Annonce
Have

Ny i haven? Her er de sikre planter, du bør vælge

Vil du gerne undgå, at din have bliver en vissen og farveløs omgang, kommer to haveeksperter her med deres bud på de sikre blomster og buske, du bør vælge.

Er du ny i haven, kan det virke som en uoverskuelig opgave at beslutte sig for, hvilke planter og buske man skal vælge. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Som hus- eller kolonihaveejer kan den varmere forårsluft være startskuddet til at gå i haven og få jord under neglene.

Men er du ny i haven, kan det virke som en uoverskuelig opgave at beslutte sig for, hvilke planter og buske man skal vælge. Og er det første gang, at du skal tage dig af haven, kan det være dejligt at sikre sig nogle succesoplevelser.

Derfor kommer to haveeksperter her med deres råd til, hvilke pålidelige planter du bør vælge.

Skab et farverigt blomsterhav på altanen

En af dem er Jesper Carl Corfitzen, der er haveekspert hos Bolius. Han fortæller, at du bør gøre din have en tjeneste, inden du begynder at plante.

Fakta: De sikre og nemme stauder og buske til haven

Stauder:

  • Hjortetrøst.
  • Dagliljer.
  • Cirsium rivulare.
  • Storkenæb.
  • Staudesalvie.

Buske:

  • Japansk snebolle.
  • Bærmispel.

- Har man en meget stiv leret jord, er det vigtigt, at man får løsnet den, uanset om man vil plante et træ, buske eller et lille staudebed. Et godt råd er derfor at lægge et par centimeter kompost eller tre centimeter sand ud på jorden, som du vender med rundt, siger han.

Det betyder nemlig, at vandet kan trække ned gennem jorden, så planterne ikke står og drukner.

Har du ikke selv kompost ved hånden, kan du finde på den nærmeste genbrugsstation. Stauderne er nemlig glade for komposten, og her peger Jesper Carl Corfitzen på et par stykker.

- Hjortetrøst er en sen staude, som også bliver relativ stor, og sætter man dem med en lille meters afstand, så får man en stor volumen af stauder, der står helt hen i september og blomstrer, siger han.

Hjortetrøst har samtidig den kvalitet, at den tiltrækker mange sommerfugle til haven.

Ifølge Jesper Carl Corfitzen er dagliljer også en anden nem staude.

- Når man køber den, syner den ikke af meget, men i løbet af et par år bliver det en god blok af en staude. Den har også den gode egenskab, at den blomstrer over lang tid, siger han.

Have i topform: Her er alternativerne til sprøjtemidler

Vil du også gerne give din have en god ramme, bør du ifølge Jesper Carl Corfitzen også plante buske og træer.

Her nævner han selv sorterne japansk snebolle, som blomstrer i juni måned, og bærmispel, som viser sig rigtig frem i slutningen af april og maj, som gode eksempler.

Spørger man Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, kan hun også nævne to nemme stauder til de uprøvede haveejere.

- Storkenæb er generelt en meget nem staude, som du kan få til at passe ind i alle haver i kombinationer med andre planter. Den findes også i mange forskellige farver og højder, siger hun.

Også staudesalvie er ifølge Louise Møller et godt valg. Den blomstrer samtidig lidt senere end storkenæb, og netop det at planlægge sin have, så den blomstrer hele året, er hun fortaler for.

- Nye haveejere har det ofte sådan, at de tager ud i havecenteret og køber alle de planter, der blomstrer netop nu. Men risikoen er, at man ender ud med en have, hvor alle planter blomster på samme tid og ligger farveløs hen resten af året, siger hun.

Gør græsplænen pæn efter vinteren

Har du købt et helt nyt hus, hvor du endnu ikke ved, hvilke gaver din have kan gemme på, bør du ifølge Louise Møller slå koldt vand i blodet.

- Faktisk bør man bruge det første år på at se tiden an, og se hvad der er i haven i forvejen. Mange gange har haverne i forvejen smukke planter, som man ikke ser i foråret, fordi de måske først blomstrer i august eller september, siger Louise Møller.

Kilder: Jesper Carl Corfitzen, Louise Møller.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her