Boligreportage

Boligreportage: Designchefens sort-hvide univers på Frederiksberg

David Andersen har haft 26 forskellige hjem, men nu for første gang med børneværelse – for snart skal han være far.

Barstolen på billedet "About a stool" fra Hay. Foto: Fotograf Camilla Stephan

I sit arbejde som kreativ direktør og vice president hos Rosendahl Design Group har David Andersen til daglig ansvaret for at udvikle produkter fra så forskellige – og farveglade – designere som Bjørn Wiinblad og Kay Bojesen. Men så snart man træder ind over dørtærsklen til designerens eget hjem i villalejligheden på Frederiksberg, opdager man, at universet her er alt andet end farverigt. Faktisk skal man kigge sig godt omkring, før man finder noget, der ikke er sort eller hvidt.
“Jeg arbejder med rigtigt mange forskellige produkter, materialer og farver til hverdag – så når jeg kommer hjem, så skal der bare være ro på,” siger David Andersen.

På den måde er der en tydelig rød tråd – eller rettere sort tråd – mellem hjemmet og hans karriere som international modeskaber, hvor han blandt andet har designet haute couture-kjoler til kronprinsesse Mary og Paris Hilton, og hvor et tydeligt og gennemgående kendetegn for hans design var farven sort.

David Andersen. Foto: Camilla Stephan

Houzz Tour

Her bor: David Andersen, 38 år.

Beskæftigelse: Uddannet tekstildesigner og har gjort karriere som international haute couture-designer i modebranchen, hvor han bl.a. har designet kjoler for kronprinsesse Mary og Paris Hilton. Arbejder i dag som VP (vice precident) hos Rosendahl Design Group, hvor han er designansvarlig for samtlige brands , heriblandt Kay Bojesen DenmarkBjørn Wiinblad DenmarkRosendahlHolmegaard og Arne Jacobsen væg- og bordure.

Beliggenhed: Frederiksberg med udsigt til Frederiksberg Have.

Størrelse: 125 kvm.

“Jeg er generelt meget sort-hvid. Så jeg har faktisk altid boet meget rent på den her måde, nemt og stramt at gå til. Jeg skal vide, hvor tingene er, og når jeg åbner en skuffe, er der ingen overraskelser,” siger han.

Selv betegner David Andersen sit hjem som “enkelt, stilrent og ret maskulint”. Og så elsker han dansk design. “Mit hjem er en tryghedsbase for mig. Jeg får en følelse af tryghed og lykke, når jeg kommer hjem, for jeg har præcis de ting omkring mig, som jeg har brug for,” siger han.

Mens nogle mennesker har svært ved at slappe af, hvis alting står bestemt, stringent og perfekt, har designeren det lige modsat. “Tingene og møblerne skal stå rigtigt, for ellers bliver det hurtigt kaos i mit hoved. Hvis min rengøringsdame for eksempel har flyttet på en vase, så irriterer det mig, og så skal jeg liiige flytte den på plads igen. Det kan godt lyde overdrevet, men tingene står, som de skal, og det er ikke tilfældigt.”

David Andersen, der oprindeligt er fra Odense, har i løbet af sine 18 år i hovedstaden boet i et utal af forskellige lejligheder. Eller for at være helt præcis, har han haft 26 forskellige hjem i København og på Frederiksberg.

Inden han flyttede ind i sit nuværende hjem, boede han i en gammel herskabslejlighed med stuk og høje træpaneler, men den enkle stil i den ny-renoverede lejlighed her passer meget bedre til hans temperament.

Foto: Camilla Stephan

“Den gamle lejlighed havde meget charme og historie, men var slidt og krævede meget vedligehold. Og jeg er ikke den stor vedligeholder. Jeg kan sagtens samle en seng og male en væg, men jeg har virkelig dårlig tålmodighed, når det kommer til større projekter,” siger han og uddyber: “Altså jeg er god til at gå i gang med projekter og så ellers se det færdige resultat. Og så er det rigtig fint, hvis fagfolk tager sig af selve håndværksleddet i midten.”

Men hvad gør den sort-hvide designer, hvis han forelsker sig i møbler eller accessoires, der tilfældigvis har andre farver?

“Så maler jeg det,” siger han og uddyber med en historie, som desuden glimrende illustrerer hans utålmodighed: 
“For ikke så længe siden malede jeg køkkenbordpladerne sorte. Men da jeg vågnede næste dag, fik jeg et chok over, hvad jeg egentlig havde gjort, så jeg fik en tømrer til at komme og slibe dem ned.”

“Men det er ikke sådan, at jeg på forhånd har besluttet, at jeg kun vil have ting i sort og hvid. Det er bare altid ting i de to farver, jeg automatisk er tiltrukket af,” siger han.

Stole: Y-stolen af Hans J. Wegner for Carl Hansen. Lysestage: Kubus fra By Lassen. Pendel: PH Snowball fra Louis Poulsen. Træfugl: Kay Bojesen. Foto: Camilla Stephan

Med det store åbne rum, der både indeholder køkken, spisestue og dagligstue, passer hjemmet ganske godt til designerens temperament og livsstil: “Jeg sidder altid ved spisebordet, når jeg arbejder hjemmefra, så det er her, jeg bruger det meste af min vågne tid i lejligheden. Herfra har jeg fuldstændig overblik over hele hjemmet,” fortæller han om det lyse rum med skråvægge og naturligt lysindfald fra alle sider.

