Annonce
Have

Guide: Sådan overlever dine havemøbler vinteren

Hvordan passer du bedst på dine havemøbler i vinterhalvåret? Få gode råd til opbevaring og beskyttelse her.

Foto: Mandalay havemøbler

Havemøbler hjælper os med at huske, om uret skal stilles frem eller tilbage, når sommertiden slutter: Om efteråret skal både tiden og udendørsmøblerne tilbage, og om foråret stiller vi begge dele frem. Du fik sikkert styr på klokken, da sommertiden sluttede for et par uger siden. Men hvad med havemøblerne …?

Mange havemøbler kan klare at overvintre under åben himmel, men du kan gøre dig selv og din pengepung en stor tjeneste ved at skåne dem for vintervejret. Så holder de længere og er meget lettere at gøre rene til foråret.
Her får du gode råd fra eksperterne hos blandt andet Havemøbelland og Mandalay Havemøbler.

Foto: LILIENHOFF

Tørt og køligt vinterhi

Havemøbler af træ har bedst af at overvintre i et tørt og køligt rum, for eksempel en uopvarmet udestue, et skur, en garage, et loft eller en kælder. En overdækket altan eller terrasse kan også være et glimrende vinterhi for havemøbler. De har derimod ikke godt af at stå indendørs i opvarmede rum, hvor den tørre luft kan udtørre træet.

Tjek lige, at taget er tæt i udemøblernes vinterbolig, så de ikke bliver ramt af regn eller sne. Og klods dem op på nogle fliser, mursten eller lignende, hvis der risiko for, at de kan komme til at stå og soppe i regnvand eller sne.

Foto: REVENY

Møbler i overtrækstøj

Hvis du opbevarer dine havemøbler udendørs, kan du skåne dem med møbelovertræk. Den løsning er god til havemøbler af aluminium, flet og lignende.

Overtræk fås i forskellige versioner, der kan dække hele møbelsæt eller blot en enkelt stol.

Et ‘figursyet’ overtræk vil ofte være en bedre løsning end en presenning, som risikerer at danne søer af regnvand på overfladen og blive flået af i voldsom blæst.

Vælg en tørvejrsdag til at overdække møblerne, og sørg for, at de er helt tørre.

Foto: Busy Bees Photography

Læs også: Glem de kedelige havemøbler - her er 5 ikoniske stole til haven

Foto: Bovento

Vær opmærksom på, at havemøblerne skal kunne ånde. Det gælder især havemøbler med dele af træ. Hvis overtrækket er for tæt, dannes der kondensvand, som kan lave fugtskjolder på træet. “Du kan sørge for ventilation mellem overtrækket og møblerne ved at stille en plastikspand midt på møblementet, inden du dækker det til, foreslår indehaver Leif Olsen fra Havemøbelland.

“Lad være med at dække havemøbler af teak eller malet træ med et tæt overtræk. De kan få skimmelsvamp på grund af fugten,” advarer han.

Fjern fugleklatterne

Den store hovedrengøring af dine havemøbler kan sagtens vente til foråret, men børst synlig jord og skidt af møblerne, før du dækker dem til eller stiller dem i ly for vintervejret. Vær især omhyggelig med at fjerne fugleklatter - de ætser møblerne og efterlader synlige mærker.

Foto: Stylescale

Sårbare skruer

Havemøbler af aluminium eller plastik kan blive ude hele året. Tjek dog lige, om alle skruer og beslag er lavet af rustfrit stål eller et andet rustfrit materiale. Er de ikke det, bør du tage møblerne indenfor. Ellers er der risiko for, at metallet ruster i løbet af vinteren.

Foto: Galleri-Hebe

Slæb eller slib?

Havemøbler af jern eller andet metal, som kan ruste, kan med fordel overvintre et tørt sted. Hvis de er tunge at bakse med, kan du overveje at lade dem stå og fjerne eventuel rust med en omgang slibning og maling til foråret.

Foto: The Tiny Tack House

Pas på pallemøblerne

Møbler af paller er poppet op i mange haver og på altaner. Mange paller er lavet af ubehandlet træ, som bestemt ikke har godt af fugt.

Hvis pallemøblerne er behandlet med lak eller lignende, er holdbarheden bedre, mens det er afgjort bedst at stille dem i læ om vinteren, lyder anbefalingen fra firmaet Øsdal, som sælger paller og pallemøbler.

Pallemøbler er som regel tunge. Hvis det er for slidsomt at flytte dem, kan du beskytte dem mod regn og sne med en presenning.

Foto: Andrew Banks Ltd

Havemøbler af teak er hårdføre. Står de ubehandlede udendørs, får træet med tiden en sølvgrå overflade. Du kan få gløden tilbage i træet ved at behandle det med sæbespåner eller olie. Engang til foråret, måske …

Se flere af tips til havemøbler

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Hjemme hos bohemerne på Frederiksberg: De bor på 68 eksklusive kvm sprængfyldt med kunst og vintage
I en nyligt restaureret palæejendom på Frederiksberg i København bor Tanja Grunwald og Henrik Voigt. De har indrettet sig med både klassisk design, vintagefund og kunst – og især kunst har en stor betydning for dem. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her