Annonce
Have

Et sydsvensk haveparadis

Tag med på “Trädgårdsrundan” og besøg skønne, svenske haver som bl.a. denne, der tilhører Lottie Hermansson og hendes mand Jan. Med masser af gåpåmod og flid har de gennem årene forvandlet en bar mark til en fantastisk have med både kig til naboens marker og små hemmelige kroge.

I forbindelse med sin have har Lottie en lille planteskole med planter fra haven, så man selv kan skabe nogle af hendes mange blomsterbede derhjemme. Planteskolen rummer også en lille butik med salg af kunsthåndværk og småting til haven. Sidst, men ikke mindst kan man nyde en kop kaffe med kage i det store, dejlige drivhus, der ligger midt i haven.

Da Lottie og Jan Hermansson overtog husmandsstedet som en udstykning fra naboens gård, fik de at vide, at grunden tidligere havde huset en planteskole. Det tog parret som et godt tegn, men det skulle vise sig at udover en masse små lerpotter i laden, var der ikke de store ting at komme efter. Tværtimod lå jorden fuldstændig brak rundt om huset – med alt hvad der dertil hørte af græs og ukrudt. Så der var kun én ting at gøre: De måtte rulle ærmerne op og komme i gang.

Der er også en lille idyllisk sø midt i Lotties have. Den spejler himmel og træer på fineste vis.

Blomster og have har været en del af Lotties liv gennem de sidste 27 år. I begyndelsen kreerede hun og hendes søster Lisbeth store blomsterdekorationer, som blev vist på udstillinger og i rummene på frilandsmuseet Fredriksdal i Helsingborg. En enkelt bog, “Blomsterpoesi”, blev det også til. I 1995 begyndte Lottie og Lisbeth at beskæftige sig med havedesign og skabte bl.a. showhaver i Norrvikens Trädgårdar i Båstad, på forskellige planteskoler og Fredriksdal frilandsmuseum.

Til glæde for både dyr og mennesker

I 1998 overtog Lottie og hendes mand den store have i Ängelholm. Det blev starten på mange års arbejde og forfinelse af haven til det, den er i dag. Et arbejde som på ingen måde skræmte Lottie, der både elsker arbejdet med haven og nydelsen ved at sidde afslappet i en af de mange kroge.

I Lotties have dukker der små finurligheder op rundt omkring i bede og ved stierne. Her er det en lille musvit, som er placeret i kiggehøjde på en gammel hegnspæl.

Råd og inspiration: Her er en guide til den del af haven, som volder mange problemer

I forhaven er der rødmalede højbede beplantet med stedsegrønne buske og masser af stauder.

Lotties have
  • Lotties have har åbent hver weekend fra kl. 10.00-17.00 i juni, juli og august.
  • Lotties trädgård, Rönnebodavägen 277, 262 96 Ängelholm
www.lottiestradgard.se
For Lottie ligger interessen ikke i at samle sjældne planter, men derimod i at skabe en skøn stemning i haven. Hun har udviklet haveplanen hen ad vejen og er meget opmærksom på, at der skal være områder, hvor floraen vokser lidt vildere til glæde for dyrelivet. Derfor findes der – i hendes optik – ikke ukrudt, men kun vilde vækster, som trækkes op, hvis de har placeret sig uhensigtsmæssigt. Rundt omkring har hun beholdt enkelte små græsarealer og plantet vilde urter mellem græsset. En del af beplantningen ser meget naturlig ud, men selv om den virker tilfældig, er det vigtigt at have en fast hånd, så den kan styres i lige den retning, som Lottie ønsker.

Mange mindre afdelinger

Haven rummer mange mindre siddepladser, hvor livet kan nydes i sommerhalvåret. Rummene er opstået naturligt på grund af de mange stier, der snor sig rundt på grunden. Stierne er selvfølgelig praktiske genveje fra A til B, men for Lottie er det lige så vigtigt at skabe lange kig gennem haven og udsigter til det omkringliggende landskab, der bølger sig rundt om haven.

Lottie og hendes mand har gennem en lang årrække skabt en skøn have, fyldt med inspiration. Heldigvis holder de åbent, så alle haveinteresserede kan komme på besøg.

Der findes mange, små rum i Lotties have, som dette hemmelige hjørne, hvor man uforstyrret kan sidde i en krog og beskue naboens marker. På nøje udvalgte steder har Lottie sat små kunstværker op, udformet i naturens materialer som disse sten på gamle, slanke stammer.

Pas på, når du trimmer haven: Det kan blive »fatalt« for havens dyr

Jan er handymand i haven og har bl.a. bygget de tre væksthuse, der befinder sig på grunden. Derudover har han lavet forskellige jernmøbler og hegn, som pryder rundt omkring. Mange steder finder man også små kunstværker, kreeret af Lottie og hendes søster. Mange af herlighederne kan købes i den lille butik og planteskole, som ligger bagerst i haven, og i det store orangeri er der altid kaffe på kanden og hjemmebagt kage på fadene.

Lukkede haver åbnes

I Sydsverige afholdes “Trädgårdsrundan” hvert år i juni med masser af åbne, fortrinsvis private, haver. Runden giver publikum lejlighed til at besøge hundredevis af forskellige haver og parker. Alle stilarter er repræsenteret: fra store pompøse slotsparker med statuer og springvand til små, personlige kolonihaver med vægten lagt på snedkerglæde og kaffehygge i krogene.

Et af havens bede – her holdt i de varme farver i form af forskellige slags vortemælk.

Skitsen viser, hvordan de forskellige rum i haven er bygget op og fordelt. Der er f.eks. vand fire steder, og det hemmelige hjørne ligger i skovområdet.

“Trädgårdsrundan” er en både god og sjov mulighed for at se nogle haver, der ellers er lukkede for offentligheden. Det er et populært arrangement, og da det er gratis at deltage, skal man være indstillet på, at der kan være mange mennesker i haverne.

Tosset med tulipaner? Bliv betaget i verdenskendt park

Planlæg dit besøg i “Trädgårdsrundan” her.

Og læs mere på: www.dintradgard.org

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.

Ny Porsche er næsten for perfekt

Topmodellen i den nye Porsche Cayenne har V8’er og turbo. Effekten er frygtindgydende, og bilen eksplosiv. Når man har vænnet sig til hurtigheden, sidder man dog tilbage og savner Porsche-fornemmelsen.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her