Have

Gør dine havemøbler sommerklare

Sommeren er på vej. Læs hvordan du bedst rengør og vedligeholder de forskellige materialer.

Foto: Frederik Sparvath

Når det lune forårs- og sommervejr rammer os, kan det være dejligt at sidde ude i haven og nyde det gode vejr. Men det betyder også, at de gamle havemøbler atter skal findes frem og rengøres.

Sådan forlænger du levetiden på dine havemøbler
  • Giv dine havemøbler den rette behandling hvert forår.
  • Begræns rådskader ved at stille borde og stole skråt, når du forlader dem, så regnen kan rende af.
  • Både sol og regn kan skade bordpladen sommeren igennem, så beskyt bordpladen med en voksdug.

Kilde: Bolius.dk

Ifølge fagredaktøren på bygge- og boligsiden Bolius, Tine Sode, kan du nemt få havemøblerne til at se pæne ud igen med den rette behandling.

Hvad der skal til af knofedt og produkter afhænger af, om dine havemøbler er af plastik, aluminium, træ eller jern.

Sommeren er over os: Sådan gør du haven til en del af stuen

Selv om plastikmøblerne ikke kræver den store vedligeholdelse, kan de være svære at rengøre. Og det er især de hvide plastmøbler, som bliver angrebet af mørke pletter, forklarer Tine Sode.

- Du rengør bedst og nemmest dine plastmøbler med en blød børste og lunkent vand tilsat mild sæbe.

- Er der en plet eller noget mere genstridigt snavs, kan du blande wienerkalk og sprit til du får en grødlignende konsistens. Blandingen har en slibende og polerende effekt, forklarer hun og råder til, at man bruger handsker til de skrappe sager.

Er dine møbler lavet af aluminium eller jern, kan du glæde dig over, at de er nemme at rengøre.

Fjern jordrester, grus og snavs med en blød børste. Skyl med haveslangen, og tør efter med et viskestykke eller en klud, så møblerne ikke ruster.

Sidder der gammel rust på møblerne, eller er malingen krakeleret, kan du slibe med sandpapir eller smøre med ruststopper.

Frisk møblerne op med en ny omgang maling, så de holder længere og ser pænere ud.

På vej på ferie? Sådan gør du haven klar

Tine Sode forklarer, at det vigtigste for vedligeholdelsen er at tørre havemøblerne af med en tør klud, inden du pakker dem væk om vinteren. Så undgår du, at møblerne er fugtige og danner rust.

Også de populære træmøbler kræver en mere omhyggelig rengøring og vedligeholdelse, hvis de skal holde til flere sæsoner.

Ifølge Tine Sode rengør du bedst dine træmøbler med en trærens beregnet til træsorten.

Hvis møblerne har hakker, pletter eller andre skader, kan du sliber med fint sandpapir.

Fagredaktøren forklarer, at temperaturudsving og fugt kan få træet til at revne, hvilket gør det muligt for skimmelsvampe og alger at angribe træet.

Nu er det højsæson for have- og plantemarkeder

Derfor råder hun til, at man vedligeholder og behandler træet med den rette oliering, lakering eller maling, som gør møblerne mere modstandsdygtige.

- Du skal helst oliere, lakere eller male dine havemøbler en gang om året, hvis du vil undgå, at de falmer, råder Tine Sode.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Regeringen har gode flytteplaner, men...

Skal der rettes en saglig kritik mod regeringens planer, er det, at de er for uambitiøse.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Trådløs højttaler: Det skal du overveje
Nu til dags kan du vælge mellem en trådløs højttaler med wi-fi- eller bluetooth-forbindelse. Hvis du ikke kan få begge dele, er her tipsene til at vælge. 
Se flere
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her