Have

Eksperterne: Derfor bør du hyre en havedesigner

Landskabsarkitekten og gartneren fortæller, hvorfor det er en god idé med professionel hjælp, før du anlægger have.

Foto: Robinhus

Du ved måske, hvilke planter du foretrækker, du kender dine yndlingsfarver. Men hvordan får du dem til at spille sammen på den optimale måde i din have? Det og meget mere kan en specialist i havedesign hjælpe dig med.

Her fortæller landskabsarkitekt Pia Ingemann Øigaard fra ‘Yards Landscape‘ og gartner og havedesigner Vibeke Markussen, hvorfor du gør klogt i at hyre professionelle fagfolk, når haven skal anlægges.

Foto: Yards Landscape
Foto: Yards Landscape
I Danmark er der tradition for, at planlægning og anlægning af private haver mere eller mindre foregår på hobbyplan.

Men haven fortjener ligeså meget opmærksomhed som selve huset og de indendørs rum, som vi oftere hyrer professionel hjælp til at indrette, lyder det fra de to haveeksperter. Giver du haven den fornødne opmærksomhed og professionelle assistance i anlæggelsesfasen, kan det nemlig være med til at skabe den helt rette balance mellem hjemmets ude- og inderum.

“Der har ikke været en generel tradition for at betragte hus og have som et sammenhængende stykke arkitektur, hvor havens funktioner og udtryk har en sammenhæng med huset,” fortæller landskabsarkitekt Pia Ingemann Øigaard fra ‘Yards Landscape‘, der har 20 års erfaring med havedesign.

Hun mener, man bør betragte haven som en forlængelse af huset, og dens vigtigste opgave er at understøtte det liv, der leves i hjemmet.

“Der bliver brugt utrolig mange penge på at bygge om, indrette og bygge nye huse, og jeg synes, det er synd, at haven ikke får den samme opmærksomhed. Mange kan nemlig udnytte deres udearealer meget bedre, end de gør nu,” siger Pia Ingemann Øigaard. 

På samme måde som du indretter huset, kan du nemlig inddele og indrette haven i forskellige rum, der er brugbare for det liv, du lever.

Læs også: 15 terrasser får os til at drømme om sol og sommer

Foto: Busy Bees Photograpy

Men hvad kan en havedesigner egentlig gøre, som du ikke selv kan?

Først og fremmest har en havedesigner forstand på rumlighed, sammenhænge samt de byggematerialer, der arbejdes med i haven, uanset om det er sten, hegn eller planter.

“Jeg kan hæve blikket, så haveejeren ser tingene mere i helikopterperspektiv. Jeg kan overskue helheden og hele tiden holde fast i den, så havens potentiale udnyttes,” fortæller Pia Ingemann Øigaard.

Faktisk kan en havedesigner også sikre, at omlægningen af en have ikke bliver dyrere eller mere omfattende end højst nødvendigt, fortæller gartner Vibeke Markussen fra ‘Havedesigner Vibeke Markussen’, der er uddannet gartner og har arbejdet med havedesign i 15 år.

Foto: Warming Bolig


“Nogle jævner det hele med jorden og starter helt forfra. Det kan godt være lidt fjollet at bruge tid og penge på, hvis man egentlig har en god base. Der kan jeg hjælpe med at opfylde dit ønske og give gode råd om, hvad der står bedst hvor, og hvordan du skal plante det, så du får størst glæde af din have fremover,” siger hun.

Foto: Josina Bergsøe

Netop beslutningen om, hvilke planter du bruger, og hvor du stiller dem, har stor betydning. For hvis du ikke ved nok om planterne, kan du nemt komme til at vælge de forkerte eller sætte dem uheldigt, så de ikke vokser optimalt i din have, fortæller eksperterne.

“Mange sætter sig ikke ind i det, men planter bare noget her og der, som egentlig ikke passer sammen, og pludselig er haven vokset en over hovedet. Dér kan jeg med min faglighed råde dig, så du også har en flot have om 10 år,” siger Vibeke Markussen.

Foto: Mia Mortensen Photography

Hyrer du en havedesigner, vil vedkommende typisk begynde med at besøge dig for at se din have – men også for at danne sig et indtryk af, hvem du er, og hvordan du lever dit liv.

Se også: Sådan gør du haven til en social oase

Derefter laver havedesigneren typisk en skitse over, hvordan haven kan laves om, så den passer bedst muligt til dig og dine ønsker. Med en tegning i hånden kan du desuden nemmere spare tid og penge ved at dele haven op i etaper og stadig bevare overblikket.

“Jeg tegner aldrig en have uden at have været der og talt med dem, der bor der. Man er nødt til at mærke folk, mærke hvordan de er og se omgivelserne og huset,” siger Vibeke Markussen.

Foto: Havedesigner Vibeke Markussen


Hvis du ikke selv har mod på at give dig i kast med selve renoveringsarbejdet, tilbyder flere også at stå for at skabe kontakt til en anlægsgartner og styre processen, frem til haven er færdig.

Foto: Yards Landscape
Beslutter du dig for at hyre en havedesigner, har Pia Ingemann Øigaard og Vibeke Markussen en række gode råd til ting, du kan gøre og overveje for at lette processen og sikre et godt resultat:

  • Gør jer klart, hvad I er for en familie, og hvordan I lever jeres liv – altså hvilke behov og drømme har I?
  • Har I ofte mange gæster? Er der nogle ting, der skal være plads til? Er det for eksempel vigtigt med en trampolin eller måske en bålplads?
  • Hvor meget vedligeholdelse må haven kræve?
  • Lav en liste over, hvilke elementer du gerne vil have i haven, så skal havedesigneren nok sørge for at placere det rigtigt.

Foto: Tidens Stauder Design/Marianne Folling

Det er svært at sige noget generelt om, hvad det koster at hyre en havearkitekt, da hver enkelt opgave og projekt er forskellig. Prisen afhænger af størrelsen på haven og opgavens omfang, og kan typisk koste fra 5.000 kroner og op.

Læs mere: Skab et grønt haveparadis helt uden blomster

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her