Have

Forårsvejret er kommet: Her er fire haveprojekter til bededagsferien

Nattefrosten ser ud til at være ovre, og dermed kan man endelig slå sig løs i haven.

Kim Tang er fagkonsulent og landskabsarkitekt hos Danske Anlægsgartnere. Arkivfoto.

Efter en maj med svingende temperaturer og sen forårsfrost - haveejernes store mareridt - har vejrguderne forbarmet sig.

Der er nu lagt op til en uge med varmere temperaturer, og derfor er det oplagt at gå i gang med at gøre haven sommerklar.

Kim Tang, fagkonsulent og landskabsarkitekt hos Danske Anlægsgartnere, har fire forslag til, hvad man kan kaste sig over.

Få sommerblomsterne plantet ud

Indtil nu har det været lidt af et sats at tilplante sommerblomster i krukker og altankasser. Nattefrosten har nemlig været en tibagevendende gæst i det sene forår, men nu ser det ud til at være slut. Derfor kan man roligt tage en tur i plantecentret.

Man kan med fordel vælge en bred variation. Klassikerne er almindelige sommerblomster som petunia, pelargonia og fuschia, men du kan også bruge stauder og prydgræsser. Ved at bruge stauder og prydgræsser får du flere virkemidler og mulighed for variation henover året, da kun få stauder og græsser blomstrer hele sommeren. Det kan være en god idé at gå efter stauder og græsser, som også er dekorative, når de ikke blomstrer.

Danske Anlægsgartnere råder også til, at man planter flere forskellige arter i hver krukke, så der ikke opstår krise, hvis en enkelt art ikke trives, fordi sommervejret alligevel viser sig at byde på enten tørke, kulde eller regn i overvældende mængder.

Kim Tang giver i videoen herunder et par gode råd forud for besøget på planteskolen.

Nu er det højsæson for have- og plantemarkeder

Nedskær dine roser

Hvis man endnu ikke er kommet i gang med at beskære sine roser, er det oplagt at gå i gang nu. Grenen skal skæres tilbage til lige over et nyt skud eller en knob, som vender i den retning, man vil have, at skuddet skal udvikle sig i. Det er vigtigt at bruge en skarp saks, så man får et rent snit. Klipper man lavt, giver det få, men større blomster, og klipper man højere kommer der flere blomster og en større og mere busket rose. Grenestykkerne kan klippes ned til 50-60 cm.

Kim Tang viser i videoen herunder, hvordan roserne skal beskæres.

Fjern mos i græsplænen

Allerede i april kan man begynde at fjerne mos fra græsplænen. Man kan gå manuelt til værks, men det er også oplagt at påkalde sig fuglenes hjælp. Man kan f.eks. vælge at strø kanariefuglefrø ud på de mosramte områder. Det vil trække nabolagets fugle til, og de vil hjælpe med at skrabe mosset fri og løsne det, så det er let at fjerne.

Når mosset er fjernet, skal man huske at efterså med ny græsfrø, så de bare pletter lukkes og ikke giver fri bane for ukrudt.

Kim Tang viser i videoen, hvordan du kommer mosset i din græsplæne til livs.

Lad riven stå: Lær at elske mos i haven

Frem med gødningen

Græsplænen kan godt se ynkelig ud efter en kølig årstid. Nøglen til en grøn og smuk plæne findes ifølge Kim Tang i poserne med gødning. Den mest almindelige form for gødning er kunstgødning, som man spreder på plænen. Det skal man gøre fire gange om året i april, maj, august og september.

Et miljøvenligt alternativ til kunstgødning er naturbaserede gødninger, som er produceret på animalske produkter som hønselort og benmel.

Det bedste tidspunkt at gøre er i tørt vejr, lige før der er udsigt til regn. Det giver den største effekt, og man undgår en sveden græsplæne med brune pletter.

Kim Tang viser i videoen herunder, hvordan du bedst gøder din græsplæne.

Otte gode råd til at kickstarte græsplænen

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her