Have

Otte gode råd til at kickstarte græsplænen

Start tidligt på foråret, hvis du vil undgå mos og visne pletter i græsplænen. Læs her, hvilken gødning du skal bruge, og hvordan du får en frodig og grøn græsplæne.

Denne plæne er ramt af et mindre angreb af sneskimmel, der ses som udtørrede slimede partier. Foto: Realbum, Ukendt

1. Riv græsplænen igennem

Fjern gamle blade, grene og andet utøj, når plænen er tør. Brug en gummi-græsrive til at rive græsplænen igennem. Prøv at gå så lidt som muligt på græsset, mens det stadig er rigtig koldt.

2. Strø granuleret kalk på græsplænen

Græs vokser bedst, når pH-værdien er omkring 7 – det vil sige neutral. Fra november til marts kan du udstrø granuleret kalk i en dosis på 8-10 kilo pr. 100 kvm. Denne dosis bringer normalt pH-værdien op i nærheden af 7. Mål evt. pH-værdien med lakmuspapir eller et pH-meter, der kan købes i byggemarkedet.

3. Udtynd store træer og buske

Du bør udtynde skyggegivende store træer og buske, så der kommer mere lys og luft til græsplænen. Mere sol og vind giver også mindre fugtighed og dermed mindre sandsynlighed for mos.

4. Fjern mos fra plænen

Riv mosset væk med en almindelig rive, eller kør din plæne igennem med en elektrisk mosfjerner.

Sådan slipper du af med mælkebøtter i haven

5. Brug en topdressing ved ujævnheder

En topdressing er god til at udligne ujævnheder og til at få fat de steder, hvor græsset er gået ud. En topdressing består af en tredjedel god omsat kompost og to tredjedele sand/grus. Læg topdressingen i tynde lag på op til ca. 1 cm. Hvis du lægger tykkere lag ud, kan du blande lidt græsfrø i blandingen. Græsfrøene vil så spire senere på foråret.

6. Fjern sneskimmel fra græsplænen

Symptomer på angreb af sneskimmel er visne eller helt døde græspartier. Slimede, hvide belægninger på græsstråene er også et tegn. De visne partier fjernes med en græsrive. Hullerne kan dækkes med en topdressing med græsfrø.

7. Slå græsset for første gang i år

Brug plæneklipperen, når græsplænen er helt tør og frostfri, græsset vokser og er ca. 6-8 cm langt, og jordtemperaturen 7-8 grader. Riv græsset efter slåning.

8. Giv gødning

Begynd med at give 4 kilo NPK-gødning i april og fortsæt med 1 kilo pr. 100 kvm græsplæne om måneden i maj, juni, juli og august. Det får græsset til at vokse på bekostning af mos.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her