Annonce
Have

Snegleboom: Kom dræbersnegle og voldsnegle til livs

Det er et stort arbejde at komme dræbersnegle og voldsnegle til livs, så det kræver en vedholdende indsats.

Det er nu de iberiske skovsnegle skal samles og aflives, hvis man vil bekæmpe dem. Foto: Carsten Ingemann

Den varme og tørre sommer har været et mareridt for de fugtsøgende snegle, og derfor har de også været nede på et minimum denne sommer.

Men nu er regnen kommet, og det har fået både dræbersnegle og voldsnegle til at komme frem fra deres skjul.

Få rådene til at komme haveplagerne til livs fra havefaglig ekspert hos Bolius Jesper Carl Corfitzen.

Glem dræbersneglen: Her er haveejernes nye plage

- Når det er sådan noget vejr som nu, hvor vi har fået et mere fugtigt miljø i haven, så er de på pletten. Så man vil kunne se både voldsneglen og dræbersneglen i haven nu, siger Jesper Carl Corfitzen.

Kom af med sneglene

- Den mest effektive måde at komme af med sneglene er ved at indsamle dem og aflive dem. Det er dog også tidskrævende og kræver en vedholdende indsats. Man kan ofte først for alvor se effekten af arbejdet året efter.

- Aflivningen foregår ved at klippe eller skære sneglene over lige bag hovedet - lige ved åndehullet. Dermed dør de hurtigst muligt.

- Sneglene er mest aktive om aftenen og 1-1,5 time efter solopgang. Det er derfor de mest effektive tidspunkter at gå en opsamlingsrunde. De er også meget aktive på regnvejrsdage.

- Sneglene gemmer sig ofte på steder, der holder på fugten. Det kan eksempelvis være under sten, brædder, blade eller mos.

- Kig også efter samlinger af æg på fugtige steder. Æggene kan knuses eksempelvis med en sten.

- Find Miljøstyrelsens bekæmpelsesguide til dræbersnegle - som også gælder for voldsnegle - her.

Kilde: Miljøstyrelse

Ifølge Miljøstyrelsen er den mest effektive metode til at komme af med dem at opsamle og aflive sneglene.

- Ifølge lovgivningen er det mest humane, man kan gøre, at gå med en saks. Når det gælder dræbersneglen, handler det så om at klippe i den rigtige ende. Lige nede bag ved hovedet klipper man den over, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Man kan ifølge Miljøstyrelsen også bruge en kniv eller hakke den over med en spade.

- Måden at komme af med voldsneglen er den samme, man klipper den lige bag hovedet. Der skal man bare være hurtig, inden den når at trække følehornene til sig og kravle ind i huset, siger Jesper Carl Corfitzen.

- Er de ikke så store, må man også godt kvase dem i ét hug med en mursten, tilføjer han.

Han er til gengæld ikke tilhænger af metoden, hvor man overhælder sneglene med kogende vand.

- At samle dem sammen i store spande og så hælde dem over med kogende vand, sådan som nogle har gjort i nogle år, der er jeg ked af at fortælle, at det er en pinefuld død for de her bæster, siger han og fortsætter:

- Nogle af dem ligger nede i bunden og får semikogende vand på sig uden at dø i første hug. Det bliver en pinefuld død. Uanset hvilket væsen vi har at gøre med på denne jord, så kan vi godt have en lille smule respekt og forsøge at gøre det så humant som muligt.

Når man er kommet sneglene til livs, kan man enten grave dem ned, smide dem i skraldespanden eller smide dem på kompostbunken - hvis man vel at mærke har en lukket beholder.

- Smider man en masse dræbersnegle på den åbne kompostbunke, så er der dobbelt så mange dræbersnegle til stede næste morgen. For de er også kannibaler, fortæller haveekspert Jesper Carl Corfitzen.

Det kan til gengæld bruges aktivt, hvis man gerne vil samle dem et bestemt sted. Så er det nemlig bare at gå i krig.

- Den åbne kompostbunke er også et godt fugtigt miljø, som er et godt ynglested for sneglene. Så det er altså også et godt sted at gå på jagt efter dem, siger Jesper Carl Corfitzen og fortsætter:

- Om foråret kan man gå på jagt efter snegleæg på steder, hvor de kan ligge og putte sig under noget. Så prøv at løfte lidt i kompostbunken, så kan man ofte finde de små hvide æg. Dem kan man kvase med en sten.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her