Have

Lær at elske mos i haven

Mos er for de fleste haveejere en pestilens, der skal bekæmpes, og det gør vi med stor ihærdighed. Men du kan også gå en anden vej og bruge mos aktivt i din have lyder opfordringen fra fagekspert i Bolius.

De fleste græsplæner serr sjældent perfekte ud efter en lang, hård vinter. Mos vokser bedst på skyggefulde steder i haven, men i stedet for at kæmpe for at få det væk, kan man i stedet vælge at anlægge en moshave efter japansk forbillede. Foto: Colourbox

De fleste kender til problemet: Efter en lang vinter ser din græsplæne slidt ud, og mosset har taget magten fra græsset. Her går de fleste så nærmest per refleks i gang med løvrive og plænelufter, og vi henter den ene sæk kalk og gødning efter den anden for at få en smuk græsplæne.

Men måske skulle vi anskue problemet anderledes og spørge os selv, om vi overhovedet behøver en stor græsplæne, der hvert år kræver så mange ressourcer. I Japan har de tradition for at bruge mosset aktivt. Fugtige områder i skyggen udlægges til deciderede moshaver, hvor mosset dyrkes til det perfektionistisk smukke. Her går plejen ikke ud på at udradere mosset, men vedligeholde den. Måske skal du tage græsplænen op til revision, sænke skuldrene og omfavne mosset som en værdi fremfor et problem.

Put mos i blenderen

Måske skal du tage græsplænen op til revision, sænke skuldrene og omfavne mosset som en værdi fremfor et problem.

Mos trives ikke kun i plænen, men vokser også på f.eks. stenbelægninger, pyntesten og træstubbe. Herfra kan du tage totter af mos, skylle det, smide det i en blender med kærnemælk og øl og derefter smøre det på steder, hvor du gerne vil have mos til at vokse frem.

I min egen have tager jeg mos ret afslappet. Her er problemet løst ved at have en mindre græsplæne, og de steder, hvor mosset gror, får det lov til at blive. Mosser er smukke vækster og for mig en del af havelivet og ikke en trussel. Hvis du går ned på alle fire og studerer vækst-erne i detaljer, vil der åbne sig et helt nyt billede af planten.

Fastholder du stadig, at din græsplæne skal være mosfri, kan du også gå en anden vej og invitere flere planter ind på plænen – planter som vi i dag bekæmper med lige så stor ihærdighed som mos. Det er kløver, bellis og violer, de vil i sig selv give mos svære vækstbetingelser. Her får du en plæne uden græs, men fuld af naturligt forekommende planter i smukke farver, som også har den fordel, at den kun skal slås få gange om året.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her