Annonce
Have

Sæt farve på haven med efterårskrukker

Med krukker i haven kan man hurtigt skabe en både frodig og farverig stemning i haven, også her i efteråret.

De fleste elsker krukker i haven, på terrassen, i vindfanget eller på altanen. De er nemme og hurtige at gå til og en genvej til frodighed. Og så behøver efterårskrukkerne ikke meget pasning. Lige nu er der et kæmpestort udvalg af egnede bladplanter og blomster på planteskoler og hos blomsterhandlere, og hvis du ikke orker at beplante selv, kan du ofte købe færdige krukker.

Sæsonens blomster så som lyng, krysantemum og dahlia er ”designede” til at holde, indtil frosten sætter ind. Herefter kan krukkernes indhold udskiftes med mere julede eller vinterlige indslag. Hvis du vælger stauder, vil disse visne efterhånden, og så kan du vælge at lade dem stå med toppe og frøstande, som tager sig smukt ud, når de dækkes af sne og rimfrost. Husk at stille krukkerne, så man kan se dem og glæde sig over synet inde fra huset – eller på et sted, hvor man tit kommer, f.eks. ved hoveddøren.

Til den lille altan eller som et koncentreret planteindslag ved f.eks. hoveddøren, er det oplagt at vælge en sammenplantning af forskellige vækster i en og samme krukke. Smukkest ser det ud, hvis de alle blomstrer nogenlunde samtidigt. Her er der brugt planter i dæmpede grå, grønne, hvide og bordeaux nuancer – nogle blomstrende, men andre imponerer med deres løv. Kløver 'Spring', stenurt ’Chocolate Ball', alpeviol, alunrod og vindheks.

Skab et farvestrålende og frodigt hjørne i haven med chiliplanter. De fås i et væld af forskellige farver og findes i både spiselige og ikke-spiselige udgaver, som bare er til pynt. Plant dem gerne i mange størrelser potter og bland dem mellem hinanden. Her er skabt et lille stilleben med potterne stillet på og omkring en havestol, men arrangementet kan også placeres på et bord på terrassen eller på trappetrin ved hoveddøren. Sæt også gerne et par lygter ved, som kan tændes, når mørket falder på.

Gødning behøver du ikke tænke på om efteråret, for planterne er ved at gå til hvile. Det skal man vente med til foråret. I efteråret er det nok at vande, hvis der skulle opstå en længere tørkeperiode – det er dog ikke så sandsynligt i det danske klima.

Plant forår om efteråret

Der er frit slag, når det gælder farvesammensætningen i efterårskrukkerne, men de glødende kulører er der flest af på denne årstid. Krukkerne kan tilplantes på flere måder. Man kan vælge én slags plante til hver, f.eks. krysantemum i én, hebe i en anden og lyng i den tredje, og herefter stille de forskellige krukker sammen i en større gruppe. Denne form for tilplantning giver et roligt indtryk og egner godt på en terrasse eller ved havegangen, hvor man ofte kommer forbi.

10 ting, du kan lave i efterårsferien

En anden måde at tilplante på er at bruge mange forskellige planter i samme krukke. Denne form for sammenplantning har været lidt overset i nogle år, men er stærkt på vej tilbage. Hertil bruges tre til fem forskellige planter i samme krukke. Alt efter temperament og smag kan du vælge nogle, der matcher hinanden i nuancer – eller bevidst gå efter kontrastfarver, der gør hver enkelt blomst til sin egen. Sammenplantningerne er perfekte på den lille altan eller terrasse, hvor man ønsker en mangfoldighed af farver og former, men ikke har plads til de store armbevægelser.

Husløg og stenbedsplanter er nøjsomme og klarer sig fint i sparsom og mager jord. I den lave genbrugsbakke er der plantet forskellige sorter, som alle har hvert sit udseende. Planterne skal holdes til den tørre side, da de kan ophobe en del væde i de tykke blade. Sørg for dræn i bakken (huller i bunden og lecakugler), så evt. overskudsvand kan løbe fra og stil den beskyttet, gerne under halvtag gennem vinterhalvåret. Så skyder planterne igen, når varmen vender tilbage.

 

Plant med trivselsgaranti

  • For at få mest muligt ud af krukkevæksterne er der et par tommelfingerregler, som er værd at følge.
  • Vælg for det første en krukke, som er en lille smule større end planternes rodnet – dette gælder både, når der plantes en og flere i samme krukke. Skal der plantes stauder, må krukkerne gerne være noget større, så der er plads til at vokse.
  • Hæld ca. fem-ti cm lecakugler i bunden af krukkerne. Alternativt kan man også bruge kogler, pottestår og småsten. Hovedsagen er at skabe et godt dræn, så rødderne ikke står i vand. Fyld derefter krukken op med pottemuld eller havejord og plant heri.
  • Husk endelig at vælge frostsikre krukker, der ikke revner i kulden. Ellers risikerer du, at de revner, fordi fugten i jorden udvider sig, eller at siderne krakelerer. Stil dem evt. beskyttet under halvtag, hvis der er udsigt til frost.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her