Tæppet under spisebordet er et udsnit af en catwalk, der oprindeligt var 20x20 meter stort og blev designet til et modeshow, som David Andersen afholdt på Københavns Rådhus i 2013. Det er produceret af Egetæpper, og mønsteret af Bjørn Wiinblad har en stjerne i midten, hvorfra modellerne gik i forskellige retninger. Det er midten, som David Andersen efterfølgende har fået skåret til, og som nu har fundet vej til stuen. Spisebordet har han selv bygget af køkkengulvet fra sin tidligere lejlighed.

Den sorte gulvvase er fra Holmegaard. Foto: Camilla Stephan

Mønstret på det store kvadratiske kunstværk på væggen hedder ‘Kryds og tværs’ og er designet af Nanna Ditzel i 1950’erne.

“Det er et mønster, vi bruger på krukker, vaser og så videre, når vi lancerer nye produkter fra Nanna Ditzel hos Rosendahl. Jeg synes, det er meget kunstnerisk, og jeg kunne se, at det ville passe perfekt ind i rummet her, så jeg fik det forstørret op og bygget i en passende størrelse,” siger David Andersen.

Læs også: Malene fra Boligcious bor nordisk og vildt personligt

Sofa: Designet af Børge Mogensen. Gulvlampe: ‘Panthella’ af Verner Panton for Louis Poulsen. Foto: Camilla Stephan

Det er ikke blot, når det kommer til antallet af forskellige hjem, at designeren overgår de fleste mennesker på sin alder. Også, når det gælder sofaer, har han flere udskiftninger på samvittigheden end de fleste – nærmere bestemt 15-16 stykker.

“Jeg kigger på en sofa og tænker, den vil jeg have. Og det er ikke altid, jeg når at sidde i den, før jeg har besluttet mig.”

Den æstetiske sans og forfængeligheden kommer altid før funktionalitet og de praktiske behov. Og det er ikke altid en fordel, indrømmer han:
“Jeg har også engang købt en bil, fordi den var flot, så jeg fik den ikke prøvekørt først. Det var en Mini Cooper, men jeg skiftede den ud efter kort tid, fordi jeg simpelthen var for høj til den.”

Lænestole: ‘Den spanske stol’ af Børge Mogensen for Fredericia Furniture. Sofabord: Handvärk. Foto: Camilla Stephan

Man kunne tro, at stilen og fokus i David Andersens indretning havde ændret sig, efter karriereskiftet fra mode- til interiørverdenen. Men det er ikke tilfældet.
“Nej, slet ikke,” lyder det prompte.
“Og dog… jeg har aldrig før haft så mange vaser stående, selv om jeg ikke er den store blomstermand,” tilføjer han med et smil.

Foto: Camilla Stephan

Men som med alt andet her i hjemmet står vaserne her af en grund.

“Alt, jeg har på reolen her i stuen, både bøger og andre ting, er noget, som jeg bruger i mit arbejde på den ene eller anden måde. I øjeblikket sidder jeg og arbejder på designet af fire nye vaser til julen 2019, og derfor er her ret mange vaser for tiden. Hvis du kommer om en måned, ser det sikkert anderledes ud. men det vil altid være sort-hvidt.”

Læs også: Vildt Københavner-hjem fyldt med unikke løsninger

David Andersens 2 bedste råd til indretning:

  • Indret med personlighed. Man kan altid købe fede og lækre møbler, hvis man har råd. Men jeg tror på, at man bliver meget gladere af at være i hjemmet, hvis der er personlighed. Ja, jeg har nogle dyre møbler, men spisebordet er til gengæld et gammelt køkkengulv, og det er kombinationen, der giver historie og personlighed.
  • Bland aldrig forskellige træsorter og træfarver. Det værste, man kan gøre, er at have forskellige træsorter i samme rum. Så har man allerede ødelagt rummet.

Selv om David Andersen bruger sit eget hjem aktivt, når han designer og udvikler nye produkter, spiller hjemmet sjældent en rolle i forhold til det færdige design.

“Jeg kan sagtens sidde og arbejde med elementer, som jeg tænker, de kunne passe godt ind derhjemme. Men jeg designer aldrig til mit eget hjem.”

Imidlertid har han fået mulighed for at sætte et sort-hvidt præg på for eksempel Kay Bojesens træfigurer. Zebraen blev lanceret, inden David Andersen trådte til, mens den sorte fugl, der blev lanceret i foråret 2017, er hans opfindelse.

“Men det er klart, at produkterne skal være tro mod den oprindelige designer. Hvis jeg gik ind og malede Bjørn Wiinblads figurer sort-hvidte, ville han vende sig i sin grav.”

Læs også: Kom med indenfor i Bjørn Wiinblads spektakulære blå hus

At leve i en sort-hvid, stilren og stringent verden er måske ikke svært, når der kun er én selv til at rode, rydde op og bestemme.

Men inden længe bliver David Andersens hjem og livsstil sat på en større prøve end nogensinde før, for snart skal han være far. David Andersen er homoseksuel og derfor har han sammen med en god veninde besluttet at få et barn.

“Det er klart, at når jeg bliver far, kommer alting jo til at ændre sig helt vildt – både i forhold til livet og dagligdagen, men også i forhold til hjemmet og indretningen,” siger han.

I soveværelset, der ligesom resten af hjemmet er holdt farveneutralt – dog med flere grå end sorte nuancer – har en vugge allerede fået fast plads i hjørnet.

Se resten af billederne fra David Andersens hjem.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

De byggede drømmehuset på bondens mark i Bjerring

Pia og Henrik Lau fik deres drøm opfyldt om at tegne, designe og bygge eget hus fra grunden. De er glade og stolte over drømmehuset på 270 kvm, som er indrettet funktionelt med arvestykker og moderne indretningsløsninger.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her