planter

Det er nemt at lade sig lokke af fyldige, modne planter frem for de mange mindre eksemplarer – men pas på ikke at spilde dine penge. En 4 liters staude eller busk er for eksempel både yngre og mere modstandsdygtig over for omplantning end en 20 liters kæmpe. Hertil kommer, at mindre planter gror meget hurtigere end de store og samtidig sparer dig for plantetid og penge.

Meeen, der findes alligevel tilfælde, hvor det er bedst at sigte højt. Hvis du er på jagt efter noget, der skal gøre øjeblikkeligt indtryk, eller hvis du køber en langsomt voksende gevækst, kan en større plante være det bedste valg.

Foto: Noelle Johnson Landscape Consulting

Køb lokale vækster, når du kan

Planter har de bedste levevilkår i omgivelser, der ligner dem, de stammer fra. Hvis en sort er indhentet fra et helt andet klima, har planterne måske ikke haft mulighed for at vænne sig til de nye vejrforhold. Eksempelvis kan arter, der stammer fra milde middelhavsstrøg, virkelig lide eller endda dø, når de pludselig placeres i kolde Danmark, hvis de ikke har haft en chance for at hærde – det vil sige gradvist tilpasse sig temperaturændringen. Spørg derfor altid efter planter, der stammer fra lokale avlere.

Læs også: 4 eksperter: Sådan skal haven se ud i 2016

Tjek garantien

Tilbyder dit havecenter en eller anden form for garanti? Mange gartnerier, især de store, tilbyder garanti i tilfælde af, at din plante dør inden for få måneder efter plantning. Det gør mindre gartnerier ofte ikke. Dette skyldes, at det selvfølgelig er svært at kontrollere, hvorvidt kunden har vandet eller plejet sin plante på en måde, der har forsaget dens død. Hvis du skal ud og købe en plante, der er svær at gro, kan det således være en ide at opsnuse et havecenter, der tilbyder garanti. Alternativt kan du gå efter sorter, der er lettere at gro i dit område, så det er mindre sandsynligt, at du vil få brug for en garanti.

Foto: Noelle Johnson Landscape Consulting

Spørg en ekspert

Hvis du har spørgsmål til en bestemt plante eller har brug for hjælp med at vælge den helt rette sort til din have, så spørg altid en ekspert eller gartner på planteskolen. De har en brugbar uddannelse bag sig og specifik viden på rede hånd, og det kan være en uvurderlig hjælp. Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke nødvendigvis er alle medarbejdere, der ved en masse om planter, så tøv ikke med at spørge efter uddannet personale, når du har specifikke spørgsmål.

Få inspiration fra flere hundrede danske haver liger her

Find en planteskole, der passer til dine behov

Der er mange vidt forskellige steder, der sælger planter.

 • Lokalt gartneri: De små gartnerier er typisk privatejede og har en enkelt eller få butikker i samme by eller landsdel. Personalet ved i øvrigt en hel del om de udfordringer, man kan støde på i dit specifikke område, og hvordan man overkommer dem.
 • Store kæder: Med mere udredning og købskraft kan de store havecentre tilbyde de laveste priser, og de får ofte leveret nye planter. Det er også mere normalt at modtage garanti i denne type butikker.
 • Salg i botaniske haver: Her har du en fantastisk ressource til både almindelige og sjældne planter, der gør sig godt i vores klima. Haverne sælger typisk planter om foråret og måske efteråret. Nogle botaniske haver har dog et tilhørende havecenter, der er åbent for besøgende året rundt.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Afsøg markedet og spar store summer på julegaven
Bruger du lidt tid på at søge markedet igennem, vil du være i stand til at finde den samme vare til meget forskellige priser, viser ny prissammenligning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her